Učionica
PROF. DR. SC. DAMIR VAREVAC DEKAN GRAĐEVINSKOGA FAKULTETA OSIJEK

„Svaki je naš student svjestan svoje buduće uloge u društvu i odgovornosti“
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Riječ „inženjerstvo“ izvedena je iz latinske riječi „ingeniare“ što znači „osmisliti, otkriti“. U toj se riječi krije sve ono što želimo prenijeti našim studentima, za što ih želimo osposobiti: rješavati zadatke na nov, učinkovitiji i maštovitiji način. Stalno promišljanje problema mora biti u središtu pozornosti svakoga inženjera, a nikako se ne treba prepustiti uobičajenim i rutinskim rješenjima. Svaki je naš student svjestan svoje buduće uloge u društvu i odgovornosti prema svim sudionicima gradnje, a posebno prema široj javnosti i korisnicima objekata koje će projektirati ili izgraditi. Zbog toga su studenti i njihovo znanje i sposobnosti u središtu pozornosti svih zaposlenika Građevinskoga fakulteta Osijek jer i mi sami osjećamo odgovornost za njihovo profesionalno djelovanje. Na svakoj promociji završenih inženjera građevinarstva uputimo im važnu poruku, a to je da uz svoju diplomu ne dobivaju samo priznanje za rad i trud tijekom studija, već i odgovornost prema društvu i zajednici kojoj pripadaju, prema ljudima koje vjerojatno neće nikada upoznati, a koji će se služiti njihovim građevinama. Naši su studenti svjesni da će većina njihovih djela nadživjeti njihove karijere, stoga želimo da su ponosni na svoje zvanje inženjera.
Na Građevinskome fakultetu Osijek studenti mogu izabrati studijski program koji najviše odgovara njihovim željama i potrebama. Osim upisa na sveučilišne preddiplomske i diplomske studije građevinarstva, potičemo studente da nastave svoje školovanje na poslijediplomskim sveučilišnim ili specijalističkim studijima jer cjeloživotno je učenje obveza u ovako dinamičnome globalnom društvu. I studenti preddiplomskih stručnih studija imaju priliku za nadgradnju svojega znanja na specijalističkome diplomskom stručnom studiju, a omogućili smo im da uz polaganje ispita na razlikovnoj godini steknu uvjete za upis na diplomski sveučilišni studij. Kada se odluče za studiranje na našoj ustanovi, studentima su na raspolaganju najmodernije uređeni prostori, opremljene učionice i laboratoriji sa suvremenom opremom koja se stalno nabavlja i nadograđuje. U takvim smo uvjetima osjetili da imamo sposobnost i mogućnost proširenja ponude studijskih programa pa smo prije dvije godine pokrenuli sveučilišni preddiplomski studij Arhitektura i urbanizam na koji upravo ovih dana upisujemo treći naraštaj studenata. Tim smo se povodom u travnju ove godine odlučili na promjenu imena pa će naša ustanova uskoro nositi naziv Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek – GrAFOS.
Osim toga, na Fakultetu djeluju Studentski zbor i Udruga studenata SGFOS koji svojim aktivnostima upotpunjuju onaj formalni dio obrazovanja organizacijom međunarodnih studentskih konferencija, natjecanja i humanitarnih aktivnosti. Naš su angažman i kvalitetu studenti nagradili i u Sveučilišnoj anketi te nastavnicima dali prosječnu ocjenu višu od 4,0 na što smo posebno ponosni.
U svojem svakodnevnom djelovanju trudimo se spojiti obrazovni, znanstveni, umjetnički i stručni rad jer jedino tako možemo izgraditi cjelovitoga inženjera koji će biti spreman odgovoriti na sve izazove koje pred njega postavi naše društvo. Nadamo se da uspijevamo u našim namjerama i da su naši inženjeri ponos Građevinskoga fakulteta Osijek i našega Sveučilišta.
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE 2019. IZNIMNO POSJEĆEN DOGAĐAJ U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Afirmirali kulturu čitanja, potaknuli razgovor o literaturi i podignuli svijest o važnosti knjige

PROF. DR. SC. HELENA SABLIĆ TOMIĆ DEKANICA AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

„Moramo biti mjesto razlike i u studijima umjetnosti i kulture i na tržištu rada“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

5. SJEDNICA SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Na Sveučilište u Osijeku u akademskoj godini 2019./2020. moći će se upisati 3725 novih studenata

2

STIPENDIJE I POTPORE REDOVITIM STUDENTIMA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Studentima Sveučilišta u Osijeku dodijeljene 122 stipendije i 1 potpora

3

TAMARA MAZUR NOVA V. D. PREDSJEDNICE STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Sveučilište u Osijeku, sukladno interesima studenata, aktivno radi na poboljšavanju i povećanju broja studijskih programa