Novosti
IZNAD PLANA

Agrokor u pet mjeseci s operativnom dobiti od 449 milijuna kuna
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
U izvješću izvanredne uprave ističe se kako je u Konzumu vidljiv trend povratka kupaca, što rezultira i većim prometom

Grupa Agrokor je u prvih pet mjeseci ove godine poslovala s operativnom dobiti od 449,4 milijuna kuna, što je 10,5 posto više od plana, podaci su iz najnovijeg mjesečnog izvješća izvanredne uprave, iz koje kao najvažniju vijest izdvajaju izglasavanje nagodbe.


U srijedu objavljeno, 15. mjesečno izvješće izvanredne uprave odnosi se na razdoblje od 11. lipnja do 11. srpnja i prati gospodarsko i financijsko stanje te provedbu mjera izvanredne uprave u Agrokoru. "Ključni događaj izvještajnog razdoblja je privođenje kraju najvažnije faze procesa izvanredne uprave u Agrokoru vezane za postizanje Nagodbe vjerovnika", navodi se u izvješću.
Trgovački sud u Zagrebu 6. srpnja objavio je rješenje o potvrdi nagodbe, sukladno čemu rokovi za podnošenje tužbi traju zaključno s 23. srpnja. "Po pravomoćnosti rješenja od strane Visokoga trgovačkog suda koje se očekuje tijekom listopada, započet će se s implementacijom nagodbe čije je planirano trajanje između tri i šest mjeseci", ističe izvanredna uprava.
Riječ je, kako navode, o tehnički vrlo zahtjevnom procesu u kojem je do ovoga trenutka identificirano više od 70.000 koraka - od osnivanja zrcalnih društava i prebacivanja imovine na njih, do prebacivanja svih tipova ugovora, sa zaposlenicima, dobavljačima i svim poslovnim partnerima.
U priopćenju koje je Agrokor objavio uz mjesečno izvješće najavljuje se i kako će se izvanredna uprava u predstojećem razdoblju, uz organizaciju i kontrolu procesa pripreme implementacije nagodbe, dodatno fokusirati na operativno poslovanje kompanija, povećanje prihoda, profitabilnosti i efikasnosti, a s obzirom na dobar trend što poslovanje bilježi u prvih pet mjeseci.
Prema podacima iz izvješća, grupa Agrokor je u prvih pet mjeseci ove godine poslovala s operativnom dobiti od 449,4 milijuna kuna, što je 10,5 posto više od plana. Podatci nadalje pokazuju da su sektori prehrane i poljoprivrede te sektor maloprodaje i veleprodaje u prvih pet mjeseci poslovali pozitivno.
Tako je sektor maloprodaje i veleprodaje, koji obuhvaća četiri tvrtke, u prvih pet mjeseci ostvario 4,93 milijarde kuna prodajnih prihoda, uz EBITDA-u (dobit iz operativnog poslovanja, u koju nije uključena naknada za upravljanje) od 3,3 milijuna kuna, preliminarni su podaci iz izvješća.
Najveća tvrtka u tom sektoru - Konzum u prvih pet mjeseci ostvario je prodajni prihod od 3,3 milijarde kuna i EBITDA-u od 42,6 milijuna kuna. Konzum stabilizira poslovanje te u cijelosti realizira zadane planove i ciljeve, navodi se u izvješću, pri čemu se posebno izdvajaju podaci za svibanj u kojem je "vidljiv trend povratka kupaca, kojih je 6,5 posto više u odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu 2017. godine". "Veći broj kupaca, uz porast prosječne košarice za 11,3 posto, rezultirao je većim prometom od onoga u svibnju 2017. godine za 18,5 posto na usporedivoj maloprodajnoj mreži", navodi se.
Tisak je u prvih pet mjeseci imao prihod od 717 milijuna kuna, ali i negativnu EBITDA-u od 11,3 milijuna kuna, dok je Velpro Centar, uz prihod od 379 milijuna kuna, zabilježio negativnu EBITDA-u u iznosu od 16,9 milijun kuna.
Preliminarni podaci za razdoblje siječanj - svibanj pokazuju da je Agrokorov sektor prehrane, koji obuhvaća devet tvrtki, ostvario 2,93 milijarde kuna prodajnih prihoda i EBITDA-u od 381,3 milijuna kuna. U sklopu tog sektora PIK Vrbovec je ostvario prihod od prodaje u prvih pet mjeseci od 666 milijuna kuna i EBITDA-u od 55,4 milijuna kuna, Jamnica 427 milijuna kuna prihoda i EBITDA-u 82,3 milijuna kuna, dok je Ledo poslovao sa 400 milijuna kuna prihoda i dobiti iz operativnog poslovanja od 59,3 milijuna kuna. Zvijezda je ostvarila prihode od prodaje od 271 milijun kuna i EBITDA-u od 26,2 milijuna kuna. Hina
Viši pravnički troškovi
Prema podacima iz izvješća o troškovima izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d. (bez PDV-a), ukupan trošak savjetnika u svibnju je iznosio 110,56 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu prema travnju kada su iznosili 22,48 milijuna kuna. Kako se objašnjava, na porast operativnih troškova za svibanj najviše su utjecali pravni/odvjetnički troškovi, koji su u svibnju iznosili 75,1 milijun kuna (u travnju 8,2 mil.kn) te troškovi restrukturiranja od gotovo 19 milijuna kuna (u travnju 12,2 mil. kn). Od 10. travnja 2017. do kraja svibnja ove godine ukupni su troškovi Agrokora d.d. iznosili 749,1 milijun kuna.
Odlični rezultati Belja
Agrokorov sektor poljoprivrede, u kojem su tri tvrtke, u prvih pet mjeseci ove godine ostvario je prodajne prihode od 813 milijuna kuna i EBITDA-u od 64,7 milijuna kuna. Najveći prihod u tome sektoru ostvarilo je Belje, 469 milijuna kuna, uz EBITDA-u od 47 milijuna kuna.
Možda ste propustili...

ZA PROMICANJE ISTINE O HRVATSKOJ

Odličje povjesničarki Esther Gitman

SABORSKA RASPRAVA O IZMJENAMA ZAKONA O PRIVATIZACIJI INE

SDP: Država se odriče kontrole u Ini HDZ: Jedini je motiv zaštita interesa RH