Svijet
THERESE MAY OSTALA BEZ DVA MINISTRA

Pljušte ostavke zbog Brexita
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Premijerku su na cjedilu ostavili ministri za Brexit i vanjske poslove
Britanska premijerka Therese May u jednom je danu ostala bez dvojice ministara koji su dali ostavke nezadovoljni njezinim planovima za napuštanje Europske unije.
Prvi je ostavku dao ministar za Brexit David Davis jer, kako je naveo, ne želi biti "nevoljki sudionik" u planovima premijerke za izlazak iz Unije. Njegovu ostavku pozdravili su zagovornici Brexita iz Konzervativne stranke koji smatraju kako premijerkini planovi "mekog Brexita", odnosno zadržavanja što bliskije trgovinske veze s EU-om, izdaju njihovu želju za potpunim prekidom s Europskom unijom. To je stvorilo i krizu u vladi jer Davisova ostavka nameće pitanje može li May dobiti podršku parlamenta za svoj plan izlaska iz EU-a i postoji li mogućnost njezina opoziva.
Davisov primjer slijedio je i britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson koji je ostavku podnio samo nekoliko sati kasnije.
Devet mjeseci prije nego što bi Britanija trebala napustiti Uniju i samo tri mjeseca prije roka za postizanje sporazuma s EU-om, May se našla pod snažnim pritiskom Bruxellesa i brojnih tvrtki koji od nje traže da pokaže svoje pregovaračko stajalište. Davis, euroskeptik koji je prije dvije godine imenovan na čelo ministarstva osnovanoga nakon glasovanja Britanaca o napuštanju Europske unije, posljednjih je mjeseci nekoliko puta prijetio da će podnijeti ostavku zbog neslaganja s premijerkom May. "Opći smjer politike u najboljem će nam slučaju donijeti loš pregovarački položaj, koji će možda čak biti i neizbježan", napisao je Davis u ostavci.
Kritizirao je premijerkinu odluku da zadrži "opća pravila" s Europskom unijom, koja održavaju pravila i propise unutar Unije, istaknuvši da bi time "Europskoj uniji predala kontrolu nad velikim dijelovima britanskoga gospodarstva te da time sigurno neće vratiti nadzor nad zakonima u britanske ruke." Davis smatra da je u nacionalnom interesu da na dužnosti ministra za Brexit bude osoba koja čvrsto vjeruje u premijerkin pristup, a ne samo "nevoljki sudionik". May je na pismo odgovorila ističući kako se ne slaže s njegovom "ocjenom politike koja je dogovorena na sastanku kabineta u petak" te mu je zahvalila na njegovu radu.
Ostavku su podnijeli i zamjenici ministra Steve Baker i Suelle Braverman.
U petak je u premijerkinoj rezidenciji u Chequersu održan sastanak na kojemu je May, kako se činilo, uvjerila najglasnije zagovornike Brexita u kabinetu da podupru njezin plan da zatraži "slobodnu trgovinu robe" te da održi bliske trgovinske veze s EU-om. May je dobila potporu drugoga istaknutoga zagovornika Brexita, ministra okoliša Michaela Govea, koji je rekao da dogovoreno pregovaračko stajalište nije savršeno, ali kako vjeruje da se njime vraća kontrola u britanske ruke. Zastupnici Konzervativne stranke u parlamentu kritizirali su "mirovni sporazum" iz Chequersa, ističući da će prema premijerkinim planovima Brexit biti samo nominalan, izdaja onoga što smatraju svojim obećanjem o potpunom raskidu s Europskom unijom.
Dijana Pavlović/H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana