Novosti
PRIJEDLOG VLADAJUĆE VEĆINE

Vujčić guverner, Švaljek zamjenica
Objavljeno 11. srpnja, 2018.
Za guvernera Hrvatske narodne banke vladajuća većina predložit će Borisa Vujčića, kojemu je mandat na toj funkciji istekao prošle nedjelje, a za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, bivšu čelnicu Ekonomskog instituta i bivšu zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. S tim kadrovskim rješenjima većinom se glasova suglasio i saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. Za troje viceguvernera predloženi su Slavko Tešija, Roman Šubić i Martina Drvar. Tu je informaciju nakon zajedničke sjednice klubova vladajuće koalicije novinarima potvrdio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Kazao je da su te prijedloge podržali i njihovi koalicijski partneri.
Upitan je li bilo riječi o političkoj trgovini s obzirom na to da je Švaljek bliska HSLS-u, kazao je da je "ona prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a i nikakve trgovine nema oko njezinih angažmana na mjestu zamjenice guvernera". "Ona je vodeća makroekonomska stručnjakinja", ustvrdio je Bačić. S obzirom na to da je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, također dio vladajuće koalicije, na čelno mjesto HNB-a predlagala Ljubu Jurčića, bivšeg ministra gospodarstva u vladi Ivice Račana, Bačića su novinari pitali kako je na to reagirala Bandićeva stranka. "Razgovarao sam s predsjednikom Kluba Stranke rada i solidarnosti i nikakvih primjedbi na angažman Sandre Švaljek iz tog kluba nije bilo", odgovorio je Bačić. Uvjeren je da kod izglasavanja predloženih kandidata za čelništvo HNB-a neće biti nikakvih problema.
Dok su prijedlozi za imenovanje guvernera i tri viceguvernera na sjednici Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove prošli bez primjedbi, kod prijedloga za imenovanje Švaljek, SDP-ov Arsen Bauk zapitao je jesu li u tom slučaju zadovoljeni svi zakonski uvjeti. Član Savjeta HNB-a (tijela kojeg čine guverner, zamjenik guvernera i šest viceguvernera) ne može biti osoba koja obavlja dužnost u tijelima lokalne samouprave te u tijelima političkih stranaka, citirao je Bauk zakon, podsjetivši da je Švaljek zastupnica u zagrebačkoj skupštini te predsjednica političke stranke koja nosi njezino ime. Predsjednik Odbora Ante Sanader (HDZ) umirio je njegove bojazni. Predlagatelj (klubovi HDZ-a, HNS-a, SDSS-a te HDS/HSLS/HDSSB-a) vodio je računa o tome, sve će biti na vrijeme obavljeno, do glasovanja Švaljek neće biti predsjednica stranke, rekao je Bauku. H n
Dijana Pavlović