Svijet
ZLOČINAC ŽELI NA LIJEČENJE

Ratko Mladić izvrijeđao sud
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Iako njegovi branitelji tvrde kako je osuđeni ratni zločinac za genocid u Srebrenici, ali i druge ratne zločine, teško bolestan i traže da ga puste na liječenje ili u Srbiju ili Rusiju jer mu prijeti, navodno, novi srčani ili moždani udar, Ratko Mladić na statusnoj konferenciji u Haagu, gdje se govorilo o njegovoj žalbi i zahtjevu za puštanje na liječenje, nije odavao dojam teško bolesnog čovjeka. Kako javlja agencija Beta, a prenose srpski portali, to je bilo prvo pojavljivanje ovog zločinca u sudnici od 22. studenoga prošle godine, kada je nepravomoćno osuđen na doživotni zatvor. Odjeven u bijelu košulju na kojoj je, ispod crteža palca okrenutog nadolje, velikim crnim slovima pisalo NATO, Mladić je, stojeći, desetak minuta govorio energično i povišenim glasom, dok ga je sudac Theodor Meron opominjao kako to nije tema zasjedanja. Vikao je kako ga je "lažni sud" osudio na doživotni zatvor "na pravdi Boga" zato što je "svoj narod branio od NATO-a."
"Sedam godina i sedam dana sam u ovoj mrtvačnici od haaškog suda, zato što sam se branio od NATO-a koji je rasturio moj narod i državu. Ovo je lažni sud i ja ga ne priznajem. Lažni sudac Alphons Orie donio mi je opskurnu doživotnu presudu... Zato što sam branio svoj narod i državu od NATO-a i njegovih satrapa. Nisam ubijao svoj narod, već NATO i njegovi podrepaši, secesionisti", vikao je Mladić.
Govoreći o svom zdravlju, ocijenio je da ono "u pritvoru nije dobro", da se "naglo pogoršalo" i da je od 2008. "imao više moždanih i srčanih udara koji nisu registrirani." "Želim da me liječe u Beogradu, Moskvi ili Pekingu i tražim da me ovaj satrapski sud pusti, jer ovdje za mene nema lijeka. Za zapadni zakon i sud ne marim", rekao je Mladić, na što ga je sudac Meron podsjetio da je njegov zahtjev za privremeno oslobađanje i odlazak na liječenje još prije odbijen. "Sada sam malo bolje, ali nisam zdrav. Polovina tijela i mozga mi ne radi kako treba", rekao je Mladić, koji je u sudnici, kako ga je opisao novinar agencije Beta, izgledao čilo, zategnutog lica i svježe podšišane kose. M. Flego
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike