Regija
PRODAJA NA KUĆNOM PRAGU

Naknada za ulični štand samo 40 kn
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
Iznajmljen samo jedan Univerzalov štand za uličnu prodaju - cijena oko 200 kuna
ĐAKOVO

Vrijeme je sezonskog povrća i voća iz vlastitih vrtova i dvorišta pa tako i prodaje tih plodova zemlje na kućnom pragu. Lakši je to i jeftiniji način plasmana robe prodavačima, ali i kraći put kupcima da "usput" ili izlaskom na ulicu kupe voće ili povrće, znajući da je sve domaće. Štandovi s ovakvom ponudom nerijetki su uz raskrižja, ceste, parkirališta te ispred kuća prodavača s vlastitim vrtovima. Malo tko ima nešto protiv takvog načina prodaje, no i za nju treba imati dozvolu koju treba ishoditi u Gradu. Vječita je to boljka takvih prodavača – dok jedni prijavljuju ovakav način prodaje, drugi to ne čine, neki su čak i u neznanju da takva obveza postoji.


Dugogodišnja prodavačica sezonskog voća Senada Amić, sa štandom na križanju Šenoine s Tomislavovom ulicom, a gdje je ljeti već dvadesetak godina, kaže kako njezino prodajno mjesto ima sve potrebne papire.
- Uvijek tražimo dozvolu, a imamo i papire za svu robu. Prije nekoliko godina preporučeno nam je da bi bilo dobro uzeti Univerzalov štand, što od tada i radimo. Svaki naš proizvod ima deklaraciju, a tu je i ‘tabla‘ našeg OPG-a - napominje Amić, svjesna konkurencije koja za svoj ulični štand ne traži dozvole i papire. Nema, kaže, ništa protiv toga što pokušavaju zaraditi koju kunu na ovaj način, ali smatra da bi pravila trebala biti jednaka za sve.
- Štand ne možete dobiti bez rješenja iz Grada, a koliko je meni poznato, mi smo jedini koji ga imamo - kaže Senada Amić.
To potvrđuje i Ivanka Vargić, voditeljica Univerzalove Radne jedinice Tržnica i parkinga.
- Trenutno imamo iznajmljen samo jedan štand za ovu vrstu prodaje. Cijena najma, koja je već godinama ista, iznosi približno 200 kuna, u što je uključena doprema štanda - kaže Vargić.
Grad Đakovo podijeljen je u četiri zone prema kojima se određuje naknada za uporabu javnih površina. Prva zona obuhvaća najuži centar grada, potom slijede ostale, sve do četvrte, koja obuhvaća najudaljenije ulice i prigradska naselja. Neovisno o zoni, svi su dužni platiti upravnu pristojbu u iznosu od 40 kuna, doznajemo u Gradu. Ove godine u Upravni odjel za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Grada Đakova pristiglo je sedam zahtjeva za uporabom javne površine na kojoj će se najčešće naći štandovi s voćem i povrćem iz domaćeg uzgoja.
- Važno je da onaj tko traži zahtjev za korištenje javne površine nema nikakvog duga prema Gradu, odnosno da Grad nema potraživanja - kaže Antun Galić, zamjenik gradonačelnika.


Marija Alduk
uvjet
Važno je da nema duga prema Gradu
Gdje podnijeti zahtjev za držanje štanda?
Kako doznajemo u Gradu Đakovu, stranka je dužna podnijeti zahtjev u gradski Upravni odjel za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje u kojemu se treba navesti koja je namjena uporabe javne površine te opće podatke kako bi se moglo izdati rješenje. Važno je u zahtjevu navesti broj dana tijekom kojih će koristiti javnu površinu, a na temelju toga Upravni odjel izdaje rješenje i stranka se zadužuje za plaćanje određene lokacije. Uoči li se da netko prodaje na javnom mjestu bez odobrenja ili ga netko prijavi, komunalni redari u svojoj redovitoj ophodnji izdaju upozorenje te traže ishođenje odobrenja, a ako ga osoba ne ishodi, izdaju rješenje za uklanjanje. U pravilu, komunalni redari nemaju takvih problema.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike