Sport
UVODNIK

Otvorena srca i ljubav prema sportu
Objavljeno 12. srpnja, 2018.

U trenutku globalnog sportskog blještavila kakvo može prirediti samo Svjetsko nogometno prvenstvo i predstavljanja naše izabrane nogometne vrste u najboljem svjetlu, čestitajući na svemu što su do sada učinili i što su još jednom razveselili naciju pokazavši kako nas sport najviše može ujediniti i izazvati pozitivne gomile emocija, s neskrivenim se ponosom prisjećamo da su upravo iz našega grada, pred prepunim stadionom Gradski vrt, Dalićevi i naši Vatreni ispraćeni u Rusiju.

Nije to prvi put i nije slučajno. Rukometaši, nogometaši, tenisači, gimnastičari, odbojkaši, uskoro i košarkaši... svi s radošću i nestrpljenjem čekaju prezentirati svoje umijeće upravo ovdje, pred gledateljima Osijeka, Osječko-baranjske-županije, Slavonije i Baranje, koji sve svoje sportaše vole i podupiru otvorena srca iskazujući bezuvjetnu ljubav i podršku. Poruka je to koju Grad Osijek preko sporta odašilje već godinama, od davne 1784. godine, kada je upravo u Osijeku osnovan prvi sportski klub u Hrvatskoj, pa do dana današnjeg. Kada se Osijek ponovno u sportskom smislu ima čime ponositi.
Da, Osijek je grad velikih sportskih priredbi. Samo ove godine ugostili smo Davis Cup susret između Hrvatske i Kanade, svjetsku biciklističku atrakciju – Tour of Croatia, deseti put bili smo domaćini najboljim svjetskim gimnastičarima na Dobro world cupu Svjetskom kupu u gimnastici, uživali u adrenalinskim akrobacijama koje nam je omogućio popularni Pannonian Challenge, trčali smo gradom u sklopu Osječkog polumaratona i glasno navijali za našu rukometnu reprezentaciju.
Osijek je i grad vrhunskih sportskih postignuća, osvajača olimpijskih medalja, svjetskih i europskih prvaka u svim uzrasnim kategorijama i svih oni koji će to tek postati. Zalog tome je više od 5000 aktivnih sportaša, članova gotovo 200 sportskih klubova, koji treniraju i natječu se u 48 sportova, kojima na raspolaganju stoji respektabilna sportska infrastruktura, stručni kadar, medicinska skrb. Kako Grad Osijek posebnu skrb poklanja svojim sportašima dokumentira činjenicom da svi mladi sportaši imaju osiguran organizirani besplatni prijevoz na sva natjecanja unutar zemlje, čime je Osijek, kao jedini od većih gradova, trajno riješio jedan od najvećih sigurnosnih i organizacijskih, pa i financijskih problema s kojim se susreću sportski klubovi i roditelji djece sportaša.
Kvalitetu života naših sugrađana na višu razinu podiže organiziranost i osigurani uvjeti za bavljenje sportskom rekreacijom na osvijetljenim sportskim igralištima u gradskim četvrtima, brojnim kilometrima biciklističkih staza, na boćalištima, vježbalištima na otvorenom i svim pratećim programima za sve uzraste, kao i za osobe s invaliditetom. Posebno nas raduje i posebno ističemo pokretanje ljetnog sportskog kampa „Srednjika 2018“ za naše najmlađe koji je upravo u tijeku i gdje se naši osnovnoškolci mogu susresti s različitim sportovima. S nekima i prvi put.
Uživajući u sportskom ljetu, dok se kupamo na "Kopiki" i gledamo veslače Iktusa kako "iscrtavaju pruge" po Dravi, s nestrpljenjem čekamo skoro otvaranje najmodernijeg gimnastičkog centra Sokolski dom i “bojimo se i pomisliti“ što nas čeka u budućnosti kada znamo u kakvim su uvjetima Robert Seligman, Tomislav Marković i ostali ostvarili vrhunske svjetske rezultate. Pred nama je sportska jesen koju će obilježiti nastupi naših sportaša u novoj sezoni, nova gostovanja vrhunskih sportaša, a nadamo se i europskom proljeću nogometaša Osijeka. Koji će nas nakon završetka Svjetskog prvenstva još neko vrijeme držati u ljetnoj "nogometnoj groznici", baš kao i nogometašice Osijeka koje u kolovozu igraju u kvalifikacijskoj skupini Women‘s Champions League. Nadamo se kako ćemo nogometaše Osijeka uskoro gledati i na novom stadionu. No, to je već jedna druga, lijepa, dugačka, osječka sportska priča.
Grad Osijek
Osijek je grad velikih sportskih priredbi, vrhunskih sportaša i vrhunskih dostignuća, ali i brojnih rekreativaca
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike