Učionica
USPJEŠNA MEĐUNARODNA RAZMJENA MUZIČKE AKADEMIJE U POLJSKOM GRADU KRAKOWU I AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Uzajamno gostovali akademski pjevački zborovi iz Hrvatske i Poljske
Objavljeno 20. srpnja, 2018.

Na poziv Muzičke akademije u Krakowu i Pawela Wlodarczyka, počasnoga konzula RH u Poljskoj, studenti i nastavnici Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku gostovali su od 24. do 27. lipnja 2018. u poljskom gradu Krakowu.
U povodu proslave Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja, u Jezuitskoj bazilici u Krakowu osječki su umjetnici održali svečani cjelovečernji i posjećeni koncert vokalne glazbe kojim su promicali hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. Akademski pjevački zbor, predvođen dirigenticom izv. prof. art. dr. sc. Antoanetom Radočaj-Jerković i uz pratnju višega predavača Davora Dedića, izveo je sakralna djela hrvatskih skladatelja, „Hrvatsku misu u D-duru“ Adalberta Markovića i „Svrši stopi moje“ Krste Odaka u kojima su vokalni solisti bili Valentina Fridrich i Blaž Galojlić. Potom su se kao vokalne solistice predstavile sopranistice Anja Papa, Martina Barišić i Emili Špac te bariton Blaž Galojlić koji su izveli skladbe Dore Pejačević, Ivana pl. Zajca, Josipa Hatzea i Vladimira Ruždjaka uz klavirsku pratnju višega umjetničkog suradnika Ante Blaževića. Prije njihova nastupa Zbor Muzičke akademije u Krakowu, pod ravnanjem dr. Andrzeja Korzeniowskog, predstavio se s nekoliko skladbi poljskih skladatelja. U okviru promocije hrvatsko-poljskoga prijateljstva zborovi su zajednički prigodno nastupili i na glavnom trgu u Krakowu na kojem su izvodili zborske skladbe inspirirane narodnim napjevima Hrvatske i Poljske.
U povodu obilježavanja 15. godišnjice posjeta Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i Osijeku (2003.), na inicijativu gospodina Wlodarczyka, zahvaljujući ostvarenoj uspješnoj suradnji dvaju sveučilišta i akademija u Osijeku i Krakowu (s hrvatske strane posredstvom izv. prof. art. Roberta Raponje, prorektora za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Osijeku te privremene dekanice AUK-a prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić), program poljskoga zbora imala je priliku čuti i osječka publika u okviru programa ovogodišnjega Osječkog ljeta kulture. Koncert zbora Muzičke akademije u Krakowu održan je 2. srpnja 2018. u punoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi. Publika je mogla uživati u gotovo sat i pol dugačkom programu koji je upotpunio i prorektor Akademije u Krakowu, dr. Andrzej Białko, sviranjem na orguljama.
Antonio ŠABIĆ
Možda ste propustili...

ZNANSTVENICI S PRAVNOGA FAKULTETA OSIJEK PRIHVAĆEN PROJEKT KOJI ĆE FINANCIRATI NATO

„Ususret učinkovitoj kibernetičkoj obrani u skladu s vladavinom prava“

PREGLED PRIJAVA ZA ERASMUS PROGRAM MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2019./2020.

Sve veće zanimanje znanstvenika i studenata Sveučilišta u Osijeku za sudjelovanjem u programu Erasmus+

NASTAVLJA SE SURADNJA GRAĐEVINSKOGA I ARHITEKTONSKOG FAKULTETA OSIJEK S HUP-OM

Studenti GrAFOS-a obavljaju ljetne stručne prakse u šest poduzeća

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

2

SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU I SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠNOGA SENATA

Obilježena 44. akademska godina od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

3

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad