Novosti
ŠKOLSKA SHEMA

Voće, povrće i mlijeko školarcima
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je priopćilo kako se uvodi novi model Školske sheme, odnosno podjele besplatnog voća i povrća te mliječnih proizvoda hrvatskim školarcima. Naime, na savjetovanju s javnošću je novi model Školske sheme koji će se primjenjivati od jeseni. "Prema novom modelu, umjesto škola, osnivači školskih ustanova (jedinice lokalne ili regionalne samouprave te druge pravne ili fizičke osobe) iskazivat će interes za sudjelovanje u Shemi, čime će se škole administrativno rasteretiti, a proces pojednostaviti, što će omogućiti uključivanje još više školaraca u Shemu. Novim modelom proširuje se i lista prihvatljivih proizvoda, pa će uz breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, mrkvu i rajčicu školarci dobivati i marelice, trešnje, dunje, bobičasto voće, agrume, repu, ciklu, crni korijen, celer, rotkvu i sl., a od mliječnih proizvoda uvodi se i mlijeko za piće bez laktoze", ističe Ministarstvo poljoprivrede.
Podsjetimo, Shema školskog voća provodi se od 2013. godine, kada je u njoj sudjelovalo 720 škola i nešto manje od 140.000 učenika od 1. do 4. razreda, a voće je isporučivalo 15 dobavljača. U školskoj 2017./2018. godini u Školskoj shemi sudjelovalo je 1060 škola, 401.800 učenika i 104 dobavljača, a na raspolaganju je bilo 2,5 milijuna eura.
"Školska shema važan je čimbenik stjecanja zdravih prehrambenih navika naše djece. Osim besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda ova Shema ima i edukativni karakter jer predviđa posjet lokalnim proizvođačima hrane", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.
Od 25. kolovoza do 25. rujna na internetskoj stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju bit će objavljen javni poziv na kojemu će osnivači škola moći iskazati interes za sudjelovanje u Školskoj shemi. Dobavljači će moći iskazati interes za sudjelovanje u njoj na javnom pozivu cijele školske godine. D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JEDINSTVENA POLICA OSIGURANJA

Do 75 tisuća kuna zbog naleta vozilom na divljač

2

500 “DOBITAŠA” OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Tvrtke iz sastava Žito grupe s
najviše dobiti u 2017. godini

3

JAVNE SLUŽBE TRAŽE POVIŠICU OD 5,8 %

Od 28. studenoga u štrajku
liječnici, učitelji, kulturnjaci...