Regija
NESVAKIDAŠNJE PROJEKTNO RJEŠENJE

Novi prijelaz u Pavićevoj
- nakon silaska sa zebre
skok na rešetku slivnika
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
ĐAKOVO
Prolaznici i stanovnici Pavićeve ulice, gdje je u tijeku rekonstrukcija tamošnjeg dijela državne ceste D46 te je sagrađen novi, gotovo dva metra širi kolnik s biciklističkim stazama, ovih se dana čudom čude mjestu gdje je zebrom označen pješački prijelaz kod križanja te ulice s Vrazovom. S jedne i druge strane kolnika do zebre nema uređenog prilaza za pješake, pa se oni do označenog pješačkog prijalaza doslovce trebaju snalaziti kako znaju – skokovima preko visokih rubnjaka, izravnane zemlje i – slivnika, a koji su u obuhvatu zelenog pojasa koji tek treba urediti nakon radova na gradnji novog kolnika. Od zebre do nogostupa mora se prijeći preko zemljane površine, s jedne strane čak se mora skočiti na rešetku slivnika jer se postojeći nogostup nalazi na znatno nižoj razini u odnosu prema cesti, a problem su i visoki rubnjaci s jedne i druge strane ceste. Ovu, reklo bi se paradoksalnu, situaciju uočili su brojni prolaznici koji kažu da ne znaš kako do zebre doći i kako s nje sići, a nerijetko se i nasmiju na ovo neobično rješenje za pješački prijelaz koji, osim što izaziva čuđenje, može biti i opasan jer, zbog svoje nepristupačnosti, mnogi se građani odlučuju cestu prelaziti na "svoju ruku", na samom križanju.
Ono što ih zanima jest hoće li ovakvo, najblaže rečeno neobično, rješenje ovoga pješačkog prijelaza postati trajno ili će, ipak, u dogledno vrijeme doći do promjene koja bi ga privela pravoj svrsi.
S ovim su problemom upoznati u osječkoj tvrtki Gravia, izvođaču radova.
- Prema projektu, označeni pješački prijelaz morao je ići na ovo mjesto, inače bi se izišlo iz projektnog rješenja. Problem je u tome što nije sagrađen novi nogostup, a cesta i staza u međusobnoj su ovisnosti. Pješačke staze nisu element ovoga projekta, to će se rješavati sekvencionalno. Potrebno nam je nekoliko dana kako bismo pronašli odgovarajuće rješenje za pristup zebr, uklonit će se i povišeni rubnjaci, a jedno od rješenja jest i premještanje slivnika - doznajemo od Gravijina inženjera Davora Nikića.
Novi kolnik dobio je i novu horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, a postavljeni su i visoki rasvjetni stupovi, pa Pavićeva ulica, jedna od najstarijih u Đakovu, opjevana i u pjesmi, dobiva iz dana u dan nove, suvremene urbane obrise. Marija Alduk
Potrebno nam je nekoliko dana kako bismo pronašli rješenje za pristup zebri, kažu u Graviji
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike