Osijek
PILIŽOTA S PREDSTAVNICIMA MANJINA

Darovao devet računala i pisač
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota dodijelio je u utorak prijenosna računala predsjednicima vijeća nacionalnih manjina i predstavnicima nacionalnih manjina ispunjavajući obećanje koje je dao prije mjesec dana na zajedničkom sastanku.
Podsjetivši na sastanak s manjinskim predstavnicima početkom lipnja dogradonačelnik Piližota je iskazao zadovoljstvo zbog toga što je Grad Osijek bio u mogućnosti nabaviti devet novih prijenosnih računala i zajednički pisač koji će predsjednicima vijeća nacionalnih manjina i predstavnicima nacionalnih manjina njihov rad učiniti lakšim. Dodao je da je novost i to što je na istoj adresi u Kišpatićevoj ulici 7 u Donjem gradu pronađen uredski prostor za predstavnike makedonske i crnogorske manjine koji su do sada bili svojevrsni beskućnici.
- Uvjeren sam da će nam sve to omogućiti da u budućnosti puno bolje funkcioniramo. Na našem prvom koordinacijskom sastanku, održanom početkom lipnja, ustanovili smo da je njihova informatička oprema iznimno loša. U međuvremenu smo napravili analizu i nabavili nova računala i pisač. Omogući smo također predstavnicima nacionalnih manjina, riječ je o makedonskoj i crnogorskoj manjini, koji nisu do sada koristili gradske prostore, da i oni dobiju svoje nove urede tako da se svih šest vijeća nacionalnih manjina i troje predstavnika nacionalnih manjina smještenom na istoj adresi u Kišpatićevoj 7 što pridonosi i njihovoj međusobnoj suradnji, a i nama će iz Grada Osijeka biti puno lakša suradnja s njima. Naš idući sastanak je u rujnu na kojemu ćemo nastaviti sa svim onim idejama koje smo dogovorili na prethodnom koordinacijskom sastanku, istaknuo je Piližota.
U ime manjinskih predstavnika Gradu Osijeku zahvalio je predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Džemal Bratić.
Svoja vijeća nacionalne manjine u Gradu Osijeku na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina imaju Albanci, Bošnjaci, Mađari, Nijemci, Slovaci i Srbi, a tri manjine, Crnogorci, Makedonci i Slovenci imaju svoje predstavnike.
D. Celing
SAVJETODAVNA ULOGA VIJEĆA I PREDSTAVNIKA
Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina imaju savjetodavu ulogu u odnosu na tijela jedinica mjesne ili područne samouprave i njihovu aktivnost vezanu za promicanje, ostvarivanje i zaštitu prava nacionalnih manjina. Ipak preporuke vijeća i predstavnika nacionalnih manjina nisu obvezujuće za tijela mjesne i područne samouprave koja su dužna njihove savjete, mišljenja i prijedloge razmotriti, ali ne i nužno i prihvatiti. U toj komunikaciji informatička oprema bit će više nego korisna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike