Osijek
POGLEDAJTE KAKO ĆE IZGLEDATI SAKUNTALA PARK

Sfinge se vraćaju na ulaz
u park iz Kapucinske ulice
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Ono što će parku dati secesijski štih je i vrtni paviljon na istočnom dijelu

Nakon što su početkom ovog tjedna i službeno počeli radovi na rekonstrukciji osječkog Sakuntala parka, a koji će trajati sve do prosinca ove godine, ovih su dana objavljene i računalne simulacije budućeg izgleda ovog secesijskog parka.


Naime, u prvoj će se fazi radova obnoviti podzemna infrastruktura, odnosno električne instalacije i vodoopskrba, ali i rekonstruirati 15 parkirališnih mjesta te postaviti nova javna rasvjeta s 18 stupova i LED rasvjetom. U cijelom parku bit će navodnjavanje jer će se raditi sveobuhvatno krajobrazno uređenje. Treba reći kako je ovaj park prvobitno projektiran 1890. godine, i to od Viktora Axmanna i Ivana Domesa, ali on je danas znatno manji nego u vrijeme svog nastanka. Tijekom vremena dodatno je, nažalost, narušen njegov prvobitni izgled. Upravo je to i razlog zbog kojega su u Konzervatorskom odjelu u Osijeku objasnili da je parku nemoguće vratiti autohtoni identitet iz secesijskog doba, pa će uređenje ići u smjeru secesijske prošlosti i suvremenosti. Iz sada objavljenih simulacija evidentno je da će se pozicija sfingi u parku promijeniti te će one biti vraćene na svoje mjesto iz 1896. godine, odnosno na ulaz u park iz Kapucinske ulice. Upravo zbog toga promijenit će se i smjer u kojem gleda kip Sakuntale, odnosno ona će ponovno gledati u leđa sfingama, ali sada u smjeru Kapucinske ulice. Ovi su kipovi bili uklonjeni iz parka nakon Drugog svjetskog rata, kada su bili premješteni u Perivoj kralja Tomislava. Ponovnim vraćanjem promijenjen je odnos među kipovima, pa je Sakuntala od tada leđima okrenuta prema sfingama koje su postavljene na istočni ulaz u park, licem okrenute prema izlazećem suncu i sjedištu nekadašnje slobodnozidarske lože Budnost koje se nalazilo u kinu Urania. Budući da je dio građana na forumima i društvenim mrežama već negodovao zbog mijenjanja pozicije sfingi, treba reći kako sadašnja pozicija nije njihova originalna i kako se upravo sada vraćaju na mjesto koje su i imale u originalnom postavu ovog parka. Zanimljivo je i da je cijeli park originalno zamišljen kao sredstvo prenošenja poruke. I kipovi Sakuntale i sfingi alegorija su, metafora, zagonetka i simboli određene ideje, koja je do danas zaboravljena.
Ono što će parku dodatno dati secesijski štih svakako je gradnja vrtnog paviljona na sjevernoistočnom dijelu parka, a čiji je smisao da sakrije kioske, koji se inače tamo nalaze. Jedna od bitnih izmjena je i da se uklanjaju biste poznatih Osječana, koje su u park postavljene u drugoj polovini 20. stoljeća i nemaju nikakve veze sa secesijom. Riječ je o radovima našeg znamenitog kipara Vanje Radauša, a prema neslužbenim najavama one će vjerojatno biti smještene uz Promenadu. U park stiže i nova komunalna oprema, klupe i koševi za smeće, a stabla koja su naknadno posađena tijekom godina neće biti uklonjena ako su zdrava. Ono što dio građana zamjera novom uređenju Sakuntale je sipina kojom će se prekriti staze, no stručnjaci objašnjavaju kako će riječ biti o sitnoj sipini koja ne pravi veliki nered i ne smeta u tolikoj mjeri obući i šetnji s dječjim kolicima, nešto poput one u parku ispred paviljona Gradski vrt. Inače, uređenje Sakuntala parka zamišljeno je kao uvod ili predvorje u šetnji Europskom avenijom, odnosno nova turistička atrakcija grada.
Obnova će zahvatiti prostor od oko 6100 četvornih metara, a izvođenje radova stoji 3,85 milijuna kuna s PDV-om te se većim dijelom financira iz sredstava Europske unije. Radove izvodi tvrtka Sitolor iz Slavonskog Broda.
Nefreteta Z. Eberhard
EU fondovi
PROJEKT VRIJEDAN 3,85 MIL. KN
Na zapadnom će dijelu parka biti sagrađena ovojnica nalik na onu kod Drvengrada, koja će sakriti kioske
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike