Regija
BABY BOOM U NAŠICAMA

U lipnju su u našičkom rodilištu rođene 42 bebe
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
To je 13 beba više nego u lipnju 2017. i sedam više u odnosu prema prošloj godini
NAŠICE

Rodilište Opće županijske bolnice Našice, koje posljednjih petnaest godina bilježi pozitivan prirast novorođene djece, u lipnju je zabilježilo najviše porođaja, budući da su rođene čak 42 bebe!

Josip, Jakov...

To je 13 beba više nego u lipnju 2017., ali i sedmero djece više u odnosu prema prošloj godini. U našičkom rodilištu u lipnju je rođeno 28 dječaka i 14 djevojčica, a najmlađa majka imala je 18 godina. Najstarije rodilje, njih četiri, imale su 38 godina. Dvadeset rodilja imalo je između 20 i 30 godina, a isto toliko žena koje su rodile imale su između 30 i 40 godina.
Bila su 33 prirodna poroda koja su protekla bez problema, a osam trudnica rodilo je carskim rezom. Među ženama je njih 16 koje su rodile drugo dijete, 15 je bilo prvorotkinja, dok su tri žene rodile treće dijete. Jedna žena rodila je deveto dijete. Isto tako, jedna žena rodila je sedmo, jedna šesto i jedna peto dijete.
Najpopularnija imena u lipnju u našičkom rodilištu bila su imena Josip, Jakov, Leon i Teo. Od muških imena tu je još bio Petar, Marijano, Dragan, Mihael, Noa, Eduard, Marko, Stjepan, Šimun, David, Dominik, Lukas i Frane. Roditelji su se odlučili i za kratka imena Jere, Ante, Fran, Dino i Noa.
Kod djevojčica su se našla nova/stara imena kao što su Lea, Mia, Lara, Petra, Tea, Nikol i Marinela.
S druge strane, ona rijetka imena koja su roditelji odlučili dati svojoj djeci su recimo za dječake Samuel i Kristiano, a za djevojčice Una, Nele, Dilara, Nola, Ada i Alissa.
Prema riječima zamjenice rukovoditeljice Odjela za ginekologiju i opstetriciju u Općoj županijskoj bolnici Našice, dr. Kristine Bračun Crnković, našička bolnica jedna je od rijetkih u Hrvatskoj u kojoj je prisutan trend porasta broja novorođene djece.
- Itekako raduje ovaj baby boom u lipnju kada je kao i svakog mjeseca rođeno više dječaka nego djevojčica, no ovaj put ta je razlika znatno veća. U posljednjih petnaest godina imamo 460 poroda godišnje i može se reći da ne postoji trend smanjenja broja porođaja. No, ne bilježimo samo porast porođaja nego i veći broj trudnica koje dolaze kod nas na kontrole, a koje radimo od 30. tjedna trudnoće. Činjenica da sve više žena trudnica dolazi s pozitivnim komentarima i s preporukama pacijentica koje su već bile kod nas. I u našoj trudničkoj ambulanti uočen je osjetan porast broja budućih mama – istaknula je dr. Kristina Bračun Crnković. Napomenula je da je sve više rodilja izvan Našica te da dolaze najviše s područja Slatine, Donjeg Miholjca i Đakova.
"Vatreni" rođendan

Na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju našičke bolnice rade četiri liječnika specijalista.
- Ovaj lipanjski baby boom baš nas je iznenadio i donio puno posla i za liječnike i za medicisnke sestre. Inače, rade četiri specijalista, a imamo i tri specijalizanta koja će nam doći tek za godinu do dvije. Bude napornno, no uvijek dajemo sve od sebe bez obzira na učestala dežurstva i sve obveze koje moramo obaviti - kaže dr. Kristina Bračun Crnković, kojoj smo jučer uskratili kratak odmor.
A jučer su razloga za slavlje imali i pripadnici DVD-a Našice jer je mali Lukas Kanđera, sin njihova kolege Vedrana i supruge Meri, jučer proslavio prvi rođendan. Rođendan je proslavljen "vatreno", posebno među šestoricom vatrogasaca. Naime, Vedran Kanđera, Silvijo Vuković, Robert Hren, Josip Ćolić, Darko Anđelić i Domagoj Živadinović postali su očevi u razmaku od 11 mjeseci! Svi su roditelji jednog djeteta, osim Josipa Ćolića koji sa suprugom Marinom ima blizance Lovru i Ritu. Najstarija beba, Lora Hren, kćerka Roberta i Ružice, ima 13 mjeseci, a najmlađi Petar Živadinović, sin Domagoja i Sandre, tri mjeseca.
- Ponosni smo na naše bebe. Mi smo dobri prijatelji, jedna velika obitelj i djelujemo složno poput braće. Ovaj baby boom potpuna je slučajnost - rekao je 28-godišnji Silvijo Vuković, ponosni otac devetomjesečne Hane. Silvijo i supruga Martina prvi put su postali roditelji.
Svoje očinstvo i nesvakidašnji događaj odlučili su na prijedlog kolege Marijana Gajskog ovjekovječiti zajedničkom fotografijom. Supruge su se pobrinule i za majice s prigodnim nazivom "Moj je tata vatrogasac, a koju supermoć ima tvoj". Fotografiranje su obavili kolege Marijan Gajski i David Ferčec u dvorištu Vatrogasnog doma.
Snježana Fridl
300

tisuća osigurano je u proračunu Grada Našica za ovu godinu za opremu za novorođenčad
Krajem srpnja opet baby boom
Zamjenica rukovoditeljice Odjela za ginekologiju i opstetriciju, dr. Kristina Bračun Crnković, kaže da bi se baby boom u našičkom rodilištu mogao uskoro opet dogoditi, jer je veliki nalet trudnica. "Kroz trudničku ambulantu u posljednja tri tjedna prolazi tri puta više trudnica nego što je uobičajeno. Sve trudnice imaju termine krajem srpnja i početkom kolovoza, tako da ćemo sigurno opet imati velik broj poroda", najavila je dr. Bračun Crnković.
Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike