Učionica
ZNANSTVENI KUTAK

Hrana i ljeto – poželjno je svakodnevno konzumirati najmanje pet posluživanja voća i povrća
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Pravilna prehrana jedan je od najjednostavnijih i istovremeno najtežih zahtjeva za provedbu u svakodnevnom životu. Zašto? Zato što unatoč znanju i financijskim sredstvima, potrošači u pravilu odabiru hranu koja im je „fina“.
Muškarci, uz manjinske iznimke, hrani i piću pristupaju hedonistički vodeći se prema preferenciji. Žene, pa čak i one koje su sklonije provedbi različitih prehrambenih režima, poput redukcijskih dijeta, slijedeći trend mršavosti vrlo brzo posustaju u prehrani koja isključuje njihove omiljene namirnice, a o čemu svjedoče brojna odustajanja od dijeta i vraćanje kilograma u narednom razdoblju uzrokovano vraćanjem na uobičajene prehrambene navike, unatoč spoznaji o njihovu negativnom učinku. Imajući to u vidu, promociju pravilne prehrane treba voditi imajući u vidu male izmjene s kojima se možemo saživjeti u svakodnevnom životu, a dugoročno mogu imati bitan pozitivan učinak. Ljeto je razdoblje kada nam se otvara prilika uživanja u raznolikim, s prehrambenoga gledišta poželjnim, namirnicama, ali se pred nas nameću i izazovi.

„5 na dan“
Sezonsko voće i povrće upravo u ljetnom razdoblju nudi raznoliku paletu boja, okusa i mirisa u kojoj svatko može pronaći nešto čime će zadovoljiti svoj ukus. Konzumacija svježega sezonskog voća i povrća istovremeno nudi i osvježenje i užitak, a može bitno doprinijeti i zdravstvenome statusu. Tako, primjerice, lubenice, koje su tipično ljetno voće, pomažu u održavanju statusa hidracije, istodobno opskrbljujući naš organizam antioksidansima, a sve bez velikoga energetskog unosa. Rajčice, osim što doprinose unosu vode u naš organizam, također obiluju kalijem i antioksidansima te tako doprinose održavanju zdravlja srca i krvožilnoga sustava. Tikvice, mladi kukuruz i zeleno lisnato povrće osiguravaju dobar unos prehrambenih vlakana koja su bitna za normalno funkcioniranje probavnoga sustava. Sukladno prehrambenim smjernicama poželjno je svakodnevno konzumirati najmanje pet posluživanja voća i povrća („5 na dan“), a jedno posluživanje podrazumijeva 80 grama, odnosno koliko stane u šaku. Neka bude što šarenije, a sve je ostalo prema osobnoj preferenciji.

Hidracija
Adekvatan unos vode jedan je od ključnih preduvjeta za normalno funkcioniranje organizma, a posebice dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima kada se putem kože, u cilju održavanja tjelesne temperature, gubi povećana količina vode iz organizma. Kako bi se osvježili i utažili žeđ, mnogi ljeti traže rješenje u sladoledu ili hladnim napitcima. Njihova konzumacija često znači unos tzv. „skrivenih šećera“ koji u značajnoj mjeri povećavaju energetski unos ne osiguravajući nam osjećaj sitosti što rezultira prekomjernim kalorijskim unosom i time rizikom povećanja tjelesne mase. Zadovoljavanje želje uz istovremeno poboljšanje nutritivnoga unosa može se postići odabirom sladoleda na bazi vode u odnosu na onaj mliječni ili pripremom napitaka bez šećera. Dobri su primjeri ljetnih osvježavajućih napitaka limunada ili sok od cijeđene naranče, a u kućnoj izvedbi žeđ se može utažiti i aromatiziranom vodom pripremljenom tako što se u vrč s vodom doda nekoliko kriški svježeg krastavca, lubenice ili drugoga voća prema vlastitomu odabiru.
Daniela ČAČIĆ KENJERIĆ
Održiva prehrana

Prigodom odabira namirnica ljeti jednostavan vodič, koji može pomoći u izboru namirnica, može biti lokalna proizvodnja. Ona omogućuje unos svježih namirnica koje doprinose zdravlju organizma, ali istovremeno i zdravlju okoliša te ekonomskoj stabilnosti sredine u kojoj se nalazimo, što je prepoznato pod pojmom održiva prehrana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike