Kultura
DANAS PREMIJERA "PINGVINI NE ZNAJU ISPEĆI KOLAČ SA SIROM"

Tekst koji razvija dječju maštu
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka još je jedanput izabralo neobičan naslov za uprizorenje na daskama. Naime, riječ je o priči njemačkoga pisca Ulricha Huba naslova "Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom" čija će premijera biti prikazana danas, 12. srpnja, u 21 sat u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.
- Kako je dobar način, red, običaj i već dugogodišnja tradicija tako i ove godine Osječko ljeto kulture i Dječje kazalište u koprodukciji postavljaju na scenu još jedan neobičan naslov. Kad se u jednoj rečenici skupe pingvini i kolači sa sirom onda to ne može, a da ne zaintrigira maštu. Taj tekst igrom slučaja došao je meni u ruke, a poslao mi ga je Damir Mađarić kojemu sam odmah rekao da će naslov postaviti samo ako mu ja budem igrao starog, namčorastog krta - objasnio je ravnatelj kazališta Ivica Lučić te razigrano dodao: "Ova predstava neće biti trt-mrt jer u njoj sudjeluju dva pingvina, kokoš i krt!".
Veselu i lepršavu priču o neobičnim situacijama ali i ozbiljnim ljudskim slabostima na scenu će iznijeti Areta Ćurković i Srđan Kovačević kao pingvini, Kristina Fančović kao kokoš te sam Lučić u ulozi kratkovidnog krta.
- Taj tekst Ulricha Huba sam po sebi je apsurdan, duhovit i neobičan te pruža mogućnost za igru i razvija onu maštu koju imaju djeca, tako da smo se i mi na sceni zabavljali, igrali i veselili - prokomentirao je Mađarić.
Scenografiju za predstavu izradila je Marta Crnobrnja, nagrađivana zagrebačka umjetnica, a kostimografiju je uz pomoć asistentice Tončice Knez izradila Marija Šarić Ban.
- Već neko vrijeme radim s Damirom Mađarićem i uvijek me iznenadi svojim nevjerojatnim odabirom teksta. To su najneobičnije priče, granične sa snovima i crtićima koje moram pročitati dva-tri puta kako bih uopće shvatila o čemu se radi. Ipak, on uvijek ima neko dobro rješenje, odnosno bazu koju si predoči i kada krenemo od njegove osnove onda na kazališne daske sve izađe bez puno muke - pojasnila je scenografkinja Marta Crnobrnja. Svi gledatelji koji dođu na premijeru, našalili su se glumci, dobit će i pravi recept za kolač sa sirom tako da će ga imati priliku ispeći kod kuće i sami ga kušati. I.Stjepanović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike