Mozaik
ZAPLEŠITE NA FILMSKOM FESTIVALU

U Motovunu glazbeni program otvara osječki Krankšvester
Objavljeno 11. srpnja, 2018.

Motovun Film Festival poznat je po tome da na njemu uživaju sva čula. Kao i uvijek, sve koji se zateknu na motovunskom brdu, nakon grijanja stolaca na projekcijama, očekuje atraktivan glazbeni program kojemu ove godine snažan pečat daje grad partner - Berlin. I ove godine, glazbena pozornica smještena je u neponovljivi ambijent glavnog motovunskog trga na kojemu će se iz noći u noć izmjenjivati bendovi i DJ-evi.


Naravno, MFF u svakom izdanju daje dužnu pozornost najuzbudljivijim domaćim izvođačima. Tako će glazbeni program u utorak, 24. srpnja, otvoriti hip-hop senzacija, Krankšvester, koja je motovunskom festivalu već posvetila sočnu pjesmu. Osječki provokatori parodijom i satirom seciraju tipičnog posttranzicijskog Hrvata i donose razornu dijagnozu hrvatske zbilje. Autori singla Gaber, koji su mnogi prošle godine nazvali hitom, kažu kako ih seljaštvo na perverzan način nasmijava, ali svojom glazbom stvaraju tužan vic, pa se publika ima pravo smijati i plakati.
Dežurni i neumoljivi kritičari svih hrvatskih apsurda su i drugi domaći gosti. Splitsko stanje uma Motovunom će u petak, 27. srpnja, širiti The Beat Fleet, svima dragi kao TBF, koji su prije 14 godina imali najmasovniji koncert na MFF-u. Nakon gotovo 30 godina na sceni, odnedavno osvajaju radijski eter ne samo pjesmama već i vlastitom emisijom. Publici na brdu filmova isporučit će zajamčeno bogatu porciju originalne glazbe, stihova i doskočica te se na taj način sjajno uklopiti u duh festivala.
Kakav bi to program bio kad u njemu ne bi bilo techna, glazbenog žanra čija je europska prijestolnica upravo grad partner - Berlin. Od tamo u Motovun stiže Corin Arnold, svjedok kulturne ekspanzije njemačkog glavnoga grada u 90-ima te osnivač kultne i najdugovječnije berlinske glazbene večeri Dangerous Drums, između ostalog i u glasovitom klubu Tresor, o kojemu je snimljen film iz ovogodišnjeg motovunskog programa. Drugi legendarni gost iz Berlina je Mark Reeder, rođeni Britanac koji se krajem 70-ih doselio u taj grad i udario temelje scene elektroničke glazbe. Mark, koji je i član žirija Festivala, kumovao je karijerama brojnih danas poznatih elektroničkih izvođača. Kao pripadnik berlinskih supkultura sudjelovao je i u stvaranju dokumentarca B-film: zvuk i strast Zapadnog Berlina 1979. - 1989., koji će također biti prikazan u Motovunu.
Na zatvaranju festivala, u subotu, 28. srpnja, zavladat će plesna magija uz duh najboljih berlinskih klubova, koji će nam dočarati DJ Ian Pooley, jedan od najpoznatijih house producenata u svijetu. Pomoći će mu Felver, jedan od najdugovječnijih domaćih DJ-eva te osnivač i sudionik popularnog Stereotipa.
Kad svemu navedenom dodamo svakonoćne zabave DJ-eva iz organizacijskog tima kod gradskih vrata, svakom putniku namjerniku u Motovun ne preostaje nego pripremiti plesne cipelice i uvježbavati korake za neke od najluđih zabava ovog ljeta. T.K.
Splitsko stanje uma Motovunom će u petak, 27. srpnja, širiti The Beat Fleet, svima dragi kao TBF
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUD ŠOKADIJA

Mladost i ljepota Slavonije
u Starim Mikanovcima

2

OBJAVLJENA SU IMENA NOMINIRANIH ZA PORINA

Najviše nominacija
imaju Massimo i Vojko V

3

U BELIŠĆU ODRŽAN “KORAK DO ZVIJEZDA”

Mladi glazbenici dokazali da je vjera u njih opravdana