Sport
FRANCUSKA PRIŽELJKUJE PONAVLJANJE 1998.

Deschamps: Snažniji smo negoli prije dvije godine, možemo ponoviti 1998.
Objavljeno 12. srpnja, 2018.

Glave među zvijezdama. Naslov je najtiražnijeg sporskog dnevnika u Europi L‘Equipea nakon plasmana Francuske u finale Svjetskog prvenstva. Međutim, čini se da glave Les Bleus nisu završile ni u oblacima, a ni među zvijezdama. Igrači čvrsto stoje na zemlji. Sačuvali su mir i spokojstvo. Očito ne smatraju kako su završili posao do kraja.

Novinari L‘Equipea tvrde kako djeluju kao da su upravo svladali Australiju u prvom susretu Svjetskog prvenstva. No, da nema euforije, potvrdio je Paul Pogba. Naravno, osmijeh ne silazi s lica francuskih nogometaša nakon plasmana u finale, treće u povijesti.
- Još uvijek imamo pred sobom jednu utakmicu. U nedjelju će biti najteže. Neće to biti ni kao u osmini finala, ni u četvrtfinalu, niti sad u polufinalu. Bit će najteže - tvrdi veznjak Manchester Uniteda, koji je pobjedu posvetio mladim tajlandskim nogometašima koji su tijekom utorka spašeni iz potopljene špilje u kojoj su proveli 17 dana.
Kako ih je već predsjednik FIFA-e Gianni Infantino pozvao da budu gosti finalne utakmice, (ne)sretni Tajlanđani imat će prigodu u nedjelju gledati upravo francuske nogometaše. Koji su po izlasku iz svlačionice hvalili najviše još jednog čovjeka - izbornika Didiera Deschampsa.
- Od početka natjecanja Didier Deschamps ima pravo. Nadamo se da će imati pravo i uoči finala - pričao je Antoine Griezmann koji je ove godine proslavio osvajanje Europske lige s madridskim Atleticom. Poželio je taj osjećaj oživjeti već u nedjelju.
Francuzima se ovih dana najčešće vraćaju dvije uspomene. Prva je na Svjetsko prvenstvo 1998. godine kada su osvojili naslov prvaka. Druga je od prije samo dvije godine kada su bili domaćini Europskog prvenstva, ali su u finalu poraženi od Portugala. Finala 1998., 2016. i 2018. imaju čvrstu poveznicu: Didier Deshamps. Bio je kapetan reprezentacije koja se okitila naslovom svjetskih prvaka 1998. i europskim naslovom dvije godine kasnije. Sada je izbornik reprezentacije koja je nakon finala Europskog prvenstva ušla i u finale Svjetskog prvenstva.
- U odnosu prema razdoblju prije dvije godine, a posebno u usporedbi s prošlim svjetskim prvenstvom, igrači su jako puno napredovali. Golem je njihov napredak. Oni su snažniji negoli prije, ali danas je, prema mojem mišljenju, puno izraženiji njihov karakter i natjecateljski duh. Naravno, ne radimo uvijek sve ispravno, ali napredujemo - rekao je Deschamps koji je tek četvrti izbornik koji je ušao u finale, a da je prije toga kao igrač osvojio naslov svjetskog prvaka.
Naslove svjetskih prvaka kao igrač i kao izbornik zasad imaju Brazilac Mario Lobo Zagalo (1958. i 1962. kao igrač i 1970. kao izbornik) te Nijemac Franz Beckenbauer koji je kao igrač osvojio naslov svjetskog prvaka 1974. godine, a kao izbornik 1990. godine. Četiri godine ranije vodio je Elf koji je ušao u finale. U oba finala tada je igrao Rudi Voller, koji je vodio njemačku reprezentaciju 2002. godine kada su u finalu poraženi od Brazila.
Deschampsa su kao živog svjedoka pitali jesu li osjećaji slični kao 1998. godine.
- Različiti su osjećaji. Više nisam u istoj ulozi. Ali, gledam sada neke od mojiih igrača. Jako sam sretan zbog njih. Sretan sam, naravno, i zbog sebe. Ponosni smo svi što ćemo igrati finale. Želim da moji igrači nakon nedjelje mogu reći: Mi smo svjetski prvaci. Mi to želimo biti, ali još uvijek nismo - rekao je Deschamps koji je svim igračima i članovima stožera dao 48 sati slobodno da ih provedu u krugu obitelji.
Krešimir Lacković
MARTINEZ: MORAMO SE OPORAVITI, TREĆE MJESTO BILO BI VELIKI REZULTAT
Izbornik Belgije Roberto Martinez razlog poraza u polufinalu Svjetskog prvenstva od Francuske u Sankt-Peterburgu pronašao je u promašenim prilikama. No, istaknuo je da se njegova momčad mora usredotočiti kako bi osvojila treće mjesto.

- Utakmica je bila ravnopravna, a u takvim slučajevima pobjednika gotovo uvijek odlučuju prekidi. Jedini pogodak pao je nakon udarca, tako da ne smatram kako je utakmicu odlučio bilo koji pojedinac. Naravno da smo sada jako razočarani, ali ne želim da se bilo koji od mojih igrača osjeća frustrirano. Sada je teško kontrolirati emocije jer ste izgubili polufinale, a morate odigrati još jednu utakmicu. No, moramo se oporaviti i utakmicu za treće mjesto shvatiti kao priliku za veliki rezultat. Sanjali smo finale i zato smo malo razočarani. No, moramo biti sretni onime što smo pokazali na ovom svjetskom prvenstvu - poručio je Martinez.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike