Novosti
LOŠE NAVIKE UBIJAJU

Petero poginulih u prometu više nego lani, upozorenja bez učinka
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
Horvatić: Vozačka dozvola je privilegij, a ne pravo, bitno je postati dobar i siguran vozač i steći iskustvo

Prema policijskoj statistici, u prvih šest mjeseci ove godine u Osječko-baranjskoj županiji pet je osoba više smrtno stradalo u prometu nego prošle godine u istom razdoblju.


Do kraja lipnja ove godine poginulo je 15 osoba, a lani 10. Uz to se dogodilo još pet prometnih nesreća više u kojima su osobe zadobile ozljede opasne za život, te pet uzastopnih nesreća u kojima su smrtno stradale mlade osobe, od 1990. do 1996. godišta. Ove godine do kraja lipnja poginulo je 10 vozača, pet putnika u vozilima i jedan pješak. U proteklih 10 godina, od 2008. do 2017. godine u Osječko-baranjskoj županijii su u prometu smrtno stradale 284 osobe.
Te crne brojke povećale su se i ovih dana jer su u nedjelju i ponedjeljak u prometu u Osječko-baranjskoj županiji poginule još dvije osobe. U nedjelju je poginuo motociklist u Slobodnoj Vlasti kod Đakova, a u ponedjeljak vozač automobila u Valpovu.
Policija daje sve od sebe ne bi li se ove brojke bar svele na minimum, no očito je da upozorenja ne donose rezultate. Većina građana ne shvaća da im položeni vozački ispit ne jamči i vozačku dozvolu zauvijek.
- Vozačka dozvola je privilegij, a ne pravo! Položenim vozačkim ispitom stječe se pravo na samostalno upravljanje vozilom određene kategorije i ispunjava prvi postavljeni uvjet. Drugi i ne manje bitan je postati dobar i siguran vozač, a za to je potrebno iskustvo koje se ne stječe preko noći. One koji misle da su dobri vozači zato što na ravnom dijelu ceste povećaju brzinu kretanja svog vozila do te mjere da su izrazito opasni ne samo za sebe već i za druge sudionike u prometu lako je demantirati - kaže Berislav Horvatić, voditelj Sektora za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske. Dodaje kako svaki vozač može dokazati svoje "vještine" na treningu sigurne vožnje.
Naš sugovornik kaže da o težini jednog dijela prometnih nesreća sa smrtnim ishodom najbolje govori podatak kako su ljudska tijela dovedena do neprepoznatljivosti, zarobljena u limu i do njih se može doći samo uz intervenciju vatrogasaca i njihove opreme. Isto tako, ne postoji prometna nesreća s najtragičnijim ishodom, a da u njima nije jedan od "ubojica u prometu". To su prebrza vožnja i/ili vožnja pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa te korištenje mobitela u vrijeme vožnje.
- Policija samo želi da svi sudionici u prometu čvrsto stoje na zemlji svjesni svojih nedostataka koji će se s vremenom "istopiti" kada postanu zreli i iskusni vozači. No, da bi to postali, prije svega trebaju ostati živi. Najvažnije je pitanje koliko smo spremni promijeniti svoje negativne navike i pokoriti se zakonskim odredbama, kao i koliko smo spremni sami učiniti za sigurnost svih sudionika u prometu - kazao je Horvatić.
Dodaje da vozače nije obeshrabrila ni nova odredba u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koja propisuje ukidanje i oduzimanje vozačke dozvole mladim vozačima koji u razdoblju od dvije godine pokupe devet negativnih prekršajnih bodova, a ostali vozači kada prikupe 12 negativnih bodova. Takve osobe mogu ponovno polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja na temelju kojih su ukinute i oduzete vozačke dozvole.
Do lipnja ove godine policajci PU osječko-baranjske u prometu su zatekli 11.911 prebrzih vozača, 1464 vozača pod utjecajem alkohola, 3452 osobe koje nisu koristile sigurnosni pojas te 1842 vozača koja su koristila mobitel u vožnji.
Sandra Lacić
TZV. CRNE TOČKE NE POSTOJE
Kako ističu iz policije, u Osječko-baranjskoj županiji nema tzv. crnih točaka u prometu, odnosno opasnih mjesta gdje ljudi često ginu. Nema nikakvog pravila ni mjesta na kojemu je više osoba poginulo, već se to događa posvuda. Berislav Horvatić, voditelj Sektora za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske, podsjeća vozače da je zabranjeno voziti ako su, među ostalim, umorni, bolesni, pod utjecajem alkohola i droga.
Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

POJAČAN NADZOR SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Utvrđeno je 45 nepravilnosti

Najčitanije iz rubrike