Svijet
NJEMAČKA KREĆE OŠTRO PREMA IZBJEGLICAMA

Migracijski masterplan trebao bi ograničiti ilegalno useljavanje
Objavljeno 11. srpnja, 2018.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) predstavio je u utorak u Berlinu svoj Migracijski masterplan čiji je cilj ograničenje ilegalnog useljavanja u Njemačku.

"Što je manje toga što Europa može učiniti na polju sprječavanja ilegalne migracije, toliko su važnije nacionalne mjere", rekao je Horst Seehofer prilikom predstavljanja plana u Berlinu. On je upozporio na to da je Masterplan sastavni dio promjene temeljnog stava Njemačke naspram pružanja azila. Objasnio je kako je misao vodilja prilikom sastavljanja Migracijskog masterplana bila "stvaranje ravnoteže" između spremnosti da se pomogne i kapaciteta Njemačke za prihvat izbjeglica.
Među najvažnije aspekte Masterplana pripada formiranje tranzitnih centara uz njemačko-austrijsku granicu u koje bi bile smještane osobe koje su već u nekoj od zemalja Europske unije registrirane kao izbjeglice ili podnositelji zahtjeva za azilom. One bi iz tih centara po kratkom postupku bile vraćane u zemlje u kojima su prvo registrirane.
Seehofer je naglasio da u svezi s povratkom izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom u zemlju prvobitne registracije još nije postignut sporazum sa svim zemljama koje bi mogle biti pogođene, prije svega s Italijom. Oko ovog aspekta vodila se svađa unutar demokršćanske Unije CDU/CSU i unutar koalicijske vlade. Angela Merkel inzistirala je da se prije zatvaranja njemačkih granica za registrirane izbjeglice treba postići dogovor s europskim partnerima, dok je Seehofer mjere htio uvesti odmah.
Među daljnje točke Migracijskog masterplana ubrajaju se i mjere koje bi dolazak u Njemačku i podnošenje zahtjeva za azilom učinile manje atraktivnima. Tu pripada smanjenje socijalnih povlastica i kazne za podnositelje zahtjeva za azilom koji ne budu surađivali u obradi svog slučaja, recimo skrivanjem pravog identiteta. Isto tako bi u budućnosti podnositelji zahtjeva za azilom umjesto novčane primali pomoć u robi i hrani. Plan predviđa i uvođenje centara za regularne podnositelje zahtjeva za azilom gdje bi podnositelji boravili od početka do kraja postupka razmatranja zahtjeva. Ovi centri bili bi smješteni izvan urbanih područja.
Humanitarne organizacije u Njemačkoj su kritizirale Seehoferov Migracijski masterplan kao "propast humanosti".
Ured Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) smatra da se plan pretjerano usredotočuje na pooštrenje uvjeta i stvaranja atmosfere u kojoj se podnositelji zahtjeva za azilom dovode na rub kriminaliteta. Hina
Humanitarne organizacije u Njemačkoj su kritizirale Migracijski masterplan kao "propast humanosti".
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike