Učionica
ZAVRŠENE AKTIVNOSTI U OKVIRU OVOSEZONSKOGA PROJEKTA „BIOLOG-I-JA“

Studenti i nastavnici popularizirali biologiju među učenicima i vrtićarcima
Objavljeno 20. srpnja, 2018.

Tijekom svibnja i lipnja 2018. nastavnici i studenti Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku, u okviru programa „Biolog-i-ja“, održali su niz predavanja i radionica u osnovnim i srednjim školama Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u cilju popularizacije i promicanja biologije kao znanosti te upoznavanja učenika sa studijskim programima na Odjelu za biologiju.
Predavanja su održana u OŠ Jagode Truhelke, OŠ Retfala, OŠ Antuna Mihanovića i OŠ Dobriše Cesarića u Osijeku, OŠ Ljudevita Gaja u Sarvašu, OŠ kralja Tomislava i SŠ Isidora Kršnjavoga u Našicama, OŠ Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu, OŠ Darda u Dardi, OŠ Zmajevac u Zmajevcu, Gimnaziji Vukovar i Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru kao i Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića i Medicinskoj školi u Osijeku. Također, nastavnici i studenti sudjelovali su na „Mini Maker Fair-u“ koji je održan 6. svibnja 2018. u Osijeku gdje su predstavili neke od zanimljivih pokusa koje studenti izvode na vježbama u okviru nastave na Odjelu za biologiju.


Dana 12. svibnja 2018. održana je aktivnost popularizacije biologije kojoj je osnovni cilj istaknuti važnost očuvanja prirodnih vrijednosti na području grada Osijeka i okolice koje se ističu prisutnošću rijetkih staništa i ugroženih vrsta. Te su godine sudionici bili učenici OŠ Miroslava Krleže iz Čepina, OŠ Tenja iz Tenje i OŠ Jagode Truhelke iz Osijeka. Sudionici su imali priliku obići biološki zanimljive destinacije grada Osijeka i okolice posebnim autobusom u pratnji stručnih vodiča-studenata biologije. Posjetili su rukavac Stare Drave u Višnjevcu gdje su mogli vidjeti kako izgleda terenski rad biologa te kojim se metodama biolozi koriste prilikom uzorkovanja vodenih kukaca, potom su promatrali ptice urbanih staništa ispred osječke konkatedrale sv. Petra i Pavla, prošetali su osječkim parkovima, posjetili najstarija stabla tise, hrasta i ginka u Osijeku, a zatim su posjetili ostatke panonske stepe na biljskome groblju te se upoznali s različitim vrstama vodozemaca i gmazova na Staroj Dravi u Bilju. Na svakoj od navedenih postaja učenike su dočekali nastavnici i studenti Odjela za biologiju koji su učenicima predstavili razloge zbog kojih su navedeni lokaliteti vrijedni. Nakon obilaska biološki zanimljivih lokaliteta, učenici su posjetili Odjel za biologiju u okviru „Dana otvorenih vrata“ gdje su imali priliku posjetiti izložbu fotografija studentice Marije Kovačević pod nazivom „Skriveno blago požeške doline“, obići laboratorije, pogledati entomološke zbirke i na kraju sudjelovati u kvizu znanja. Ove su godine pobjednici u kvizu znanja kao nagradu dobili jednodnevni posjet i vožnju brodom Kopačkim ritom.
U okviru projekta „Biolog-i-ja“ održano je i natjecanje studenata Odjela za biologiju za najljepšu fotografiju na temu „Priroda“, a glasovanje je provedeno putem Facebookove aplikacije Odjela. Zahvaljujući najvećem broju „lajkova“, prvo je mjesto osvojila fotografija Andreje Radić (studentice treće godine), drugo mjesto pripalo je fotografiji Luke Šukera (studenta prve godine), a treće je mjesto osvojila fotografija studentice Laure Lončar, studentice prve godine preddiplomskoga studija Biologija i kemija. Pobjednici su natječaja nagrađeni prigodnim novčanim iznosima, a proglašenje je održano na tradicionalnom Biološkom partyju, održanom 7. lipnja u sveučilišnom kampusu ispred zgrade Odjela za biologiju. Time je ujedno proslavljen završetak ovogodišnjih aktivnosti „Biolog-i-ja“, a nazočni su se družili u ugodnoj atmosferi.

Alma MIKUŠKA
„Dan otvorenih vrata“ za djecu vrtićke dobi

Zbog velikoga zanimanja, 14. svibnja 2018. posebno je organiziran „Dan otvorenih vrata“ za djecu vrtićke dobi na kojem su u laboratorijima prikazani pojedini preparati i pokusi prilagođeni djeci predškolske dobi. Odjel za biologiju posjetili su djeca i odgojiteljice dječjih vrtića Bobita, Pčelica i Bubamara iz Osijeka.

Sponzori događanja

Sponzori ovogodišnjega Biološkog partyja bili su Žito d.o.o. i Osječka pivovara. Sponzori koji su omogućili održavanje ovogodišnjih aktivnosti „Biolog-i-ja“ jesu: Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Općina Čepin, Općina Bilje, Pestrid d.o.o. i Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“.

Možda ste propustili...