Učionica
4. MEĐUNARODNI ERASMUS+ TJEDAN

Sveučilište u Osijeku ugostilo 29 sudionika s 18 visokoškolskih institucija iz 12 različitih zemalja
Objavljeno 20. srpnja, 2018.

Od 11. do 15. lipnja 2018. godine Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organiziralo je 4. Međunarodni Erasmus+ tjedan i tom prigodom ugostilo ukupno 29 sudionika s 18 visokoškolskih institucija iz 12 različitih zemalja (Češke, Finske, Italije, Latvije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Španjolske i Turske).
Program 4. Međunarodnoga Erasmus+ tjedna, koji je u prvom redu namijenjen djelatnicima službi za međunarodnu suradnju, omogućio je sudionicima razmjenu iskustava o aktualnim pitanjima međunarodne suradnje u okviru Erasmus+ programa, razmjene studenata i (ne)nastavnoga osoblja te ponudilo različite mogućnosti za umrežavanje kroz projekte koje podržava Europska komisija. Predstavnici Službe za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Osijeku te Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek,
Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku kao i Akademije za umjetnost i kulturu, predstavili su različite aspekte međunarodne znanstvene suradnje Sveučilišta i dosadašnja postignuća u okviru Erasmus+ projekata ostvarenih u suradnji s programskim i partnerskim zemljama. Osim predstavljanja pojedinih sudionika i rada njihovih institucija, tijekom boravka u Osijeku inozemni su gosti posjetili i Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Građevinski fakultet Osijek. Za njih je organiziran i obilazak sveučilišnoga kampusa te tečaj hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu Osijek. Također su imali prigodu upoznati grad i okolicu u okviru poludnevnoga izleta 12. lipnja u Đakovo i cjelodnevnoga izleta 14. lipnja u Baranju. Tamo su imali priliku posjetiti Park prirode Kopački rit, obići vinske podrume Belja, kao i njihove vinograde, prošetati se Ulicom izgubljenog vremena u Karancu te se fotografirati na najljepšem vidikovcu u Baranji, na spomeniku posvećenom Batinskoj bitci.
S obzirom na pripreme za novo programsko razdoblje Erasmus+, ovogodišnji 4. Međunarodni Erasmus+ tjedan na Sveučilištu u Osijeku bio je izvrsna prilika za promoviranje Sveučilišta i jačanje suradnje za buduća strateška partnerstva i akademsku mobilnost na europskoj razini.
Martina ŠUTO
INOZEMNIM GOSTIMA PREDSTAVLJEN I SVEUČILIŠNI GLASNIK

U okviru boravka u Osijeku inozemni su se gosti upoznali i sa službenim glasilom Sveučilišta u Osijeku – Sveučilišnim glasnikom. Njegov urednik Tomislav Levak, inače asistent na Odsjeku za kulturu i kreativne industrije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, okupljene je upoznao s načinom ustroja i rada Sveučilišnoga glasnika te sadržajem, dosadašnjim izdanjima i planovima. Također, Levak je, kao jedan od administratora, govorio o promociji Sveučilišta u Osijeku na mnogim društvenim mrežama – Facebooku, LinkedIN-u, Google+, Twitteru i Instagramu.

Možda ste propustili...