Učionica
ŠESTA MEĐUNARODNA LJETNA KONFERENCIJA STUDENATA GRAĐEVINE ISUCCES 2018

Izlagali znanstvenoistraživačke radove i ispitivali modele od balze na potrese
Objavljeno 20. srpnja, 2018.

International Summer Conference of Civil Engineering Students (ISUCCES), odnosno Međunarodna ljetna konferencija studenata građevine, konferencija je koja se održava na Građevinskom fakultetu Osijek od 2013. godine.
Cilj je konferencije okupljanje studenata građevinske struke kako bi unaprijedili svoja znanja i vještine, ali i stekli nova poznanstva i prijateljstva širom svijeta. Sudionici se konferencije natječu u dvjema kategorijama. Prva je kategorija izlaganje vlastitih znanstvenoistraživačkih radova koji su ujedno i uvjet nazočenju konferenciji. Radove ocjenjuje povjerenstvo koje se sastoji od pet članova, djelatnika Građevinskoga fakulteta Osijek. Druga je kategorija izrada umanjenih modela zgrada od drveta balze. Natjecatelji unaprijed pripreme nacrte i osmisle konstrukciju za koju smatraju da će podnijeti zadane potrese, a nakon dovršetka izrade modela oni se ispituju na potresnom stolu na stvarne zapise potresa.


ISUCCES 2018 trajao je u razdoblju od 1. srpnja do 7. srpnja 2018. godine, a sudjelovalo je dvadesetak studenata iz Albanije, Grčke, Makedonije, Portugala i Hrvatske. Nakon službenoga otvorenja konferencije 2. srpnja izlaganje znanstvenoistraživačkih radova studenata održano je 3. srpnja 2018., a izlagače je ocjenjivalo povjerenstvo. Svi će radovi biti objavljeni u zborniku radova koji će se moći pogledati na internetskim stranicama Udruge SGFOS ili Građevinskoga fakulteta Osijek te u knjižnici na fakultetu. Postoji i mogućnost da najbolje ocijenjeni radovi budu objavljeni u elektroničkom časopisu e-gfos. Od 3. do 6. srpnja 2018. studenti su radili svoje umanjene modele od balze u dvočlanim timovima, a 6. srpnja 2018. provedeno je trosatno ispitivanje modela na potresnom stolu Quanser na stvarne zapise potresa Northridge, El Centro i Banja Luka u trima fazama dodavanja mase na konstrukciju. Odmah po završetku ispitivanja upisani su rezultati te je uslijedilo službeno zatvorenje konferencije i proglašenje pobjednika u objema kategorijama.
Osim službenoga dijela konferencije u poslijepodnevnim ili večernjim terminima bile su organizirane razne športske, kulturne, društvene i zabavne aktivnosti: teambuilding s paintball aktivnostima u baranjskome Karancu, zatim već tradicionalna peta Kulturna večer (sudionici predstavljaju svoje države kratkim videouratkom te izlaganjem tipičnih gastronomskih proizvoda, a ponekad i odijevanjem narodnih nošnji te puštanjem tipične folklorne glazbe), večer u prirodi na lijevoj obali rijeke Drave uz roštilj i raznovrsnu glazbu, obilazak grada Osijeka i svih znamenitosti te, za kraj, Farewell Party u Pivnici Merlon. ISUCCES konferenciju organizirali su studenti Građevinskoga fakulteta Osijek, odnosno članovi Udruge studenata Građevinskoga fakulteta Osijek uz potporu Fakulteta, Sveučilišta u Osijeku, Studentskoga zbora, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka te, među ostalima, tvrtki Coca-Cola HBC Hrvatska, GPP i Karolina.

Hrvoje GLAVAŠ
Zahvale za doprinos organizaciji i provedbi konferencije

Za doprinos pri organizaciji i provedbi ISUCCES konferencije organizatori ponajprije upućuju velike zahvale dekanu Fakulteta prof. dr. sc. Damiru Varevcu. Zahvale su zaslužili i sljedeći djelatnici fakulteta: Filip Anić, mag. ing. aedif., Robert Bušić, mag. ing. aedif., dr. sc. Tihomir Dokšanović, doc. dr. sc.Tanja Kalman-Šipoš te Mihaela Teni, mag. ing. aedif. (članovi povjerenstva za ocjenu radova), zatim doc. dr. sc. Ivan Kraus, doc. dr. sc. Goran Gazić, izv. prof. dr. sc. Marijana Hadzima-Nyarko, dr. sc. Tihomir Dokšanović te dr. sc. Marin Grubišić (recenzenti znanstvenoistraživačkih radova).

Možda ste propustili...