Učionica
SEDMI ZNANSTVENI SIMPOZIJ GOSPODARSTVO ISTOČNE HRVATSKE – VIZIJA I RAZVOJ

Predstavljena čak 122 rada 270 autora iz 13 zemalja
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Od 24. do 26. lipnja 2018. na Ekonomskome fakultetu u Osijeku održan je 7. Međunarodni znanstveni simpozij Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj.
Tim se simpozijem nastoji dati doprinos razvoju regije predstavljanjem brojnih znanstvenih i stručnih radova (122 rada, 270 autora i koautora iz 13 zemalja) u kojima su znanstvenici i stručnjaci predstavili svoju maštu i viziju razvoja kao podlogu za izradu Strategije razvoja regije, ali i cijele Hrvatske. U okviru simpozija obrađena su različita tematska područja vezana uz razvoj. Najveći je broj radova bio u tematskom području „Regionalni razvoj – izazovi i prilike“, zatim u tematskom području „Financijske institucije“, „Ljudski kapital u funkciji društveno ekonomskog razvoja, „Novi trendovi u razvoju gospodarstva“, „Povijesna nasljeđa u razviju gospodarstva“ te „Uloga prava u razvoju gospodarstva“. U radovima su se autori osvrnuli na to kako se nekada radilo i živjelo u Osijeku, ali i kako se to znanje može iskoristiti primjenom suvremenih trendova i stimulativnih zakonskih odrednica, a u cilju budućega razvoja regije.
Osim znanstvenoga i stručnoga dijela simpozija koji je odrađen na Ekonomskome fakultetu, sudionicima su ponuđeni i drugi sadržaji kao što je obilazak izložbe vlastelinske obitelji Prandau-Normann, Državnoga arhiva u Osijeku, Muzeja Slavonije, Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku i Valpovačkoga muzeju u Dvorcu Prandau-Normann, posjet crkvici sv. Roka i drugo. Tako su se sudionici upoznali i s kulturnom, spomeničkom i sakralnom baštinom, etno i ekovrijednostima, multikulturalnošću i prirodnim ljepotama ovoga kraja. Radovima su dane i preporuke kreatorima politika kako napraviti transfer znanja i rezultata znanstvenih istraživanja u životnu stvarnost. Svi su dosadašnji simpoziji indeksirani u svjetskoj bazi podataka Web of Science (Clarivate Analytics) što se očekuje i ove godine.
Anka MAŠEK TONKOVIĆ
Možda ste propustili...