Novosti
DODIK SMANJUJE RAZMJERE ZLOČINA, A UDRUGE PODSJEĆAJU:

Presude treba prihvatiti, genocid je jedino pravo ime za zločin u Srebrenici
Objavljeno 11. srpnja, 2018.

U povodu 11. srpnja, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, regionalna Koalicija za REKOM u utorak je pozvala na prihvaćanje sudski utvrđenih činjenica o počinjenom genocidu, objavljenih u brojnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i u presudama Suda Bosne i Hercegovine.


"U Srebrenici je između 11. i 19. srpnja 1995. počinjen najteži ratni zločin u Europi poslije Drugog svjetskog rata. Pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su za nekoliko dana gotovo 8000 Bošnjaka i protjerali s tog područja 40.000 žena, staraca i djece. Genocid je jedino pravo ime za taj zločin, proizlazi iz presuda MKSJ-a", stoji u priopćenju Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, koja je uz Fond za humanitarno pravo iz Beograda jedna od pokretačica ove regionalne inicijative civilnog društva - Koalicije za REKOM. Navode da je nakon pada Srebrenice nestalo više od 7900 osoba, a do danas je identificirano 6938 ubijenih. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na 430 različitih lokacija, od kojih je 95 grobnica. "Europski parlament donio je rezoluciju kojom je apelirao da se 11. srpnja proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Koalicija za REKOM smatra da je institucionalno obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici najbolji način da se oda poštovanje žrtvama i pošalje poruka budućim generacijama", stoji u priopćenju Documente.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uoči 23. obljetnice genocida u Srebrenici osporio je kako je u tom ratnom zločinu ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka ustvrdivši kako je stvarna brojka upola manja, a najavio je i kako će učiniti sve da entitetska vlada povuče dokument iz 2004. kojim su tadašnje vlasti RS potvrdile razmjere srebreničkog zločina i odgovornost vojske i policije bosanskih Srba. "U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3500 do 5000 stradalih, a u izvještaju (vlade RS iz 2005. godine) piše da ih je 8700. Ovi iz Federacije BiH uvijek će reći da je taj maksimalan broj, što nije točno", izjavio je Dodik novinarima. Kazao je kako su mu ove brojke dovoljan razlog da poduzme korake ne bi li sadašnji parlament i vlada RS povukli dokument iz 2004. nastao na temelju obvezujuće odluke tadašnjeg Doma za ljudska prava BiH i tužbi koju su protiv RS podnijeli članovi obitelji ubijenih u srebreničkog genocidu koji su tražili rasvjetljavanje okolnosti pod kojima su nestali njihovi srodnici.
Tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić u govoru koji je održao pred televizijskim kamerama kazao je kako se zbog svega učinjenog "kao čovjek i kao Srbin stidi te crne stranice u povijesti srpskog naroda". Njegov nasljednik na dužnosti predsjednika RS sada zastupa potpuno drukčije stajalište. "Očevidno je to od početka zloporaba. To je napisala međunarodna zajednica i tadašnju vlast natjerala da to objavi", kazao je Dodik koji je ranije odbijao prihvatiti kako je u Srebrenici počinjen genocid. Dodatni motiv za osporavanje razmjera zločina našao je u činjenici da su predstavnice udruge "Majke Srebrenice" predale Klausu Zornu, glavnom inspektoru Savezne kriminalističke policije Nejmačke, popis s 22 tisuće imena bivših pripadnika vojske RS koji su potencijalno umiješani u ratne zločine zatraživši od njega da utvrdi skriva li se tko od njih u Njemačkoj. Taj je popis Zornu uručila Munira Subašić zahvalivši mu jer je još tijekom rata u BiH kao tužitelj učinio sve kako bi počela privođenja počinitelja ratnih zločina koji su se zatekli u Njemačkoj. Zornove istrage dovele su do toga da prvi među njima, Duško Tadić odgovoran za zločine u logoru Omarska, bude uhićen još 1994. Dodikov je komentar pak bio kako Njemačka nije nadležna za procesuiranje ratnih zločina u BiH. H
POZIV FIFA-i
Organizacijski odbor za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice predložio je Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) da polufinalna utakmica svjetskog prvenstva u Rusiji između Hrvatske i Engleske započne minutom šutnje u znak odavanja počasti žrtvama ratnih zločina.
Možda ste propustili...

MINISTAR GORAN MARIĆ U OSIJEKU

Najbolja lokacija za novi KBC u Gackoj

40 POSTO VEĆI BROJ POKUŠAJA ILEGALNOG PRELASKA GRANICE

Zapadnobalkanska migrantska ruta opet oživjela

OSUĐENI NA ZATVORSKE KAZNE U UKUPNOM TRAJANJU OD 28 GODINA

Optuženici u aferi Forex moraju solidarno vratiti 65 milijuna kuna