Sport
IZ ENGLESKOG TABORA

Southgate: Želimo uživati
Objavljeno 10. srpnja, 2018.

Gareth Southgate u neku je ruku reformator engleskog nogometa. Od njegova dolaska na kormilo reprezentacije stvari su se počele iz korijena mijenjati. Promijenio je stil igre, približio ga europskim shvaćanjima i ozbiljno pomladio reprezentaciju.


I danas Engleska izgleda moderno, a u Rusiju je došla kao druga najmlađa reprezentacija. No, bez obzira na tu mladost, Englezi su nakon 28 godina stigli do finala SP-a i, kako sami kažu, nemaju tu namjeru stati. Koliko je ovaj rezultat zaludio ljude na Otoku i koliko je Southgate popularan dovoljno govori činjenica kako navijači koji dolaze u Rusiju većinom nose prsluke oponašajući izbornikov stil odijevanja.
- Ha-ha-ha. Nikada nisam bio ikona modne industrije, pa mi ni sada ne leži takva uloga. Ipak, ponosan sam na podršku koju dobivamo od navijača. Ona nam je vrlo važna u trenutku kada naša zemlja prolazi kroz vrijeme u kojemu nije jednistvena. Drago mi je što smo uspjeli ujediniti naciju. I ovdje osjećamo toplinu koju nam ljudi šalju iz Engleske - rekao je engleski izbornik.
Polufinale je pomalo neočekivan doseg ove mlade selekcije od koje se nije previše očekivalo kada je krenula u Rusiju. Počeli su eliminirati neke kosture iz prošlosti engleskog nogometa.
- Iskreno, ne razmišljamo o nasljeđu koje nas je dočekalo. Fokusirani smo samo na onu sljedeću utakmicu koja nas očekuje. Jedna smo od najmlađih momčadi, krasi nas zajedništvo, ponosni smo na svoje igre, dobro se nosimo s pritiskom, a riješili smo se i nekih demona iz prošlosti koji su pratili ovu reprezentaciju. Uživamo u ovom putovanju i poduzet ćemo sve da se ono nastavi - rekao je Jordan Henderson, kapetan engleske reprezentacije.
Sljedeća stanica na tom putu je Hrvatska. Henderson igra u Liverpoolu zajedno s našim Dejanom Lovrenom. Hoće li otkriti njegove slabosti napadačima engleske reprezentacije?
- Dejan je sjajan tip. Toliko su ga kritizirali, ali sve je izdržao i posljednjih šest mjeseci igra odlično. Za mene on posjeduje sve što treba imati moderan stoper. Odličan je u skoku, jak u duelu, a tehnički je odličan. Želim mu sve najbolje, ali i to da se njegovo putovanje na ovom turniru završi protiv nas. Ima i on mane, a svakako ću o njima porazgovarati s Kaneom i ostalim našim napadačima - kaže Henderson.
Engleskoj će prijetiti i jedan od najjačih parova veznih igrača na svijetu Modrić - Rakitić. Kako ga zaustaviti?
- Sigurno vam neću otkriti plan koji smo pripremili. Hrvatska je fantastična momčad koja je na ovom prvenstvu iskazala snažan kolektivni karakter i zato je i stigla do polufinala. Predvodi ih Luka Modrić koji je svjetska klasa, ali se nadam kako večeras neće imati svoj dan ili da ćemo ga mi uspjeti ušutkati - hvalio je Hrvatsku Henderson, a na njegove se riječi nadovezao i izbornik Southgate:
- Hrvatska već dugo proizvodi sjajne nogometaše i to se mora respektirati. Imaju fantastičan duh kao i mi pa nas čeka veliki test u toj utakmici. No, igramo polufinale Svjetskog prvenstva i ništa manje nismo ni očekivali.
Southgate u svojoj karijeri ima jedno polufinale velikih natjecanja, ono na Euru 1996. u Engleskoj kada je Gordi Albion poražen od Njemačke. Ima li kakvih razlika u odnosu na ono vrijeme i sada u pripremi utakmica?
- Nema. Jedina je razlika što je ona momčad bila puno iskusnija, tada je u njoj bilo čak šest klupskih kapetana, ali također smo se zabavljali, pokušavali uživati u nogometu. Tražili smo načine kako se opustiti. Isto radimo i sada. Vjerujem u ovu momčad i znam kako smo svi na istom tragu. Nismo došli do ovdje kako bismo sada odustali. Hrvatska će biti teška prepreka, ali vjerujem u nas - zaključio je Gareth Southgate, izbornik engleske reprezentacije.
Dalibor KELER
ZAGRIJAVALI SE S PLASTIČNIM PILETOM
Zanimljiv detalj snimljen je na treningu engleske reprezentacije. Naime, igrači su se zagrijavali dobacujući si plastično pile. Što je to bilo?

- Isto sam pitanje postavio i ja našim kondicijskim trenerima. Odgovorili su mi kako pokušavaju razbiti rutinu zagrijavanja takvim novinama. To je dobro za raspoloženje - odgovorio je Southgate.
HENDERSONOVIH 30
Netko je izvukao podatak kako Engleska nije izgubila posljednjih 30 utakmica u kojima je igrao današnji kapetan Jordan Henderson. Što to znači za reprezentaciju?

- Samo jednu stvar. Ne smijemo ni slučajno dopustiti da se Jordan ozlijedi. Očito uvijek mora igrati - sa smiješkom je odgovorio engleski izbornik.
Možda ste propustili...

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini

BICIKLISTIČKA UTRKA U BARANJI

Utrka na Banovu Brdu teška i zanimljiva

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

Najčitanije iz rubrike