Ekonomija
OTKUPLJIVAČI POVEĆALI CIJENE MLIJEKA

Mljekari: Rastu otkupne cijene jer nedostaje sirovine
Objavljeno 13. srpnja, 2018.

U tri mjeseca, od srpnja do rujna, Dukat će otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka povećati za 16 lipa – za ono predano u ovom mjesecu za osam te za ono predano u rujnu za još toliko. To je 16 lipa više u odnosu na cijenu mlijeka predanog u lipnju. Pojašnjeno je to usklađivanjem s kretanjima otkupnih cijena na tržištima EU-a. Najava stiže u času kada sektor mlijeka broji 6000 proizvođača s godišnjom proizvodnjom 470 milijuna litara, što je u odnosu na 2009./10. tek 40 % tadašnje proizvodnje od 700 milijuna litara i 14.000 proizvođača, dok ih je primjerice 2001. bila čak 51.000. Ovaj strmoglavi pad proizvođača i sirovine, kažu mljekari, razlog je što se pojedini otkupljivači (sada) odlučuju za rast otkupnih cijena, jer što će oni proizvoditi ako nema proizvođača i mlijeka?! U Savezu uzgajivača holsteina podsjećaju kako je dizanju cijena ipak prethodilo njihovo višekratno smanjivanje.
- Bilo bi dobro da dižu koliko spuštaju; spuštaju cijene po 28,.a dižu za osam lipa. Mi smo prije tri godine imali otkupne cijene 2,80 do tri kune, a potom pad na 2,20 kn/l, pala je i do 70 lipa, a sada smo na 2,65, 2,70 kn/l.
I s poskupljenjem to je još uvijek nedostatno, relano bi otkupna cijena trebala biti tri kune, da sadašnje cijene idu gore 25 lipa, ocjenjuje predsjednik Saveza Branko Kolak, čije mlijeko sada ima cijenu 2,70 kuna.
- Ima proizvođača. kooperanata, drugih otkupljivača, čije mlijeko dostiže jedva i dvije kn/l. Odredimo parametre za koje bi se trebali držati. Volio bih da kažu do kada će ovaj uzlazni trend u cijeni trajati - kaže Kolak, i podsjeća na podatak od prije nekoliko mjeseci da je RH cijenom mlijeka u Europi, među 28 država, šesta, ali odozada.
- Sve ispod tri kn/l nije realno, jer sve ide gore - slaže se i predsjednica Udruge proizvođača mlijeka OBŽ-a Lidija Pavić, također kooperantica Dukata.
- Sve što ide gore, pomaže, no bojim se da je to kasno za mnoge, jer masa je proizvođača odustala od ove mukotrpne proizvodnje. Imam dobar odnos s otkupljivačem te određena pravila koja poštivam, i sve je onda u redu - kaže Pavić.
Kolak ocjenjuje da je razlog dizanja cijene pad proizvodnje.
– Nema sirovine, a nešto se vjerojatno sređuje i na policama - kaže Kolak i podsjeća na mnogo puta izrečeni zahtjev domaćih mljekara - da određivanje cijene bude na osnovu cijene u EU-u.
- Kada ono u Europi ide gore, neka ide i naše, kao i kada pada, ali neka to bude u istom postotku kakav je u EU-u, pod istim uvjetima - ističe Kolak.
U CroMilku pozdravljaju Dukatov potez.
– Nadamo se da će se na taj način, uz veću cijenu mlijeka, pridonijeti rastu i razvoju sektora. U kombinaciji s mjerama koje je najavilo Ministarstvo poljoprivrede to može biti jedan vrlo pozitivan impuls u sektoru - kaže predsjednik CroMilka Dalibor Janda. Njegove potonje riječi odnose se na trogodišnji program koje je to ministarstvo upravo izradilo za 2018.-2020.. a EK mu ga odoborila – da sa 195 milijuna kuna potpore ono ide u pomoć stočnom fondu, mliječnom sektoru, za kupnju rasplodnih junica i pokrivanje gubitaka koje je stočarima prouzročilo cijepljenje protiv kvrgave kože.
– Sudjelujem u radu brojnih povjerenstava. Potpora za kupnju junica dobra je stvar, no tko će je kupiti nakon prestanka bavljenja ovom proizvodnjom - pita se Pavić.
I Dukat najavljuje ulaganje u razvoj primarne proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području s 50 milijuna kuna u 2018. te dodatno ulaganje pet milijuna kuna nepovratnih sredstava za nabavu junica, s ciljem poticanja proizvodnje mlijeka. Uz CroMilk, i Dukat pozdravlja spomenuti program potpore Ministarstva poljoprivrede proizvođačima radi obnove narušenog potencijala u sektoru govedarstva.

Suzana Župan
Branko Kolak kaže da bi realna otkupna cijena trebala biti tri kune, a da bi sadašnje trebale rasti 25 lipa.
Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike