Novosti
MINISTAR PAVIĆ U SABORU

Deficit sustava 17 milijardi kuna
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić saborsku raspravu o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju iskoristio je u utorak kako bi objasnio kako je cilj mirovinske reforme da mirovine sadašnjih i budućih umirovljenika budu veće.
"Prilagođavamo se dinamici tržišta rada, gospodarskim prilikama i demografskim izazovima", istaknuo je Pavić. Prosječni staž umirovljenika u Hrvatskoj je 30 godina, samo 20 posto umirovljenika ima više od 40 godina radnog staža, mirovine su male i iznose 42 posto prosječne plaće, a godišnji deficit mirovinskog sustava je 17 milijardi kuna. Odnosno 17 milijardi kuna prikupimo manje nego što je potrebno za isplatu mirovina iz prvog stupa i on će se s godinama povećavati, rekao je ministar.
Kazavši kako se reformom predlaže duži ostanak u svijetu rada i unapređenje sustava generacijske solidarnosti, Pavić je naglasio kako "nema nacionalizacije drugog mirovinskog stupa". "Ova vlada želi veće mirovine za buduće umirovljenike", kazao je Pavić dodavši kako će to koštati 35 do 40 milijardi kuna do 2040. godine.
Oporba je njegovo izlaganje nazvala promidžbom kojom pokušava obraniti neobranjivo i optužila ga da obmanjuje javnost. "Iskoristili ste ovu govornicu za PR svoga prijedloga", kazao je Tomislav Panenić (Most), koji smatra da više ljudi vjeruje Angeli Merkel i da će s nekoliko godina rada u Njemačkoj stvoriti bolju budućnost. "Ovakvim izjavama mislim da samo vi potičete ljude na odlazak u Njemačku", uzvratio mu je Pavić.H
SDP reformu naziva pljačkom
Da ministar brani neobranjivo smatra Željko Jovanović (SDP). "Pokušavate prodati novu pljačku, vrijednu 90 milijardi kuna naših umirovljenika i istovremeno ucjenjujete hrvatske građane nudeći im da ćete im dati povećanje od 27 posto ako se odreknu svega onog što su štedjeli cijeli radni vijek", kazao je Jovanović. "Pod reformom nudite nam zapravo poništenje te reforme. Mislite ‘ćopiti‘ sav taj novac iz II. stupa, staviti državi u džep i umirovljenicima tek uz taj uvjet povećati mirovinu od 27 posto", rekao je Nenad Stazić (SDP).