Sport
TKO IM JE KRIV

Englezi su Hrvate naučili igrati nogomet
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
Prije 138 godina Englezi koji su u Županji nadgledali rad u tvornici tanina igrali su nogomet i podučili domaće novoj igri
Nakon poraza od Hrvatske, inače hladni, arogantni i proračunati, Englezi su pustili suzu, jer jednostavno nisu znali što ih je snašlo protiv države koja ima stanovnika manje negoli polovina Londona. Vjerojatno ni danas još ne mogu nadoći što im se dogodilo. Međutim, glavni krivci za poraz u polufinalu Svjetskog prvenstva su - sami Englezi.
Poznati po svojoj imperijalističkoj politici, u Hrvatskoj su u 19. stoljeću pronašli plodno tlo kako bi stjecali bogatstvo. Poveznica između sporta i poslovne politike sežu u daleku prošlost, tako je davne 1880. godine u Županju stigla prva nogometna lopta koju su u Slavoniju donijela devetorica Engleza koja su došla izgraditi tvornicu tanina.
Stigli Englezi i lopta

Županja je smještena uz samu rijeku Savu, a budući da je za preradu drveta i dobivanje tanina, koji se kasnije koristio za štavljenje kože i u medicinske svrhe, bilo potrebno dosta vode, tako su Englezi došli na zamisao da upravo u Županji otvore jednu takvu tvornicu. Tvornicu je otvorila tvrtaka The Quark Extracte Comp. Lmta iz Londona, a zapošljavala je 245 radnika, uglavnom domaćih. Ujedno, rijeka Sava korištena je kao jeftino prijevozno sredstvo brodovima za prijevoz tanina svuda po svijetu. Kako su Englezi u domovini u to vrijeme uvelike napucavali kožnu loptu (još 1848. uvedena su Cambridgeska pravila kao prva koja definiraju pravila nogometna igre, nap.a.), ni radnici koji su iz Engleske došli u Županju nadgledati rad tvornice nisu bili imuni na tu novu igru. U slobodno vrijeme, nakon radnog vremena, na mjestu gdje je današnji stadion Graničara igrali su domaćima nepoznatu i čudnu igru. Gledali su sa strane domaći mladići kako Englezi trče za nekom kožnom okruglom stvari i kako je napucavaju, a potom ponovo trče za njom. Uvidjevši interes kod domaćih mladića, Englezi su prvo podučili zainteresirane mladiće, a potom s njima i zaigrali na dva gola. Ta 1880. godina je godina kada je nogomet u Hrvatskoj počeo živjeti i vodi se kao polazna točka kada je odigrana prva nogometna utakmica. Svakim danom nogomet je imao sve više pobornika koji su počeli trčati za kožnom loptom kao i Englezi koji su ih naučili prvim pravilima.

Spomenik lopti

Godine 1979. pronađeni su ostatci ove lopte i nakon ispitivanja u Zagrebu i Londonu potvrđeno je kako se radi upravo o toj prvoj lopti koju su donijeli Englezi u Županju. Ovim utvrđivanjem autentičnosti lopte Županja je postala kolijevka nogometa u Hrvatskoj i mjesto gdje se ona prvi put zakotrljala.

Prilikom obilježavanja 100. obljetnice igranja nogometa u Hrvatskoj u Županji je 1980. godine postavljen prvi spomenik Prvoj nogometnoj lopti, koji je na žalost u Domovinskom ratu uništen, pa je nekoliko metara zapadno 2015. postavljen novi spomenik, koji je dao izraditi i u kompletnom iznosu financirao HNS. Visina spomenika je 160 centimetara i u obliku je slova Ž što simbolizira grad u kojemu je zaigran prvi nogomet. I danas taj spomenik krasi glavni trg u Županji.

Antun Grgić
Možda ste propustili...

VAŽAN DOMAĆI ISPIT RUKOMETAŠICA OSIJEKA

Protiv Zameta motiv će biti i poraz iz prve utakmice na Kvarneru

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

Najčitanije iz rubrike