Sport
BAHATI ENGLEZI

Rakitić i Modrić su hodajući mrtvaci
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Kažu kako smo na putu do polufinala imali dosta sreće. Jedanaesterci su i znanje. Ali što Englezi znaju o tome

Izvođenje jedanaesteraca u susretu Rusije i Hrvatske nije bilo ni gotovo, a engleski tisak već je počeo slaviliti ulazak u - finale. Da, dobro ste pročitali, ulazak u finale, jer svladati Hrvatsku u polufinalu za njih je samo usputan posao.

Englezi su čudna nacija. Zapravo pomalo slični nama. Brzo odlaze u krajnje euforije, a još brže su spremni na svoju reprezentaciju nabacivati se blatom ako ne ostvari često posve nerealna očekivanja. Ovaj put "Tri lava" su u Rusiju ispraćena prilično tiho i bez velikih najava. Valjda su se na Otoku bili umorili pričajući o svojoj "zlatnoj generaciji" koju su predvodili Gerrard, Lampard, Rooney, Owen, Ferdinad, Scholes i drugi, a čiji je plafon bio polufinale Eura 2004. No, dobri rezultati u Rusiji brzo su kod engleske javnosti stvorili sliku nedodirljivosti.

Coming home

Cijeli Otok danas pjeva "Football coming home". Nogomet se vraća kući, tamo gdje mu je kolijevka. Inače, ta je pjesma bila službena himna Eura 1996. U 88 godina, koliko se igra Svjetsko prvenstvo, nogomet se kući vratio 1966. kada je "Gordi Albion" na svom tlu osvojio naslov svjetskih prvaka pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Čak ni sve današnje tehnologije ne mogu potvrditi da je udarac Hursta u produžetku finala završio iza linije vrata. No, pustimo povijest. Nevjerojatno je s koliko malo poštovanja engleski mediji najavljuju utakmicu protiv Hrvatske. Iskreno, nisam siguran hrabre li se na taj način ili su doista toliko bahati kako pišu. Napisati kako su Modrić i Rakitić izgledali kao "hodajući mrtvaci" u produžetku utakmice protiv Rusije u najmanju je ruku - neukusno. I to je izašlo iz usta Alana Shearera kojeg se sjećamo kao jednog od najkorektinijih igrača. Očito je i njega malo prestiglo. Ostali mediji kao da se natječu tko će učiniti hrvatsku reprezentaciju smješnijom. Većina ih navodi kako smo na putu do polufinala imali golemu naklonost sreće jer smo dvaput slavili nakon jedanaesteraca. To je zanimljivo jer su zaboravili kako su se i sami u osmini finala provukli na taj način. Osim toga, pobjeđivati na jedanaesterce nije samo stvar sreće već i znanja. No, što bi Englezi znali o tome kad su na taj način prvi put pobijedili na SP-u tek sada u Rusiji. U podsmijehu prema Hrvatskoj prednjače tabolidi na Otoku, a one umjerenije tiskovine ipak upozoravaju kako je Hrvatska "mačka s devet života" koju predvode dva ponajbolja vezna igrača današnjice Luka Modrić i Ivan Rakitić.
Pričati na terenu
Svakakvih se teza može pronaći, no prednjače one u kojima se smatra kako je Hrvatska za Engleze daleko bolji izbor od Rusije. Razlog? To bi, kao, i politički bila teška utakmica za "Tri lava". Mo‘š misliti. Nisam čuo kako će izbornik Engleske Gareth Southgate umočiti noge u političke vode nakon ovog SP-a. Uglavnom, nešto drugo od Engleza u euforiji nismo ni očekivali. I na te njihove umotvorine uopće se ne treba osvrtati jer ako ih pobijedimo u polufinalu, sutradan će na naslovnicama istih tih tabloida koji ih danas veličaju izaći precrtane glave Harryja Kanea i ostalog društva. Vjerujemo kako će omalovažavanje s Otoka biti dodatni motiv "hodajućim mrtvacima" iz naše reprezentacije.
Dalibor KELER
SLIČNOSTI S 1966.
Jednu nevjerojatnu stvar iz arhiva izvukli su Englezi. Naime, 1966. kada su oni jedini put bili prvaci puno se toga dogodilo kao ove godine. Ovako ide priča. Kup prvaka osvojio je Real Madrid, prvak Engleske bio je - Manchester City, Chelsea je završio peti, a Burnley je izborio plasman u Europu. Sve isto kao prošle sezone u Premiershipu. Naravno, nizu nedostaje samo njihova svjetska titula. Inače, engleski novinari prvaci su u pronalaženju takvih usporedbi. No, ovo prvenstvo pokazalo je kako se sve tradicije ruše.
GUARDIOLINA OSTAVŠTINA
U velikom broju tih priča otočkih medija pojave su se i zgodne stvari. Jedna od njih vezana je i uz Pepa Guardiolu. Naime, kada je Pep 2010. bio trener Barcelone, Španjolska je bila prvak svijeta u Južnoj Africi. Četiri godine kasnije na SP-u u Brazilu bio je trener Bayerna, a Njemačka je osvojila titulu. Sad, misle Englezi, kada je trener Man Cityja, kako je red da se tradicija nastavi.
Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

DENIS KRSTANOVIĆ, TRENER BSK-A

Šibenik se nije javio, ne nude stimulaciju

Najčitanije iz rubrike