Crna kronika
OPASNOST NA AUTOCESTI NAKON UTAKMICE

Pijana u suprotnom smjeru vozila auto Slavonikom
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama kazna za vožnju u zabranjenom smjeru iznosi od pet do 15 tisuća kuna
SREDANCI

Pijana vozačica uhvaćena je u četvrtak u ranim jutarnjim satima na autocesti A5 - Slavonici kako vozi u suprotnom smjeru. Policija ju je zaustavila nakon višesatnog slavlja koje je uslijedilo poslije polufinalne utakmice između Hrvatske i Engleske.


- Na autocesti A5, u četvrtak u 2.15 sati, 35-godišnja hrvatska državljanka upravljala je osobnim automobilom iz smjera Sredanaca prema Svilaju, kolničkim trakom namijenjenim za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru. Vozačica je alkotestirana te joj je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 2,09 promila - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. "Vesela" opasna vozačica odvedena je u posebnu prostoriju policije, gdje se nekoliko sati trijeznila. U srijedu su u Osječko-baranjskoj županiji u prometu zatečena četiri vozača automobila koja su imala viška alkohola u krvi.
Prvog dana 2018. godine policajci su na istoj autocesti zaustavili 64-godišnjaka koji je u suprotnom smjeru vozio automobil VW Tiguan 2.0 TDSI iz smjera Sredanaca prema Đakovu. Dobio je kaznu u iznosu od pet tisuća kuna i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju od šest mjeseci.
Često vozači ugrožavaju promet na hrvatskim autocestama, a nerijetko tako izazovu i prometne nesreće. Tako je 3. listopada prošle godine u 19.10 sati policajcima u Slavonskom Brodu dojavljeno da se na autocesti A3 kod Okučana automobil bosanskohercegovačkih registracija kreće autocestom u suprotnom smjeru južnim kolničkim trakom. Samo deset minuta nakon te dojave policija dobiva informacija da je vozač spomenutog vozila izazvao prometnu nesreću u istom kolničkom traku, u kojoj je oštećeno više vozila. Vozač je nakon sudara pobjegao. Očevidom je utvrđeno da je 81-godišnji državljanin BiH, upravljajući južnim kolničkim trakom u smjeru Zagreba u zabranjenom smjeru, u jednom trenutku prešao automobilom na prometni trak za zaustavljanje vozila u nuždi, a potom je s namjerom da se okrene, vožnjom unatrag, započeo kretanje prema voznom prometnom traku. Pri tome je došlo do udara teretnog automobila zagrebačkih registracija, kojim je u smjeru Lipovca upravljao 83-godišnjak, u stražnji dio automobila. Došlo je do ispadanja metalnih dijelova skele iz tovarnog sanduka navedenog teretnog vozila i rasipanja po kolniku, na koje su potom naletjeli teretni automobil slavonskobrodskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 49-godišnjak, automobil njemačkih registracija kojim je upravljala 41-godišnjakinja i automobil s beogradskim registracijskim pločicama kojim je upravljao 44-godišnjak. Nakon što je prouzročio prometnu nesreću, 81-godišnjak je pobjegao, no u 19.35 sati su ga zaustavili i uhitili policajci na graničnom prijelazu u Staroj Gradiški.
Nažalost, u takvim sudarima ljudi su i ginuli. Tako je u prometnoj nesreći koja se dogodila 1. kolovoza prošle godine na autocesti A3 kod Slavonskog Broda, a izazvao ju je vozač koji je vozio u suprotnom smjeru, jedna osoba poginula, a još ih je pet ozlijeđeno. Do nesreće je došlo jer je 54-godišnji hrvatski državljanin autocestom A3 upravljao automobilom švicarskih registracija u suprotnom, zabranjenom smjeru. Pri tome se direktno sudario s automobilom njemačkih registracija kojim je upravljao 45-godišnji državljanin Turske, s kojim je u vozilu bilo pet članova njegove obitelji. Nakon sudara automobil 54-godišnjaka odbačen je na drugi prometni trak, gdje je došlo do udara tegljača, kojim je upravljao 22-godišnjak. Na mjestu događaja smrtno je stradao 54-godišnji vozač, troje članova obitelji 45-godišnjaka zadobilo je teške ozljede, a dvoje lakše.
Sandra Lacić
KAZNA NOVČANA ILI ZATVOR
Zakon predviđa novčanu kaznu u iznosu od pet do 15 tisuća kuna ili kaznu zatvora u trajanju do 60 dana za vozača koji se vozilom na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila kreće u suprotnom smjeru. Na cesti na kojoj su kolnički trakovi fizički odvojeni jedan od drugog, na cesti s kolnikom za promet u oba smjera na kojem postoje najmanje četiri obilježena prometna traka kao i na cesti za promet vozila samo u jednom smjeru, vožnja u suprotnom smjeru vozača će koštati dvije to pet tisuća kuna.
uzrok
ZBOG PIJANSTVA NIJE VIDJELA ZNAKOVE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike