Regija
RAZGOVOR: JOSIP ŠARIĆ, GRADONAČELIK OTOKA

Brojnim projektima želimo otvoriti što više dobro plaćenih radnih mjesta
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
Meni svako radno mjesto znači jednu obitelj koja se nije odselila s područja grada, kaže Josip Šarić

U povodu Dana Otoka, koji se obilježava danas, 13. srpnja, o današnjem trenutku grada i planovima za razvoj razgovarali smo s gradonačelnikom Josipom Šarićem.

Koje su investicije i projekti u Gradu Otoku?
- Za projekt Grada ‘Zaželi‘ dobili smo 6,3 milijuna kuna, a zaposlili smo 47 žena. Realizacijom projekta Poduzetnički inkubator, čija je vrijednost 13,5 milijuna kuna, zaposlit ćemo 30 ljudi. Imamo projekt rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića u Otoku, vrijednost projekta je 7,2 milijuna kuna, a u pripremi je natječaj za izvođača radova, te će se otvoriti tri nova radna mjesta. Svakako je najvažniji projekt ‘‘Vrata Spačvanskog bazena‘‘ u vrijednosti od 25,2 milijuna kuna, sredstva su osigurana iz Europskog fonda te se time Grad Otok svrstava u one jedinice lokalne samouprave koje su povukle najviše sredstva iz europskih fondova, a to je oko 57 milijuna kuna. Ove se godine nastavlja obnova grobljanske kapele u Komletincima radi zaštite i očuvanja kulturne baštine iz 19. stoljeća, a vrijednost projekta je 950 tisuća kuna. U tijeku su radovi na energetskoj obnovi stambene zgrade na Trgu kralja Tomislava, završava se rekonstrukcija glavne ulice u Otoku gradnjom kružnog toka, a vrijednost te investicije iznosi približno 7,5 milijuna kuna. Uz sve navedeno, u tijeku je gradnja ceste Otok - Slakovci, a vrijednost je toga projekta 20 milijuna kuna, financira se iz sredstava Hrvatskih cesta te bi gradnjom te ceste Šokačka magistrala bila završena i povezala bi gradove, naselja i općine u okruženju. Grad je potpisao ugovor za Aglomeraciju u vrijednosti od 87 milijuna i ove godine očekujemo početak radova te ćemo u konačnici imati potpuno rješenje kanalizacijske mreže i svako će domaćinstvo dobiti besplatan priključak. Zahvaljujući jednoj ozbiljnoj inicijativi Grada Otoka, Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije i Hrvatskih cesta, planira se u rujnu priključak na regionalni vodoopskrbni sustav od Slakovaca preko Otoka za Otok i Komletince te za naselje Privlaku u vrijednosti od 15 milijuna kuna kako bi se dugoročno i kvalitetno riješio problem vodoopskrbe. U pripremi je i novi projekt trgovačkog centra s otvorenom i zatvorenom tržnicom, najesen je izrada projektne dokumentacije, traženje investitora ili model javno-privatnog partnerstva, a ako to ne bude, mi ćemo sami svojim sredstvima graditi trgovački centar iduće godine.

Naknade za novorođene


Možete li nešto više reći o projektu ‘‘Vrata Spačvanskog bazena‘‘?
- Projekt "Vrata Spačvanskog bazena‘‘ – gradnja i opremanje bioekološko-edukacijskog centra Virovi strateški je projekt Grada Otoka za razvoj turizma, koji je i Vukovarsko-srijemska županija uvrstila u najvažnije strateške razvojne projekte u turizmu. U objektu će biti 60 ležajeva, restoran, multimedijska dvorana, sportski tereni, svi oni sadržaji koji čine taj projekt važnim. Osim toga, nabavljamo brodicu, čamce, bicikle i vlakić. U dogovoru s ministrom Olegom Butkovićem planirana je gradnja ceste Otok - Bošnjaci, u pripremi je projektna dokumentacija, a vrijednost te ceste iznosi 25 milijuna kuna. Provedbom projekta pridonosi se atraktivnosti područja Virova i spačvanske šume, omogućava uspostavljanje upravljanja prirodnom baštinom uz stvaranje pretpostavki gospodarskog razvoja. Njegovom provedbom predviđeno je otvaranje 15 novih radnih mjesta u prvoj fazi, a plan je da u realizaciji toga projekta i u tom objektu radi 30 ljudi. Krajnji je cilj projekta, uz zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, obogatiti turističku ponudu Otoka i uključiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva u turističku ponudu kontinentalne Hrvatske.

Koji su gospodarski, turistički i kulturni potencijali Otoka?
- Poduzetnička zona najveća je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prostire se na 60 hektara s mogućnošću da je proširimo na 90 hektara. Na području Grada Otoka imamo Spačvanski bazen te tvornicu Furnir, koja odlično radi. Meni svako radno mjesto znači jednu obitelj koja se nije odselila s područja grada. Naši gospodarski potencijali leže u infrastrukturi, Poduzetničkoj zoni koju imamo i u mogućnosti ulaganja u drvnu industriju te u preradi mesa. Jedan od zajedničkih projekata koje vodimo sa Županijom jest gradnja klaonice za područje Vukovarsko-srijemske županije. U turizmu nam je najvažniji potencijal kroz bioekološki centar, Otočku suvaru, kao i kulturni dio, gdje imamo Otočko proljeće. Na projektu koji mi radno zovemo ‘‘Virovi‘‘ povezali smo prvi put jedan grad i općinu, a radi se o Otoku i Bošnjacima, jer Bošnjaci mogu u mnogočemu pridonijeti projektu, a naša je želja da se taj potencijal Virova maksimalno iskoristi.

Kako Grad pomaže svojim građanima?
- Ove smo godine uveli nabavu udžbenika za svu djecu u osnovnim škola u Otoku i Komletincima. Povećali smo rodiljnu naknadu na 5000 kuna, a od sljedeće godine ponovo ćemo povećati rodiljnu naknadu za prvo dijete na 7500 kuna, za drugo dijete 10.000 kuna, za treće 15.000 i za četvrto 20.000 kuna. Grad Otok svoje je osnovne prihode povećao za gotovo tri puta i prvi put imamo dovoljno financijskih sredstava da možemo pratiti sve ono što je obveza Grada i da možemo ulagati u razvoj gospodarstva i poljoprivrede. Od povećanja proračuna, koji je za ovu godinu osam milijuna kuna, 50 posto sredstva usmjereno je u razvoj gospodarstva, tako da milijun kuna dajemo za izradu projektne dokumentacije i pripremu projekata, milijun kuna dajemo za razvoj poduzetništva, a dva milijuna za razvoj poljoprivrede. Kao najvažniju mjeru držimo zapošljavanje - poduzetniku ili OPG-u koji zaposli, odnosno otvori novo radno mjesto, Grad Otok tri godine plaća netoplaću, a oni plaćaju pridonose kako bi radnika mogli ostaviti za stalno. U prilici smo da prvi put možemo poticati zapošljavanje. U našem socijalnom programu imamo oko 120 obitelji o kojima se skrbimo.

Agencija - pun pogodak


Osjeti li se u Otoku odlazak mladih?
- Kao i u svim sredinama, osjeti se odlazak mladih. Nama je Institut ‘Ivo Pilar‘ napravio analizu iz koje se vidi da se iz Otoka u proteklih pet godina odselilo 448 osoba. Gledajući posljednji popis stanovništva, prema kojem je u Otoku bilo 6400 stanovnika, to je ipak nešto bolja situacija u odnosu prema drugim sredinama. Svaki odlazak obitelj smatramo svojim minusom i pokušavamo otvoriti što više radnih mjesta i, najvažnije, dobro plaćenih radnih mjesta.

Kako Otok koristi sredstva iz europskih fondova?
- Prošle je godine proračun Otoka bio 16 milijuna kuna, sada je 41 milijun kuna, a s potpisivanjem ugovora za bioekološki centar on će biti 65 milijuna kuna. Povećali smo nekoliko puta proračun, od ukupnih sredstva 57 milijuna kuna povučeno je iz europskih fondova i tu smo sigurno najuspješniji. Povukli smo pametan potez kad smo krenuli u osnivanje Otočke razvojne agencije i u ovom trenutku imamo tri pripremljena projekta s građevinskim dozvolama.

Što biste poručili sugrađanima za Dan grada?

- Poručujem svima koji su u dilemi da li da se odsele neka još jednom razmisle, neka pokušaju sebe naći ovdje, jer nigdje se ne može živjeti ljepše nego u svom gradu. Vjerujemo da ćemo kroz sve ove mjere koje provodimo vratiti mnoge koji su otišli te zadržati postojeće u Otoku.

Mario Kokaj
Tko će dobiti priznanja Grada Otoka
Plaketu Grada Otoka dobit će: ministrica Gabrijela Žalac za doprinos gospodarskom razvoju Otoka, Zoran Đuroković za doprinos gradnji i modernizaciji vodnih građevina na području grada, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH, za suradnju s Gradom Otokom i rješenje nove zgrade sjedišta Policijske postaje Otok. Medalje Grada Otoka dobit će: Andrija Juzbašić za doprinos razvoju suradnje između Grada Otoka i Općine Bošnjaci u području gospodarskih, prometnih, kulturnih i turističkih djelatnosti, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Otok za skrb o braniteljima iz Domovinskog rata, te Lovačko društvo Jelen Komletinci u povodu 90. obljetnice rada. Priznanja Grada Otoka dobit će: Josip Varga za očuvanje jedinstva braniteljskih udruga i zalaganje za opće dobro, Petar Jakovac za doprinos razvoju vatrogastva u Otoku, Marko Dumenčić za doprinos razvoju vatrogastva u Komletincima, Ljubomir Čorić za doprinos razvoju društvenog života, Marijana Dajčman za humanitarni rad tijekom Domovinskog rata, Jan Antun Valenćak za obogaćivanje kulturno-društvenog i glazbenog života te njegovanje tradicijske kulturne baštine, domoljublja i duhovne sakralne glazbe, Marko Hrvat za humanitarni rad i doprinos razvoju športa, Nedeljko Čepo za postignute rezultate u sportskom ribolovu, Mato Bošnjak za doprinos razvoju i njegovanju tradicijske kulture i konjičkog sporta, te Dražen Storjak i Marijan Peičević za doprinos razvoju i njegovanju tradicijske kulture.
Zbog povećanog proračuna prvi smo put u prilici da možemo poticati zapošljavanje
41

milijun kuna ovogodišnji je proračun Otoka, a s potpisivanjem ugovora za bioekološki centar bit će 65 milijuna kuna. Lani je iznosio 16 milijuna kuna
Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike