Regija
BILO JE I RAZBIJENIH GLAVA

Građani padaju na "nevidljivim" stubama
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Stepenice će se označiti vidljivim, obojenim kvadratićima po rubu, i to već ovoga tjedna - rješenje je Grada Đakovu
ĐAKOVO

Više osoba, a pogotovo u dane netom završenih Vezova, palo je preko slabo vidljivih triju stepenica koje se nalaze u podnožju 13 velikih stuba na ulazu u katedralu. Tri stepenice iste su sive boje kakvo je i popločenje novouređenog Strossmayerova trga, pa se čini da su se stopile s tlom. U vrijeme "starog" trga bile su "porubljene" žutim ciglicama i vidljive.

Nimalo bezazleno

S desne strane katedrale još i imaju neku visinu, no više ulijevo gube na njoj, zbog čega ih svi ne primijete, pa dolazi do padova i ozljeda Đakovčana i gostiju u gradu. Dogodilo se to i nekolicini sudionica Pučkog crkvenog pjevanja u okviru netom završenih Vezova te i dionicima drugih vezovskih događaja, a što je upozorenje da stvar nije nimalo bezazlena.
- Svjedok sam više desetaka padova preko njih, a bilo je i razbijenih glava. Još dok su se radile pitao sam izvođače mogu li se napraviti vidljivijima, da i one budu izrađene od bijele mase kakva je korištena drugdje na trgu. Rečeno mi je da se autori s tim ne slažu. Rekao sam: Ako nitko ne nepravi ništa u svezi s tim, uzet će se bijele boje za ‘zebre‘ i obojiti te stepenice. Sadašnji padovi preko njih i ozljede – to je nehumano, neodgovorno, i one se moraju obilježiti, najbolje bijelom bojom. Ako se ništa ne napravi, morat ćemo ‘po noći‘ napraviti nešto, vikati i dići glas do neba - negoduje zbog izvedbe triju stepenica kustos katedrale mons. Luka Strgar.
Tako je pitanje novouređenog trga, nakon svih peripetija s početkom gradnje, financijske pripreme projekta, tj. podizanja kredita još za bivše gradske vlasti i njezina prozivanja za trošenje tog novca, dovršetka rekonstrukcije koja se uplela u poteškoće u koje je sve dublje padao izvođač - Gradnja, i dalje prisutno. Na tom je tragu i reakcija autora novog idejnog rješenja trga, arhitekta Predraga Rechnera, koji kaže da rekonstruirani trg ima većih problema nego što su to tri stepenice, "iako ni one nisu banalna stvar", te postavlja pitanje postojanja uporabne dozvole za taj prostor, a upozorava i da još nije sagrađen paviljon sa sanitarnim čvorom.
Rechner: Paviljon?

- Te stepenice nisu bile unutar ovog obuhvata, nisu bile odrađivane u našem projektu, u području su koje pripada katedrali. Kada se radio trg, odatle je bivšem gradonačelniku Vinkoviću sugerirano da se i to poploči, da će oni investirati u druge stepenice, onih 13. Još prvoga dana rekao sam da mjestimice treba točkasto fluorescentnom bojom kao na cestama označiti kvadratiće kako bi se skrenula pozornost na te tri stepenice. To označavanje nije nikada napravljeno jer je Gradnja dospjela gdje je dospjela. Nije napravljen ni paviljom, trg nema uporabnu dozvolu. Očito se diglo ruke od svega jer trg nije završen sve dok nema sve predviđeno projektom, a to je i paviljon - kaže Rechner, ponovno potežući pitanje uporabne dozvole trga te njegove i formalne, službene završenosti, što padove na "nevidljivim" stepenicama dodatno može konotirati.
- A te kvadratiće na svakih metar mogli su napraviti za sat vremena još prije godinu dana, da ljudi imaju jednu vizualnu oznaku. Neću reći da je problem tih triju stepenica banalan, to su nužne stvari, no nitko ne pita zašto još nema paviljona i uporabne dozvole. Zar svi trebamo biti taoci Gradnje što nije napravila sve potrebno? - pita se Rechner.
Odgovor na pitanje kada će biti riješen problem "nevidljivih" stepenica, ali i ovom prilikom spomenutih "repova" koje prate trg potražili smo u Gradu Đakovu.
- U dogovoru s projektantom Rechnerom uvidjeli smo problem koji nastaje pri silasku niz stepenice odnosno izlasku starijih osoba s mise u večernjim satima, kada ne primijete visinsku razliku i dogodi se da se spotaknu. Rješenje je da se te stepenice označe vidljivim, obojenim kvadratićima, koji će biti jednako raspoređeni po rubu - najavljuju u Gradu te poručuju da će posao postavljanja vidljivoga ruba na trima stepenicama biti odrađen već ovoga tjedna.


Suzana Župan
Galić: Trg od veljače ima uporabnu dozvolu
- Novouređeni Strossmayerov trg uporabnu dozvolu dobio je još 28. veljače. Prethodio je tome tehnički pregled i sve zamjerke su otklonjene. Također, s današnjim danom (jučer, nap. a.) Grad je isplatio, zatvorio sve situacije prema izvođaču radova, osječkoj Gradnji, a riječ je o iznosu većem od milijun kuna - odgovara na prozivke arhitekta Predraga Rechnera da trg još nema uporabnu dozvolu zamjenik đakovačkog gradonačelnika Antun Galić. Arhitekt Predrag Rechner podsjeća i da još nije riješeno novo osvjetljenje katedrale.
nedovršeno
NA TRGU NEDOSTAJE PAVILJON SA SANITARNIM ČVOROM
Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike