Svijet
NESTAJE PROBLEM S IMENOM

Makedonija dobila pozivnicu u NATO
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Čelnici zemalja članica NATO-a na summitu u Bruxellesu pozvali su Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, čija bi članica mogla postati kada se definitivno potvrdi promjena imena zemlje dogovorena s Grčkom. "Vrata NATO-a ostaju otvorena. Dogovorili smo se da pozovemo vladu u Skoplju da započnemo pregovore o pristupanju kada se dovrše svi nacionalni postupci za primjenu dogovora o imenu", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.
Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom prošlog mjeseca dogovor oko imena Makedonije, koja bi se po novome trebala zvati Sjeverna Makedonija. Dogovor se mora ratificirati u obje zemlje, a u Makedoniji je predviđen referendum. Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o euroatlantskim integracijama te zemlje. Makedonija čeka pozivnicu za članstvo u NATO-u od 2008. godine, a od 2005. početak pregovora s Europskom unijom, što još nije na vidiku.
Pregovori o članstvu u NATO-u zapravo su tehnička stvar i obično budu gotovi za nekoliko tjedana, za razliku od pregovora s EU-om koji traju godinama. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana