Sport
NK OSIJEK U MOLDAVIJI OTVARA SEZONU

Pokušati osigurati prolazak već u Kišinjevu
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Petrocub je debitant u Europi, ali podcjenjivanja ne smije biti

Nogometaši Osijeka prvi će od hrvatskih klubova službeno krenuti u novu sezonu. Bijelo-plavi danas u 19 sati u Kišinjevu protiv Petrocuba igraju prvi susret 1. pretkola Europske lige te će protiv europskog debitanta pokušati opravdati ulogu favorita i već danas "bukirati" plasman u sljedeću rundu.

U odnosu prema prošloj sezoni, kada su europske kvalifikacije otvorili s amaterima iz Andore, moldavski je klub ipak ozbiljnija prepreka, iako je bez previše iskustva. Još od ždrijeba parova prva dva pretkola, svi u Gradskom vrtu pušu na hladno te pozivaju na maksimalnu koncentraciju, ne dopuštajući ni primisao o podcjenjivanju suparnika. Istaknuo je to i trener Zoran Zekić, koji je svjestan da neće biti lako ponoviti prošlogodišnje čarobno europsko ljeto.
- Ne može se usporediti susret s onim startom lani protiv UE Santa Colome. Petrocub je u tijeku prvenstva, odigrao je već 18 službenih utakmica, računajući i Kup, dok je nama ovo prva. No, znali smo to od prvog dana, tako smo i koncipirali pripreme. Morali smo jednim dijelom i ove dvije utakmice uklopiti u pripreme, drugačije nismo mogli, jer bismo inače imali dosta problema u prvenstvu. Nadam se da ćemo odraditi ovaj susret onako kako smo odradili one prijateljske.
Zekić vjeruje kako je momčad naučila nešto iz tih ogleda u Austriji.
- Dobili smo dobru pouku, "po ušima" od makedonskog prvaka Shkendije, gdje jesmo imali dosta prilika u toj utakmici, ali smo u polju jako daleko stajali od igrača, bili neagresivni i jako slabi u duelu. A sve to krasi momčad iz Moldavije. To nam je pouka kako se ne smijemo ponašati. Sve ostale utakmice, s Videotonom, Lokomotivom... nasuprot ovoj bile su puno bolje.
Moldavci su odavno snimljeni i "secirani" i tu iznenađnja neće biti. A Zekić je upozorio na što njegovi igrači moraju posebno obratiti pozornost.
- Oni nemaju što izgubiti, prvi im je izlazak u Europu i imat će veliki motiv i želju poput nas kada smo lani igrali s Luzernom ili PSV-om. Dat će sve od sebe i tako moramo i mi, nemamo tražiti nikakvo opravdanje. Nismo još u ritmu kao oni, ali moramo ovu utakmicu izvući "na mišiće", na kvalitetu, na znanje. Moramo spustiti loptu, puno se kretati bez nje, otvarati prostor, mijenjati ritam, dolaziti iz drugog plana. Treba nas biti što više u završnici, ali naravno moramo biti oprezni i po izgubljenoj lopti spriječiti njihove kontre i polukontre. Jaki su u prekidima, imaju tri-četiri uigrane varijante pa ih moramo odmaknuti što dalje od našeg gola. Isto tako, moramo pripaziti i na njihove duge lopte, jer osnova njihove ideje je preskakanje igre pa priključak.
Pritisak zbog prošlosezonskih uspjeha u Europi postoji, a bijelo-plavi se definitivno ne smiju uljuljkati ulogom favorita, za što je Zekić kao primjer uzeo i aktualno Svjetsko prvenstvo.
- Pritisak postoji i mora ga biti, ali ne negativnog naboja. Moramo iskoristiti svoju kvalitetu te sa samopouzdanjem i jasnim ciljem što i kako igrati doći do pobjede. Uloga favorita postaje već floskula, što je pokazao i ovaj SP, gdje su praktički svi favoriti poispadali, neki vrlo brzo, drugi kasnije, i to nam je velika pouka - poručio je Zekić uoči otvaranja sezone bijelo-plavih.
Goran Roguljić
Ipak bez Hentyja u Moldaviji
Nigerijski napadač Ezekiel Isoken Henty ipak nije otputovao s ostatkom momčadi u Kišinjev, iako je bio na popisu od 18 igrača. Ne radi se ni o kakvoj ozljedi ili nedisciplini, nego je Hentyju jednostavno od strane moldavskih vlasti uskraćena viza. Iako je NK Osijek pravodobno predao svu potrebnu dokumentaciju i za Nigerijca, viza mu je bez ikakvog dodatnog objašnjenja odbijena te je on ostao u Osijeku. Tako je umjesto njega na put otputovao Tomislav Štrkalj, a Henty će priliku za službeni debi u bijelo-plavom dresu imati sljedećeg četvrtka, kada će se u Gradskom vrtu igrati uzvratni susret s Petrocubom.
Petrocub - Osijek

*Početak: 19 sati

*Celeadnic*Malenica

*Potirniche*Šorša

*Mudrac*Lončar

*Rogac*Radeljić

*Slivca*Barišić

*Patras*Mioč

*Vremea*Škorić

*Taras*Hajradinović

*Ambros*Boban

*Douanla*Bočkaj

*Ivcnov*Marić



*Stadion: FC Zimbru (Kišinjev)

*Kapacitet: 10.400 gledatelja

*Sudac: Karim Abed (Francuska)​
Zajedničko gledanje u Tvrđi
Izravnog TV prijenosa iz Kišinjeva nema, ali svi ljubitelji bijelo-plavih moći će pogledati europski start svog kluba preko streama. Oni koji to žele, mogu gledati prijenos i organizirano, na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, gdje će od 18 sati početi okupljanje, odnosno sat vremena prije početka utakmice. Kao i obično, NK Osijek će i ovaj put imati svoj promotivni štand na kojemu će se moći kupiti klupski rekviziti te ispuniti obrasci za kupnju godišnjih ulaznica.
Možda ste propustili...

OSJEČKI PARAATLETIČAR IDE NA SP

Županović se priprema za svjetsku smotru u Japanu

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike