Regija
UDRUGA KUHARA I SLASTIČARA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE RADI 15 GODINA

Proširuju knjigu recepata za jela s istoka Hrvatske
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
VINKOVCI

Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije, koja ove godine obilježava 15 godina postojanja, nakon što je u travnju uspješno organizirala 14. Zlatnu jabuku, što se održava u sklopu Hrvatskog kuharskog kupa i na kojoj se natječe 15-ak ekipa najboljih hrvatskih hotela i restorana za nagradu Kristalna kuhača, trenutačno radi na prikupljanju i obradi autohtonih slavonskih recepata kako bi ih objavila u proširenom izdanju knjige recepata Slavonsko-srijemski recopis.


- Ova naša kuharica u drugom, proširenom izdanju, doživjet će malu promjenu sadržaja tako što ćemo ju obogatiti s 20-ak recepata za tradicijska jela te će imati posebno izdvojena jela od mesa pasmine crna slavonska svinja, jela od divljači, jela od šparoga te jela iz kotlića. U posebnom poglavlju objasnit ćemo sve što je važno za crnu slavonsku svinju kao autohtonu pasminu u našem kraju. Novo izdanje kuharice imat će ukupno 130 do 150 starih recepata, ali odlučili smo da ih pojedinačno ne objavljujemo kako ne bi došlo do zloporaba, jer imamo u tome loša iskustva. I ova godina za nas će biti iznimno bogata i aktivna, jer pozvani smo na sudjelovanje u raznim gastroturističkim manifestacijama u više mjesta diljem Hrvatske - kaže Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije, dodajući kako jedini u Hrvatskoj imaju 14-godišnji kontinuitet u organizaciji nacionalnog kuharskog natjecanja Zlatne jabuke kojim promiču jela i namirnice istoka Slavonije,
Gale ističe kako time obogaćuju i gastroturističku ponudu županije, što su pokazali i u sklopu 14. Zlatne jabuke, organizirajući Domjenak zahvale na Orionu u Vinkovcima, promovirajući tradicijska jela i ekomobilnu kuhinju. Domjenkom zahvale u vinkovačkoj pješačkoj zoni proslavili su 15 godina postojanja udruge i tom su prigodom prezentirali mobilnu kuhinju u kojoj su ispekli janje, prase, komade junetine, a sve te delicije vrhunskih kuhara Vinkovčani i njihovi gosti besplatno su konzumirali uz dobru zabavu i tamburaše.
- Posljednjih 6-7 godina naša udruga bilježi jako dobe rezultate na natjecanjim na Hrvatskom kuharskom kupu, gdje smo četiri puta osvojili prva mjesta, a naše članice Marija Bošnjak i Ana Maria Stanković članice su hrvatske kuharske reprezentacije i uspješno predstavljaju hrvatsko i slavonsko kulinarstvo na međunarodnim natjecanjima - kaže Jozo Gale, kuharski akademik, član Hrvatske kuharske akademije. Posebno ističe dobru suradnju s vinkovačkom Srednjom strukovnom školom gdje se školuju budući kuhari i slastičari, pa je i Ana Maria Stanković, koja na svim natjecanjima pobire nagrade, njezina bivša učenica, a članovi Udruge održavaju predavanja učenicima škole. Prema ocjeni Hrvatskog kuharskog saveza, vinkovačka udruga je među najboljim članicama.
Miroslav Flego
Jozo Gale

predsjednik Udruge kuhara VSŽ

Dopunjeno izdanje kuharice Slavonsko-srijemski recopis imat će 130 do 150 starih recepata, ali odlučili smo da ih pojedinačno ne objavljujemo kako ne bi došlo do zlouporaba, jer imamo loša iskustva.
Sekcija kotličara
Hrvatski kuharski savez osnovao je i Sekciju kotličara u kojoj će djelovati isključivo kuhari amateri, zaljubljenici u kuhanje tradicijskih jela u kotliću, poput čobanca, ribljeg paprikaša, graha, gulaša, jela od kiselog zelja i sličnih jela.

U rad ove sekcije uključila se i Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije koja poziva zaljubljenike u kuhanje neka im se pridruže.
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike