Regija
STUDENTICA TENA RADOČAJ

Mlada Đakovčanka dobila Rektorovu nagradu za istraživanje sivog puha
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
ĐAKOVO

Mlada đakovačka studentica zagrebačkog Agronomskog fakulteta Tena Radočaj, koja je na drugoj godini diplomskog studija ribarstva i lovstva, ovih je dana dobila priznanje koje priželjkuje većina studenata – Rektorovu nagradu za individualni znanstveni i umjetnički rad u akademskoj godini 2017./2018.


Tema rada u kojemu je Tena surađivala s kolegom Ivanom Pervanom te na osnovi koje je i stiglo ovo vrijedno priznanje je "Determinacija spola i morfološke osobine sivog puha s područja Dalmatinske zagore".
- Ovo je prvi put u Hrvatskoj da je napravljeno istraživanje puha s područja Zagore, Makarske i Vrgorca, a za ovo smo se odlučili jer je Ivan iz toga kraja, a ujedno je i lovac - objašnjava Tena ne krijući zadovoljstvo koje donosi najveća nagrada koju student može dobiti za znanstveni rad. Objašnjavajući detalje polugodišnjeg istraživanja, u kojemu su došli do zaključka o sličnosti sivoga puha iz ovoga dijela Hrvatske s onime iz Gorskoga kotara kao i u drugim dijelovima Europe, napominje da su prvi u svijetu radili "randman" puha, a to je postupak mjerenja nakon što se uklone svi nejestivi dijelovi ove životinje.
- Ivan i ja planiramo nastaviti suradnju zato što puh nije potpuno istražen na cijelom području naše zemlje, a nastanjen je gotovo u svim krajevima. Poznat je kao atraktivna divljač. Još u vrijeme starih Rimljana bio je na glasu kao skupa namirnica koja se kao delikatesa nalazila na njihovim stolovima. I danas se u Gorskom kotaru od sala puha radi mast koja na europskom tržištu dostiže cijenu od 1000 eura, a služi za liječenje psorijaze - ukratko nas je s ovom, za mnoge nepoznatom životinjom, upoznala đakovačka studentica koja je dvije godine, u sklopu svoga obrazovanja, proučavala ponašanje životinja u zagrebačkom Zološkom vrtu, nakon čega se i javio interes za znanost.
I dok polaže razlikovne predmete na biologiji kako bi upisala dodatni studij Ekologija i zaštita prirode, svoju karijeru namjerava nastaviti u istraživačkom smjeru.
- Od bližih planova izdvojila bih dva znanstvena rada i njihovo objavljivanje u inozemnim stručnim časopisima te odlazak na međunarodne simpozije i sudjelovanje na njima. Uglavnom, cijeli život želim posvetiti proučavanju ponašanja životinja, osobito sisavaca - odlučna je Tena kada govori o životnim planovima, a sudeći prema dosadašnjim uspjesima od nje možemo dobiti samo dobre vijesti.
Marija Alduk
Nekada odlična učenica, plivačica i plesačica, Tena je sada uspješna studentica i mlada znanstvenica
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike