Regija
SIGURNIJI PRILAZ ODJELU PEDIJATRIJE

Vinkovačka bolnica svojim
novcem financira rampu
Objavljeno 11. srpnja, 2018.
U bolnici je trenutno 106 specijaliste, očekuju povratak specijalizanta
VINKOVCI

Za mjesec dana vinkovačka Opća županijska bolnica dobit će novouređeni pristup polikliničkom dijelu Odjela pedijatrije, što će majkama s djecom i dječjim kolicima i invalidnim osobama omogućiti lakši ulazak na ovaj odjel. Naime, ovih je dana vlastitim sredstvima bolnice počela izrada pristupne rampe i za mjesec će dana radovi biti završeni. Ravnatelj OŽB-a Vinkovci, dr. Krunoslav Šporčić, podsjeća da su radovi počeli u ponedjeljak, ali su pripreme počele još prošle godine.

Najsuvremeniji standardi

- Trebalo je osigurati projektnu dokumentaciju te provesti javni natječaj i postupak javne nabave. Osim same rampe, u sklopu projekta obnovit ćemo stepenice ulaza u Polikliniku, postaviti inox ogradu i nadstrešnicu i sve će površine biti obložene protukliznim oblogama kako nalažu najsuvremeniji standardi – kaže dr. Šporčić dodajući kako ovaj projekt sami financiraju iz decentraliziranih sredstava. Kada za mjesec dana radovi budu završeni, južni ulaz u OŽB bit će puno ljepši i sigurniji za male pacijente i njihove mame.
Vinkovačka je bolnica, nakon vukovarske, u ratu sigurno doživjela najveća razaranja, ali danas je obnovljena, suvremeno opremljena i raspolaže stručnim kadrom koji je spreman za najveće medicinske izazove, što su pokazali prije nekoliko mjeseci kada im je dovezen mladić u nesvjesnom stanju s teškim ozljedama trbuha, iz kojih je psihički rastrojeni mladić izvukao nekoliko metara crijeva. Kolege iz većih zdravstvenih centara, kada su vidjeli što su vinkovački liječnici uspjeli napraviti, čestitali su im i rekli kako ni oni ne bi bolje sanirali ozljede.
Specijalisti nerado dolaze

No vinkovačka bolnica već desetljećima muku muči ne s kvalitetom nego s brojem specijalista budući da se mnogi mladi liječnici, iako ih je vinkovačka bolnica poslala na specijalizaciju, nakon što steknu specijalističko znanje nerado vraćaju na istok Hrvatske i Vinkovce jer u međuvremenu nađu posao u atraktivnijim, većim i bolje opremljenim zdravstvenim ustanovama. Mlade liječnike ne privlači ni to što im OŽB nudi usavršavanje i financira posjete znanstvenim skupovima i kongresima širom svijeta, omogućava dodatni rad i zaradu, a uz pomoć Grada i Županije rješava stambena pitanja.
Dr. Krunoslav Šporčić podsjeća, s olakšanjem, kako Opća županijska bolnica Vinkovci trenutno ima 106 specijaliste i 48 specijalizanata jer su se sa specijalizacije vratili jedan ansteziolog, infektolog i dva ortopeda – traumatologa, a krajem godine očekuju i povratak radiologa sa specijalizacije, što će omogućiti bolju organizaciju rada. Do sada je na odjelima nedostajalo specijalista jer stariji odlaze u mirovinu, a mladi nerado dolaze u Vinkovce.
- Kada bi se svi vratili, to bi rješilo sve naše probleme, ali uvijek moramo očekivati da se dio specijalizanata neće vratiti već će potražiti novu sredinu – kaže dr. Šporčić.
Obnova u ratu teško stradale bolnice - koja je od 14. rujna 1991. prešla na ratnu shemu rada, operacijski trakt i pacijenti sele se u podrum koji je tijekom ljeta uređen, funkcioniran, osim u podrumu, i na nekoliko lokacija u Vinkovcima i selima u blizini grada, gdje nije bilo ratnih razaranja - službeno je počela 30. rujna 1994. a završena 21. rujna 2003. Država je iz svog proračuna uložila 185 milijuna kuna, čime je obnovljen najveći dio bolnice, a sama bolnica je kreditom od 35 milijuna obnovila ostatak i ove godine ispalatila zadnju ratu. Obnovi su pomogle i brojne donacije koje su stizale, najčešće iz Njemačke, ali i drugih država, poslije rata, ali i tijekom ratnih djelovanja pa je često pod granatama preuzimana roba, a donatori su se mogli uvjeriti da je bolnica pod stalnim udarima neprijateljskih topova i tenkova, iako je znak "H" bio vidljivo istaknut.
Zdenko Zagorc, voditelj Odjela tehničkih, uslužnih i tehničkih poslova OŽB-a Vinkovci, kaže kako je nepovratnim novcem iz državnog proračuna obnovljen glavni bolnički kompleks i nabavljena nova, suvremena zdravstvena i nezdravstvena oprema, a novcem od kredita obnovljena je zgrada zvana "skelet", čija je gradnja prekinuta ratom i tu su danas bolnički odjeli.
Miroslav Flego
Iz 1831., druga bolnica u Hrvatskoj
Vinkovačka je bolnica, prema dostupnim izvorima, druga bolnica nastala u Hrvatskoj u 19. stoljeću. Prva je otvorena 1804. u Zagrebu za 32 bolesnika, a potom je 1831. otvorena vinkovačka bolnica s 12 kreveta. Zanimljivost je i to što su u vinkovačkoj bolnici obavljene prve obdukcije u Hrvatskoj, bila je

treća bolnica u Hrvatskoj koja je otvorila antituberkulozni dispanzer, a prednjačila je i u još nekim zdravstvenim segmentima. Nova bolnička zgrada sagrađena je 1857. godine i imala je, kažu knjige, 50 kreveta i jednu kupaonicu, a nakon 50 godina prvi je put nadograđena. Bila je, uz osječku, jedina bolnica u Slavoniji. Zgrada poznata kao Stara bolnica i danas je u funkciji zdravstva - tu je Dom zdravlja, a 60-ih je sagrađena današnja zgrada gdje je Opća županijska bolnica Vinkovci.
usavršavanje
Na specijalizaciji je 48 liječnika, nadaju se njihovu povratku
Obnovit će se stepenice, postaviti inox ograda i nadstrešnica, a na sve površine protuklizne obloge
Možda ste propustili...

U MIMOHODU ĆE BITI VIŠE OD 75 KUD-OVA I TRIDESETAK ZAPREGA

Vinkovačke jeseni od 9. do 18. rujna, otvara se i Bircuz

SLATINSKA UDRUGA AUM OBILJEŽILA SVJETSKI DAN GLAZBE

Upoznali terapijske zvučne zdjele Peter Hess

MAJSTORI KULENA OKUPILI SU SE U CENTRU VIROVI

Najbolji je kulen Slavice Đinić iz Starih Mikanovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTPISAN UGOVOR S IZVOĐAČIMA

Radovi na regulaciji desne
obale Dunava vrijedni 47 mil. kuna

2

DRENOVČANI RAZMATRAJU I DRUGE OPCIJE

Gunja i Drenovci ipak
bez zajedničkog TZ-a?

3

U MIMOHODU ĆE BITI VIŠE OD 75 KUD-OVA I TRIDESETAK ZAPREGA

Vinkovačke jeseni od 9. do 18. rujna, otvara se i Bircuz