Sport
PRVI SUSRET PRVOG PRETKOLA EUROPSKE LIGE

Marić za vodstvo, Ambros
vratio nadu Moldavcima
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Bijelo-plavi će prolazak u 2. pretkolo tražiti u četvrtak u Gradskom vrtu

Nogometaši Osijeka remijem u Kišinjevu službeno su otvorili novu sezonu. Osječani su u prvoj utakmici 1. pretkola Europske lige odigrali 1:1 s Petrocubom pa će mjesto u sljedećoj rundi tražiti u uzvratu, u svom Gradskom vrtu.


Dugo je trener Zoran Zekić upozoravao i svoju momčad, ali i navijače, da Moldavci nikako nisu neozbiljan suparnik te da se samo s maksimalno ozbiljnim i koncentriranim pristupom može izvući pozitivan rezultat. Tako se i pokazalo, jer su bijelo-plavi, unatoč inicijativi, teško dolazili u izgledne situacije za pogodak. S druge strane, ni Petrocub nije prečesto ugrožavao gostujuću mrežu, no pogodak koji su postigli svakako je ohrabrio domaćina u europskom debiju.

Bez pogodaka u prvom dijelu

Kao što je i najavljivao, nije se domaćin na startu utakmice prepao bijelo-plavih. Bili su Moldavci nešto aktivniji u prvim minutama te su i prvi zaprijetili, preko Ivanova u 8. minuti, ali je njegov pokušaj otišao pored lijeve vratnice pa Malenica nije morao intervenirati. Kao ni u 12. minuti kada je Patras pucao preko gola. Minutu potom Šorša je zbog prekršaja na oko 22 metra od svog gola zaradio žuti karton, a iz izgledne situacije Moldavci su od živog zida dobili samo korner. U 18. minuti konačno je zaprijetio Osijek, i to iz vrlo izgledne situacije. Nakon auta Bočkaja Radeljić je glavom prebacio loptu u sredinu, gdje je pucao Lončar, no nedovoljno jako da stvori veće probleme Celeadnicu. Tri minute potom Marić je u kaznenom prostoru primio loptu, na trenutak zaobišao domaćeg vratara, no on je na kraju ipak uspio nekako odbiti loptu u korner. Preuzeo je u tim trenutcima Osijek inicijativu, zagospodario terenom, no bez obzira što pokušavao nije uspijevao stići s loptom u suparnički šesnaesterac. Ono na što je trener Zekić izričito upozoravao svoje igrače, opasnost od kontre nakon izgubljene lopte na sredini, umalo je domaćin naplatio u 27. minuti. Slivca je prošao po desnoj strani i ubacio na drugu vratnicu gdje Patras volejem nije bio precizan. Završnica prvog dijela pripala je Osječanima, prvo je nakon akcije Bočkaja i Barišića potonji dobro ubacio u kazneni prostor, ali je domaća obrana ipak uspjela očistiti. U 42. minuti konačno se i zatresla moldavska mreža, Bočkaj je lijepo prošao po desnoj strani, i iz teške situacije silovito pogodio suprotni kut, no pomoćni je sudac označio zaleđe pa se rezultat nije mijenjao.

Vodstvo trajalo 13 minuta

U drugom je poluvremenu prvi pokušaj bio onaj Škorića, u 48. minuti, ali je njegov volej s 15-ak metara bio neprecizan. Dvije minute potom Marić nije bio precizan glavom, no napadač Osijeka vrlo brzo uspio je zatresti domaću mrežu.Nakon kornera Barišića s lijeve strane, Moldavci nisu uspjeli raščistiti, lopta je ponovno stigla do kapetana Osijeka na bok, a ovaj je puta njegov ubačaj pronašao Marića na drugoj vratnici koji je glavom pogodio suprotni kut za 1:0 Osijeka. Bio je to toliko željen pogodak, kojim je Osijek naplatio svoju ipak bolju igru te se očekivalo kako će donijeti potpuno olakšanje u gostujuće redove, a time i još aktivnije izdanje. Umalo je Osijek u 62. minuti riješio pitanje pobjednika, a time i prolaska u 2. pretkolo. Bočkaj je ubacio, a Boban bio najviši u skoku, no lopta je otišla zamalo pokraj desne vratnice. I umjesto 2:0 za bijelo-plave, tri minute kasnije Petrocub je uspio izjednačiti. Nakon potvrde transfera Baraća u Rapid, službeni debi na stoperskim pozicijama imali su mladi Lončar i Radeljić i više od sat vremena dobro su odrađivali svoj posao. No, osječka obrana nije dobro reagirala u 65. minuti, kada je nakon ubačaja Cojocarua s lijeve strane Ambros glavom, s pet metara svladao Malenicu za 1:1. Pokušao je Zekić novim izmjenama dobiti dodatni impuls s klupe, no bezuspješno, iako se ne može reći kako bijelo-plavi nisu pokušavali zabiti i drugi pogodak. No, nije bilo lako pronaći pukotine u domaćoj obrani, a kada bi se to i dogodilo, uslijedila je pogreška Osječana, poput onog kada je na asistenciju Marića Lopa ostao u zaleđu.

Ipak, u 87. minuti Osijek je imao priliku pobjednički otići iz Moldavije. Marić je odlično u kaznenom prostoru uposlio Pušića, koji se okrenuo, oslobodio Mudraca i pucao, ali pod pritiskom, u padu ipak nije bio precizan. Posljednji pokušaj u sudačkoj nadoknadi imao je Lončar, ali nije bilo promjene rezultata.
Goran Roguljić
0:1

Barišić je ubacio s lijeve strane, a Marić glavom zatresao mrežu

1:1

Nakon ubačaja Cojocarua slijeva, Ambros je glavom iz blizine svladao Malenicu
KIŠINJEV - Stadion Zimbru. Gledatelja: 2.000. Sudac: Karim Abed (Francuska) 6,5. Strijelci: 0:1 Marić (52), 1:1 Ambros (65). Žuti kartoni: Matei (Petrocub), Šorša (Osijek).

IGRAČ UTAKMICE: MIRKO MARIĆ (OSIJEK)

Petrocub

1 (0)

Celeadnic 6, Mudrac 6,5, Potirniche 6, Taras 6, Slivca 6, Djou 6, Patras 6 (od 56. Cojocaru 6), Vremea 6 (od 71. Sandu -), Douanla 6, Ambros 6,5, Ivanov 6 (od 60. Matei 6).



Osijek

1 (0)

Malenica 6, Šorša 6, Lončar 6, Radeljić 6, Barišić 6,5, Škorić 6, Mioč 6, Hajradinović 6 (od 54. Pušić 6), Boban 6 (od 84. Pilj -), Bočkaj 6 (od 71. Lopa -), Marić 6,5.
Najčitanije iz rubrike