Sport
PAMTIMO WEMBLEY I MAKSIMIR

Postoje li krtice na stadionu Lužnjiki?
Objavljeno 11. srpnja, 2018.
S Englezima smo dosad igrali sedam puta, dvaput smo pobijedili, četiri puta izgubili, a jednom je bilo neriješeno

Vrlo je zanimljiva povijest naših međusobnih okršaja protiv Engleske. Igrali smo sedam puta, a skor nam je negativan. Pobijedili smo dvaput, jednom remizirali, a četiri puta izgubili.


Zlatni trenuci Hrvatske u okršajima protiv „Tri lava“ dogodili su se u kvalifikacijama za Euro 2008. godine. Tada smo ih oba puta svladali, ali što je za Engleze bilo još bolnije izbacili smo ih s Eura u trenutku kada smo ga već sami bili osigurali.

Čovjek s kišobranom

U tim kvalifikacijama prvi susret odigran je u Zagrebu. Zanimljivo, tadašnji izbornik Engleske Steve McLaren u toj je utakmici pokušao implementirati sustav 3-5-2, koji Englezi koriste i na ovom SP-u. No, tada to nije bio dobar potez. Hrvatska je pobijedila s 2:0, a u pamćenju će ostati pogodak Eduarda glavom pokraj tornjeva u obrani Gordog Albiona i čuvena krtica koja je prevarila vratara Paula Robinsona kada mu je Garry Neville vraćao jednu laganu loptu. To mjesto gdje je bio krtičnjak na toj utakmici ušlo je u legendu, pa će vam ga i danas pokazati kada dođete u turistički obilazak maksimirskog stadiona. Ta je pobjeda itekako odjeknula u nogometnoj javnosti diljem svijeta. Oh, kako bi nam dobro došla pomoć kakve „krtice“ i večeras na Lužnjikiju. No, ono što se dogodilo na Wembleyu nešto više od godinu dana kasnije ušlo je u legendu. Bila je to posljednja utakmica u skupini kvalifikacija. Hrvatska je u džepu već imala plasman na Euro 2008., a Englezima je trebao bod kako bi se i oni našli u Austriji i Švicarskoj. Kao i danas, njihova javnost uopće nije sumnjala kako će do njega i doći. Međutim, Hrvatska ih je šokirala. Neopterećeni, pobijedili smo 3:2 i na Euro gurnuli Rusiju, a Engleska je ostala kod kuće. Teško je opisati koliko su bili frustrirani i razočarani.

Osveta

Zato su nam žestoko uzvratili već u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu onom za SP 2010. Dvaput su nas baš pogazili. U Zagrebu je bilo 4:1, nakon što je Robert Kovač na početku drugog poluvremena isključen. Bio je to prvi naš poraz na hrvatskom tlu u službenim utakmicama od samostalnosti. U Londonu smo još teže stradali (5:1), ali engleska osveta nije se zaustavila na tome, nego su nas izbacili sa SP-a nakon što su poraženi u Ukrajini (1:0).
Jednom smo se sastali i na završnim turnirima. Bilo je to u Portugalu 2004., kada je engleska „zlatna generacija“ bila na vrhuncu. Bila je posljednja utakmica u skupini, a Engleska je bila uvjerljivo bolja – 4:2. Poveli smo rano pogotkom Nike Kovača, ali bio je to tek labuđi pjev, jer se tada jednostavno nismo mogli nositi s Englezima.
Dvaput smo snage odmjerili i u prijateljskim utakmicama. One su zapravo prethodile svim ovim službenim okršajima. Uoči Eura u Engleskoj, u travnju 1996., odigrali smo na starom Wembleyu 0:0, a 2003. pali smo u Ipswichu (3:1). Inače, nakon onih kvalifikacijskih bura više se nismo susretali. Prošlo je gotovo cijelo desetljeće, a sada na Lužnjikiju slijedi najveći okršaj dosad.
Dalibor KELER
DOSADAŠNJI SUSRETI
24. travnja 1996. – London: Engleska – Hrvatska 0:0 – prijateljska

20. kolovoza 2003. – Ipswich: Engleska – Hrvatska 3:1 – prijateljska

21. lipnja 2004. – Lisabon: Hrvatska – Engleska 2:4 – Euro 2004.

11. listopada 2006. – Zagreb: Hrvatska – Engleska 2:0 – kvalifikacije za Euro 2008.

21. studenoga 2007. – London: Engleska – Hrvatska 2:3 – kvalifikacije za Euro 2008.

10. rujna 2008. – Zagreb: Hrvatska – Engleska 1:4 – kvalifikacije za SP 2010.

3. lipnja 2009. – London: Engleska – Hrvatska 5:1 – kvalifikacije za SP 2010.
REPINO KAO POVEZNICA
Ima jedna zgodna priča u pozadini polufinala između Hrvatske i Engleske. Naime, bazni kampovi tih reprezentacija na SP-u u Rusiji bili su udaljeni nekih 40-ak kilometara. Hrvatska je bila smještena u Iličevu, a trenirala u Roščinu, dok su Englezi svoj mir pronašli u Repinu, u kojem je odsjelo i dosta hrvatskih izvjestitelja iz Rusije. Englezi su trenirali u Zelenogorsku, koji je od Roščina udaljen 10-ak kilometara. Dakle, obje su reprezentacije svoj pohod prema polufinalu počele s istog mjesta, s ruskog sjevera.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike