Svijet
ZAŠTITA USTAVNOG PORETKA

Kosovska policija uhitila i saslušavala petoricu Srba
Objavljeno 11. srpnja, 2018.
Srpski mediji javljaju iz sata u sat o najnovijim događanjima na Kosovu kada su kosovski specijalci u dva sela s većinskim srpskim stanovništvom kod Gnjilana uhitili pet Srba zbog, kako je pojasnila kosovska policija, "djelatnosti protiv ustavnog poretka i sigurnosti Kosova" te demantiraju neke srpske medije koji javljaju "da se provodi policijska operacija protiv bivših pripadnika Kosovskih snaga sigurnosti."
Prema pisanju beogradskih medija, pripadnici specijalnih snaga kosovske policije ušli su u utorak rano ujutro u prostorije Kulturno-prosvjetnog centra u Šilovu te priveli i ispitivali načelnika Kosovsko-pomoravskog okruga Radovana Stojkovića i direktora filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu Jovana Denića. Priveden je i Nenad Stojanović, po zanimanju automehaničar, zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju u Srbiji, koji svakodnevno putuje s Kosova na posao u Vranje. Pretraženo je još nekoliki stanova i kuća Srba i u još jednom selu gdje su nastanjeni Srbi. RTV Plus doznaje kako je Stojanović uhapšen jer je, tvrdi kosovska policija, vršio pritisak na srpske pripadnike Kosovskih snaga sigurnosti (KSB) neka napuste tu službu, a neimenovani izvor beogradskog Blica s Kosova kaže kako je to "odmazda što su svi članovi KSB-a iz Gnjilana napustili ovu službu u proteklih desetak dana."
Srpske agencije podsjećaju kako je prošlog tjedna u jednom danu osmero Srba skinulo odore KSB-a, a "nedugo potom još njih dvadesetero, i to tako što su podnijeli kolektivne ostavke, odnosno raskide ugovora i demobilizaciju." Mediji u Srbiji spekuliraju kako je krajnje neizvjesno kakva će biti sudbina onih koji su odbili poslušnost KSB-u, jer će se o njihovim zahtjevima odlučivati u idućih šest mjeseci, ali službeni Beograd preko "glasnogovornika" Aleksandra Vučića, srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina, poziva Srbe da se ne priključuju KSB-u, "jer Albanci ga zapravo žele transformirati u vojsku Kosova", pa u tom svjetlu valja gledati uhićenje već spomenutog automehaničara iz Vojske Srbije Nenada Stojanovića.
S druge strane, kosovski političari već neko vrijeme govore o pritisku koji na njih prpvpdi Srbija na razne načine, kako bi Priština odustala od formiranja svoje vojske.
Marko Đurić, direktor Ureda za Kosovo srpske vlade, kojega smo prije dva-tri mjeseca gledali kako ga po ulici povlače kosovski specijalci jer je ilegalno ušao na Kosovo, prijeti kako više nema dijaloga s Prištinom ako peterica uhićenih do kraja dana (utorak) ne budu puštena na slobodu.
- Ako do večeras (utorak navečer, nap. a.) ne budu oslobođeni, naša poruka je da dijaloga neće biti i neće ga biti za dugo vremena. I to je poruka i predsjednika Aleksandra Vučića i poruka koju smo prenijeli i predstavnicima Europske unije - rekao je Đurić na izvanrednoj konferenciji za novinare u povodu događanja na Kosovu. Dodao je kako su uhićeni i braća Aleksandar i Predrag Đorđević, od kojih je jedan aktivan, a drugi umirovljeni pripadnik MUP-a Srbije. Đurić je rekao kako je "njihov jedini grijeh što nisu podržali formiranje vojske Kosova ili su se javno protivili formiranju te nakaradne formacije" te da su to "najviđenji i najugledniji ljudi u svojim sredinama koji rade za državne institucije Srbije."
U utorak popodne, javlja Koha Ditore, svi uhićeni su pušteni. M. Flego
30

Srba istupilo je iz KSB-a prema nagovoru Beograda
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike