Svijet
KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE U SREBRENICI

Ideologija koja je dovela do genocida nije poražena
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Inzko je osudio sve koji i dalje slave ratne zločince i njihova nedjela

Više od 20 tisuća sudionika komemoracije za žrtve genocida u Srebrenici u srijedu je u tom gradu odalo počast žrtvama najvećeg ratnog zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata, u kojemu je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka, a do sada su pronađeni i identificirani ostaci njih oko sedam tisuća.


I 23 godine nakon što je zločin počinjen pokopani su posmrtni ostaci 35 osoba pronađeni u nekima od brojnih masovnih grobnica. Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Husein Kavazović uputio je molitve za duše mrtvih uz želju da svi iskreni vjernici na svaku mržnju odgovore ljubavlju. Na groblju u memorijalnom kompleksu u Potočarima ranije su pokopani posmrtni ostaci više od 6500 žrtava, a od ove godine tamo su i kosti četiri malodobnika koji su imali između 16 i 17 godina kada su ubijeni. Najmlađi među njima bio je 16-godišnji dječak Vesid Ibrić, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici kod Zvornika 2001. Ostaci njegova vršnjaka Ferisa Mehmedovića, koji je pokopan uz grob oca Bajre pronađenog prije 15 godina, otkriveni su pak u dvije masovne grobnice, što je rezultat nastojanja srpskih vlasti da prekapanjem prvobitnih grobnica prikriju tragove zločina. Pokopani su i ostaci mladog bračnog para Nijazije (22) i Remzije Dudić (20), koja je bila u šestom mjesecu trudnoće kada je ubijena. Najstarija žrtva pokopana u srijedu je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen, a njegovo počivalište je uz grob sina Šahbaza, pronađenog i pokopanog prije deset godina.

Povratnici zabrinuti

Govoreći na komememoraciji, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnice genocida Nermin Alivuković upozorio je kako u BiH još uvijek nije poražena ideologija koja je dovela do genocida, ali je istaknuo kako se od te borbe ne smije odustati. Poručio je kako su povratnici u Srebrenici zabrinuti jer osjećaju pritisak istog onog sustava koji je stvorio masovne grobnice, a potom ih prekapao u nastojanju da prikrije istinu o zločinima. "Zašto je Srebrenica tako čvrsto u rukama onih koji niječu genocid", upitao je Alivuković poručivši kako srebrenički Bošnjaci očekuju od dužnosnika BiH da utječu ne bi li Srebrenica dobila poseban tretman te traže da se otkriju lokacije masovnih grobnica i procesuiraju počinitelji zločina koji su još na slobodi.
Klaus Zorn, šef središnje jedinice za istragu ratnih zločina Savezne kriminalističke policije Njemačke, kazao je kako u Srebrenici ima jasnu sliku o tome što su najteži zločini protiv čovječnosti koji se ponavljaju unatoč zakletvama da se to nikada više neće dopustiti. Podsjetio je da su haški tribunal i Međunarodni sud pravde te zločine jasno nazvali pravim imenom - genocid. Zorn je istaknuo kako je Njemačka tragala za počiniteljima zločina. Tako je 1994. našla Duška Tadića, koji je i prvi presuđen pred haškim tribunalom te je sama procesuirala odgovorne za zločine u Doboju, Foči, Osmacima i Kotor-Varoši. Slične presude slijedit će i ubuduće jer prema njemačkim zakonima ratni zločini ne zastarijevaju, najavio je Zorn.
Olufemi Elias, tajnik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, koji je naslijedio ICTY, kazao je kako ništa ne može izbrisati tragediju Srebrenice, no važno je bilo utvrditi činjenice o tome što se zbivalo kako bi odgovorni bili kažnjeni, a budućnost se gradila na pravdi i istini. “Važno je znati tko su ti ljudi koji su počinili genocid prije 23 godine, a to stoji u presudama ICTY-ja” kazao je Elias, dodavši da su prikupljeni dokazi najbolji argumenti protiv bilo kakvih lažnih tvrdnji.
Nema suočavanja s istinom

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović kazala je kako tišina ne smije prekriti zločine i kako se mora nastaviti borba protiv onih koji niječu genocid unatoč sudskim presudama, a ratne zločince dočekuju kao heroje. Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko također je osudio sve one koji unatoč dokazima i dalje slave ratne zločince i njihova nedjela. Abdulhamit Gul, ministar pravosuđa Turske, potencirao je veze Bošnjaka s njegovom zemljom, a pozvao je da se na globalnoj razini radi na jačanju pravde, etičnosti i mira kako se zločini poput srebreničkog ne bi ponovili.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u svom je govoru kazao kako samo zlikovci mogu shvatiti razloge zločina koji su počinjeni u Srebrenici, kao i zbog čega još uvijek skrivaju podatke o masovnim grobnicama. “Oni odbijaju vlastiti narod suočiti s istinom i povesti ga putem pomirenja”, kazao je Izetbegović, pozvavši međunarodnu zajednicu da reagira na poruke poput onih da je Radovan Karadžić junak, pri čemu je aludirao na istupe predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. "Mi s tim ne možemo živjeti i to se može riješiti jednim potezom ruke", kazao je Izetbegović, pozvavši pred svim sudionicima komemoracije Inzka "da barem to uradi". Hina
RH predstavljala Zdravka Bušić
Hrvatsko izaslanstvo na srebreničkoj komemoraciji predvodila je Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove. Ona je tom prigodom u izjavi medijima istaknula kako je sjećanje na nedužne žrtve moralna i civilizacijska obveza. “Sjećanje na žrtve pitanje je civilizacijskog odnosa, i to trebamo svakako obilježavati”, kazala je Bušić, dodavši kako je to najbolji doprinos nastojanjima da se zločini nikada više ne ponove.
Na groblju u Potočarima od ove godine su i kosti četiri malodobnika koji su imali između 16 i 17 godina kada su ubijeni
Možda ste propustili...

MIROSLAV LAJČAK SMATRA DA JE SAD-U DOSADIO STATUS QUO

Amerika sve više u fokus stavlja Bosnu i Hercegovinu

PARLAMENTARNI ZASTUPNIK LISTE MARJANA ŠARCA

Ostavka zastupnika zbog "krađe sendviča"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EU IM JE KRIV ŠTO NE ISPUNJAVAJU OBAVEZE?

RS prijeti da će spriječiti put BiH u Europsku uniju

2

PARLAMENTARNI ZASTUPNIK LISTE MARJANA ŠARCA

Ostavka zastupnika zbog "krađe sendviča"

3

BANJA LUKA

Vlasti prijete zastupniku iz RS-a?