Učionica
FERIT - ORGANIZIRANA TRODNEVNA PROSLAVA VELIKE OBLJETNICE

Obilježeno 40 godina rada Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek nizom događanja obilježio je 40. obljetnicu svojega postojanja i rada.
Danas je to suvremen i moderan fakultet koji se kontinuirano razvija u svim segmentima svoje djelatnosti. Obrazovni proces provodi se u trima razinama visokoškolskoga obrazovanja, pri čemu se studijski programi stalno unaprjeđuju s najnovijim znanstvenim spoznajama, ali i usklađuju s potrebama gospodarstva i tržišta rada. Na Fakultetu se trenutačno obrazuje oko 1800 studenata na svim razinama, od preddiplomskih studija elektrotehnike i računarstva preko stručnih studija do diplomskih studija elektrotehnike s pet izbornih blokova i računarstva s četirima izbornim blokovima, a odnedavno je pokrenut i nov diplomski studijski program Automobilsko računarstvo i komunikacije. Na poslijediplomskim studijima studenti se obrazuju na doktorskom studiju elektrotehnike i računarstva kao i na specijalističkim studijima.
U povodu obilježavanja 40 godina rada FERIT je organizirao trodnevno događanje. Prvoga dana, 6. lipnja 2018. održan je 1. DOVIK@FERIT – Dan otvorenih vrata i Dan karijera na kojem su srednjoškolcima i studentima prezentacijom laboratorija, projekata i mogućnostima studiranja i istraživanja predstavljeni sadržaji koje nudi Fakultet. Također, sadašnjim su i budućim studentima partnerske tvrtke predstavile svoje djelatnosti te mogućnosti stipendiranja i zapošljavanja po završetku Fakulteta. Drugoga dana, 7. lipnja 2018. održan je Dan doktorskih studija pri čemu je predstavljen izmijenjen i dopunjen poslijediplomski sveučilišni studij koji sada, osim znanstvenoga polja elektrotehnike, omogućava stjecanje diplome i u znanstvenome polju računarstva. Voditelji HRZZ projekata predstavili su projekte koji se trenutačno provode na Fakultetu, a prikazani su i rezultati doktorskih istraživanja, rada na projektima i planovi budućih istraživanja. Takva vrsta okupljanja doktoranada, mentora kao i studenata završne godine diplomskoga studija pružila je izvrsnu priliku za predstavljanje mogućnosti studiranja na doktorskom studiju, razmjenu iskustava, predstavljanje područja istraživanja kao i znanstvenoga rada općenito.
Trećega dana obilježavanja, 8. lipnja 2018. održana je svečana sjednica Fakultetskoga vijeća kojoj je bilo nazočno mnoštvo visokih uzvanika. Kratkim osvrtom na povijest Fakulteta izražena je zahvalnost utemeljiteljima i svima koji su doprinijeli razvoju Fakulteta, priznanjima su nagrađeni najbolji studenti, istaknuti su mladi znanstvenici i partnerske tvrtke i škole te je prikazan i plan budućega razvoja Fakulteta.
Ana ŠOKČEVIĆ
Kratka povijest Fakulteta

Visokoškolska nastava elektrotehnike pokrenuta je u Osijeku davne 1978. godine kao treći studij elektrotehnike u Hrvatskoj. Godine 1981. Studij elektrotehnike prerasta u samostalnu visokoškolsku ustanovu koja u akademskoj godini 1990./1991. prerasta u Elektrotehnički fakultet. Ustanova 2016. godine mijenja naziv i prerasta u Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

Regionalni vođa i nositelj projekata

Fakultet je sa svojim istraživačkim grupama nositelj i suradnik u velikome broju domaćih i europskih projekata. Suradnja s gospodarstvom, poticanje poduzetništva i transfer znanja i tehnologija trajne su odrednice razvoja Fakulteta. Može se slobodno reći kako je FERIT regionalni vođa u području elektrotehnike i računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija te je strateški usmjeren na unaprjeđenje prepoznatljivosti i konkurentnosti u znanosti i istraživanju, stručnim projektima, obrazovanju studenata kao i tijesnoj suradnji s gospodarstvom i lokalnom zajednicom.

Možda ste propustili...