Osijek
REZERVIRANO SAMO ZA GRAĐANE OSIJEKA I PRIGRADSKIH NASELJA

Na reciklažno dvorište s korisničkom karticom
Objavljeno 12. srpnja, 2018.

Tri mjeseca nakon što je Unikom najavio kako će za korisnike reciklažnog dvorišta na Jugu 2 izraditi kartice kako bi mogli ondje odlagati otpad, ta ideja u postupku je realizacije.


Naime, kako je ovih dana potvrdio direktor Unikoma Davor Vić, u izradi su korisničke kartice te će isključivo s pomoću njih građani moći ući na reciklažno dvorište. No ne svi, nego samo oni koji imaju prebivalište na području grada Osijeka i na području tzv. osječkog prstena. Razlog tomu prilično je jasan i služi u svrhu korištenja reciklažnog dvorišta isključivo građana Osijeka, a ne i iz okolnih sela, odnosno gradova, a što se nerijetko događa. Kako su među korisnicima i oni koji ne žive u Osijeku i prigradskim naseljima, a kapacitet dvorišta je ograničen, Unikom je odlučio uvesti korisničke kartice. Brojni građani, naime, već godinama ondje dolaze i selektiraju otpad i na mjesečnoj ih bazi, konkretno, ima čak i do dvije tisuće. Moguće je ostaviti čak 19 različitih vrsta otpada, poput stakla, odjeće, obuće, glomaznog otpada, plastike, guma, dijelova namještaja i dr. Za to su predviđeni zasebni kontejneri i ta se praksa godinama ustalila, pa tako nerijetko građani dolaze i prije otvaranja reciklažnog dvorišta, odnosno prije samog zatvaranja u 22 sata. Sad će se ipak pravila promijeniti.
- S pomoću korisničke kartice otvorit će se rampa i naš će djelatnik, s obzirom na broj posjeta određenog korisnika, vidjeti koliko je ta osoba koristila reciklažno dvorište. Korisnička kartica vrijedit će za obitelji, odnosno neće se izrađivati za svakog člana pojedinačno. U konačnici, broj korisnika, odnosno broj dovoza otpada na reciklažno dvorište bit će važan zbog podataka koje će koristiti Agencija za zaštitu okoliša – najavio je Vić, podsjetivši na novi Zakon o zaštiti osobnih podataka, a zbog kojeg će se, dakako, voditi računa o tome da se podaci na korisničkim karticama maksimalno zaštite.
Podsjetimo, u Unikomu su već naglašavali kako je djelatnik u reciklažnom dvorištu dužan uzimati podatke od korisnika upravo kako bi se utvrdilo je li korisnik iz Osijeka. Do izrade korisničke kartice građani su dužni dati na uvid osobnu iskaznicu na zahtjev djelatnika reciklažnog dvorišta. Dodajmo tomu i da će građani koji imaju kartice navodno biti kontrolirani i u smislu ispravnog selektiranja otpada, a ranije je, podsjetimo, bilo rečeno da će onima koji ga ne selektiraju na pravi način kartice biti blokirane. Kako će u konačnici, osim o pitanju evidencije, funkcionirati kartice, još uvijek nije poznato.
No, ono što je najavljeno jesu nova tri reciklažna dvorišta, i to u Gornjem gradu (u blizini Našičkog bajera), u Retfali (pokraj zavoja za Višnjevac) te u Donjem gradu (pokraj Autoslavonije). Grad je prijavio projekte za dva reciklažna dvorišta, a u postupku je rješavanje imovinskopravnih odnosa i za treći.
Marija Mihelić
NEMA PUNO EVIDENTIRANIH NEPLATIŠA
Na nedavno održanoj konferenciji za novinare u svezi s odvojenim prikupljanjem otpada, direktor Vić pohvalio se kako se rijetko događa da netko namjerno ne plati odvoz smeća, već su postojeći dužnici uglavnom osobe koje se zaborave prijaviti na određenu adresu. Slijedom toga u Unikomu već neko vrijeme ne bilježe velik broj dužnika.

- Mi našu uslugu ne ukidamo čak i neplatišama jer to ne možemo učiniti. Činjenica je da su građani zadovoljni našom uslugom i računi nisu previsoki, što dokazuje visoki postotak naplate – pojasnio je Vić.
2000

građana mjesečno odlaže otpad na reciklažnom dvorištu na Jugu 2
Možda ste propustili...