Učionica
USPJEŠNA MEĐUNARODNA RAZMJENA MUZIČKE AKADEMIJE U POLJSKOM GRADU KRAKOWU I AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Uzajamno gostovali akademski pjevački zborovi iz Hrvatske i Poljske
Objavljeno 20. srpnja, 2018.

Na poziv Muzičke akademije u Krakowu i Pawela Wlodarczyka, počasnoga konzula RH u Poljskoj, studenti i nastavnici Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku gostovali su od 24. do 27. lipnja 2018. u poljskom gradu Krakowu.
U povodu proslave Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja, u Jezuitskoj bazilici u Krakowu osječki su umjetnici održali svečani cjelovečernji i posjećeni koncert vokalne glazbe kojim su promicali hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. Akademski pjevački zbor, predvođen dirigenticom izv. prof. art. dr. sc. Antoanetom Radočaj-Jerković i uz pratnju višega predavača Davora Dedića, izveo je sakralna djela hrvatskih skladatelja, „Hrvatsku misu u D-duru“ Adalberta Markovića i „Svrši stopi moje“ Krste Odaka u kojima su vokalni solisti bili Valentina Fridrich i Blaž Galojlić. Potom su se kao vokalne solistice predstavile sopranistice Anja Papa, Martina Barišić i Emili Špac te bariton Blaž Galojlić koji su izveli skladbe Dore Pejačević, Ivana pl. Zajca, Josipa Hatzea i Vladimira Ruždjaka uz klavirsku pratnju višega umjetničkog suradnika Ante Blaževića. Prije njihova nastupa Zbor Muzičke akademije u Krakowu, pod ravnanjem dr. Andrzeja Korzeniowskog, predstavio se s nekoliko skladbi poljskih skladatelja. U okviru promocije hrvatsko-poljskoga prijateljstva zborovi su zajednički prigodno nastupili i na glavnom trgu u Krakowu na kojem su izvodili zborske skladbe inspirirane narodnim napjevima Hrvatske i Poljske.
U povodu obilježavanja 15. godišnjice posjeta Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i Osijeku (2003.), na inicijativu gospodina Wlodarczyka, zahvaljujući ostvarenoj uspješnoj suradnji dvaju sveučilišta i akademija u Osijeku i Krakowu (s hrvatske strane posredstvom izv. prof. art. Roberta Raponje, prorektora za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Osijeku te privremene dekanice AUK-a prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić), program poljskoga zbora imala je priliku čuti i osječka publika u okviru programa ovogodišnjega Osječkog ljeta kulture. Koncert zbora Muzičke akademije u Krakowu održan je 2. srpnja 2018. u punoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi. Publika je mogla uživati u gotovo sat i pol dugačkom programu koji je upotpunio i prorektor Akademije u Krakowu, dr. Andrzej Białko, sviranjem na orguljama.
Antonio ŠABIĆ
Možda ste propustili...