Crna kronika
PONEKAD NI PRVI SUSJED NIJE OSOBA OD POVJERENJA

Ukrala susjedi karticu pa "posjetila" bankomat
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
DONJI MIHOLJAC

Da ponekad ni susjedi nisu osobe od povjerenja svjedoči primjer iz Donjeg Miholjca gdje je žena pokrala prvu susjedu i "počistila" joj bankovni račun.


- Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 59-godišnjakinja, od 21. do 27. lipnja, u Ulici Andrije Kačića u Donjem Miholjcu, iskoristila odsutnost susjede te uporabom originalnog ključa ušla u kuću te ukrala novčanik i bankovnu karticu. S karticom je u nekoliko navrata s bankomata podigla novac. Pedesetosmogodišnjoj vlasnici debitne kartice pričinjena je materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Protiv 59-godišnjakinje podnosimo kaznenu prijavu - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Susjedi koja je pokrala novac slijede kaznene prijave zbog krađe i računalne prijevare.
Iz policije godinama upozoravaju građane da budu oprezni i da nikome ne daju svoje osobne podatke, a posebice da čuvaju bankovne kartice, odvojene od PIN broja. Da lopov ne mora ni imati fizički nečiju osobnu iskaznicu na svom primjeru iskusio je, tada 18-godišnji, mladić iz Dalja koji je ostao bez novca na bankovnom računu samo zato što je nasjeo na priču još uvijek nepoznatog prevaranta. Daljac je preko elektroničke pošte s nepoznatom osobom dogovorio prodaju svog mobitela te nepoznatoj osobi poslao fotografiju svoje bankovne kartice na koju mu je trebao uplatiti iznos od prodaje mobitela. Sljedećeg dana 18-godišnjak otkrio je da je neznanac, uz pomoć njegove bankovne kartice, internet bankarstvom uplaćivao klađenje u kladionici u vrijednosti od tisuću kuna. Ponekad su kradljivci i u kući. Tako je jednom prilikom 19-godišnjak s lipičkog područja ukrao bankovnu karticu i PIN 45-godišnjaku s kojim živi u istoj kući.
Kako bi spriječili ovakve slučajeve iz policije savjetuju građanima da ne daju svoj PIN broj nikome.
- Karticu i PIN broj uvijek držite odvojeno. Ukoliko baš morate zapisati negdje PIN broj taj podatak ostavite na mjestu gdje do njega nitko ne može doći, a nikako u novčaniku. U slučaju da sumnjate da ste oštećeni kaznenim djelom odmah izvijestite policiju na broj 192 - savjetuje Darijo Premec, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske. Iz policije kažu da posebice nije pametno zapisivati PIN broj na samu bankovnu karticu, što neki rade. To lopovima olakšava put do plijena.
Sandra Lacić
Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

Najčitanije iz rubrike