Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Dionica Zabe privukla je pozornost ulagača
Objavljeno 11. srpnja, 2018.
Uprava Zabe nastavila je kupovati vlastite vrijednosnice u svrhu dodjele svojim radnicima, što je utjecalo na rast cijene

Prošlog tjedna na Zagrebačkoj burzi ulagači su bili vrlo oprezni, što je rezultiralo mršavim prometom i daljnjim padom dionica. Ukupni redovni promet iznosio je 26,4 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 25,3 i obveznicama 1,1 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet u trgovanju dionicama iznosio je 5,0 milijuna kuna, što je u prosjeku po trgovinskom danu za 3,3 milijuna kuna ili 39,8 posto manje nego tjedan ranije. Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi oštro su pale već u ponedjeljak. Bila je to posljedica zbivanja sa svjetskim burzama gdje su ulagači nestrpljivo čekali rasplet hoće li SAD početi primjenjivati obračun carina na uvoz automobila iz EU-a kojima je prijetio američki predsjednik. Strah od narušavanja odnosa na relaciji SAD - EU, doveo je do smanjenog obujma trgovanja i pada dionica na američkim i europskim burzama. Indeks Crobex smanjen je u ponedjeljak na 1804 boda (pad za 0,6 %), uz ostvarenih 7,4 milijuna kuna dnevnog prometa, pri čemu se pojačano trgovalo dionicama Podravka, Valamar Rivijera Poreč i Zagrebačka banka - Zaba. Utorak je donio novi pad dionica na Zagrebačkoj burzi i indeks Crobex jedva se uspio zadržati na psihološkoj razini od 1800 bodova (pad za 0,2 %), a najviše se trgovalo dionicama HT kojima se cijena spustila na 148,50 kn. U srijedu su cijene dionica još potonule i indeks Crobex je slomio krhku psihološku granicu spustivši se na 1796 bodova (pad za 0,3 posto), a u središtu pozornosti bile su dionice Zagrebačke banke - Zabe. Američke burze nisu radile u srijedu zbog obilježavanja Dana nezavisnosti. U četvrtak su svjetski mediji objavili da je Angela Merkel pristala smanjiti carine na uvoz američkih automobila u EU ako administracija Donalda Trumpa odustane od namjere uvođenja 20-postotnih carina na uvoz europskih vozila. Vijest o mogućem sporazumu oko carina podigla je europske burze u četvrtak ujutro koje su počele rasti, što je popraćeno i oporavkom dionica na Wall Streetu.

Raspodjela dionica
Oporavak dionica na europskim tržištima kapitala prenio se na Zagrebačku burzu u četvrtak ujutro praćen povećanjem cijena uz rast indeksa Crobex za 0,2 % na 1799 bodova. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1803 boda. To je za 13 bodova ili 0,7 % manje nego na početku tjedna. Od 22 dionice u sastavu indeksa Crobex devet vrijednosnica zabilježilo je rast i 10 pad cijene dok su se tri (AD Plastik, Luka Rijeka i Valamar Riviera Poreč) zadržale na početnoj tjednoj razini. Raspodjela dionica koje su tjedan završile u plusu i onih koje su potonule pokazuje da domaće tržište kapitala stoji u mjestu te traži smjernice. Među tjednim dobitnicima istaknula se dionica Jadroplov povećanjem cijene za 12,9 % na 28,00 kn uz mali promet te Uljanik plovidba (rast za 3,8 %) i Zagrebačka banka - Zaba (rast za 2,3 %). Rast dionice Jadroplov i Uljanik plovidbe dovodi se u vezu s povećanjem vrijednosti indeksa BDI (Baltic Dry Index), koji prati kretanje cijena brodarskog prijevoza u svijetu.

U fokusu Zaba
Pozornost ulagača privukla je dionica Zagrebačke banke - ZABA kojom se najviše trgovalo uz tjedni rast cijene za 2,3 % na 62,20 kn. Uprava društva Zagrebačke banke - ZABA obavijestila je javnost kako je prošlog tjedna nastavila provedbu odluke skupštine društva i kupovala vlastite vrijednosnice na tržištu u svrhu dodjele svojim radnicima, što je utjecalo na rast cijene. Dionicama Valamar Rivier Poreč pojačano se trgovalo u ponedjeljak (1,5 milijuna kuna) i utorak (1,6 milijuna kuna), a nakon toga smanjen je obujam prometa. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 40,50 kn, što predstavlja razinu s početka tjedna. Dionicama HT jače se trgovalo u utorak (1,1 milijuna kuna) i srijedu (1,0 milijuna kuna), a cijena se na kraju tjedna spustila na 148,50 kn. To je za 2,50 kn ili 1,7 % manje nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,8 milijuna kuna uz smanjenje cijene na 417,00 kn (tjedni pad za 1,7 %). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,1 milijuna kuna prometa uz sniženje cijene na 486,00 kn (pad za 0,8 %). Pozornost je privukla je dionica Podravke kojom se pojačano trgovalo u ponedjeljak kada je 3255 vrijednosnica promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni od 321,88 kn, a stjecatelj je AZ OMF „B” kategorije. Cijena dionica Podravke dohvatila je u petak 324,00 kn ostvarivši tjedni rast za 0,6 %. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica smanjila se u petak na 111,63 boda (tjedni pad za 0,08 %). Pad indeksa Crobis veže se uz objavu Ministarstva financija o plasmanu 10,5 milijardi kn državnih obveznica te uz vijest da je agencija Fitch Ratings zadržala kreditni rejting Hrvatske na BB+ i povećavši izglede sa stabilnih u pozitivne. Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko DABIĆ
Ulagači, tržište kapitala je nestabilno i to se odražava na cijene dionica. Pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u transakcijama
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora