Novosti
MALO DJECE, PUNO ODLAZAKA

Svaki se dan rodi stotinu djece, a odseli 130 osoba
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Dnevno se u Hrvatskoj, prema podatcima DZS-a, sklopi 55,6 brakova, no 17,2 ih se i razvrgnu

U povodu Svjetskog dana stanovništva, 11. srpnja, Državni zavod za statistiku u brojkama je prikazao kako je izgledao jedan prosječan dan u Hrvatskoj u 2017. godini.


Tako je u prosjeku svakoga dana prošle godine u Hrvatskoj živorođeno 100,2 djeteta, a umrlo je 146,5 ljudi, što znači da prema tom parametru dnevno izgubimo 46 stanovnika ili njih 16.899 godišnje. Na to se nadovezuje i posljednjih godina aktualna priča o iseljavanju. Naime, DZS ističe kako se u 2017. prosječno svakog dana 129,7 ljudi iselilo iz zemlje, a 42,6 ih se doselilo. Tih 87 iseljenika više dnevno na godišnjoj razini pak za Hrvatsku predstavljaju 31.791 stanovnika manje. Zbrojimo li to s većim brojem umrlih nego rođenih, jasno je da smo prošle godine svakoga dana u prosjeku imali 133 stanovnika manje, tj. u cijeloj 2017. po tim osnovama ostali bez 48.691 stanovnika. Treći parametar koji su ponudili govori kako se svakoga dana prosječno sklopi 55,6 brakova, ali ih se istovremeno i 17,2 razvrgnu. Ili 38,4 sklopljena braka više nego razvoda, što je 3,23 puta više brakova nego razvoda.
Demograf Stjepan Šterc podsjeća kako su službene brojke iseljenih manje od stvarnih, pa on smatra da prema te dvije osnove Hrvatska dnevno gubi i do 180 stanovnika ili do 65 tisuća godišnje. "To je očekivano zapravo nastavak procesa kojima ovdje posljednje dvije, tri godine svjedočimo sličnim intenzitetom. S tim da nam se taj prirodni pad, nažalost, ne smanjuje. I to je ono što zabrinjava. Tu je i činjenica da nam se kroz odlaske mladih povećava prosječna starost ukupne populacije. Te brojke jesu šokantne kao polazna točka za ono što će nam se na osnovi toga događati u budućnosti, ali je samo dio nastavka trenda silne depopulacije Hrvatske", zaključuje Šterc, dodajući kako mu se čini da su one vrlo slične onima kakve je Hrvatska imala 2016. godine.
Psihologinja Mirjana Mozer, predsjednica Društva psihologa Osijek, kaže kako je činjenica da nepovoljne životne okolnosti svakako djeluju loše na ovaj dio brojki koji se odnosi na iseljavanje iz Hrvatske ili veći broj umrlih nego rođenih, ali isti je slučaj i sa sklopljenim brakovima. Prema aktualnim podatcima, kaže, stvari idu nabolje, ali je prerano da bi se utjecaj toga odmah osjetio u svim dijelovima Hrvatske. "U pravilu se na brojkama to može primijetiti tek nešto kasnije", zaključuje Mirjana Mozer.
Igor Bošnjak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana