Regija
ZAŠTITA I OČUVANJE BIJELIH RODA

Vlasnicima kuća s rodinim gnijezdom naknada od 700 kuna
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
BELI MANASTIR
Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, provodi projekt zaštite bijelih roda. Kako ističe Ivana Buzuk, stručna voditeljica Agencije, glavni je cilj projekta zaštita populacije roda te očuvanje sela i prostora, pa se vlasnicima objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda daje naknada.
- Visina naknade je 700 kuna po gnijezdu - kaže Buzuk, objašnjavajući kako potpora služi za troškove namijenjene popravku, sanaciji ili zamjeni krovišta zbog štete koju čine gnijezda.
Tijekom monitoringa utvrđeno je kako se njihova gnijezda, osim na krovovima kuća i gospodarskih objekata, nalaze i na platformama, rasvjetnim stupovima, krovovima javnih ustanova, ljekarnama, crkvama... Bijela roda strogo je zaštićena ptičja vrsta, pa je njihovo uznemiravanje za vrijeme gniježđenja, kao i uklanjanje gnijezda, kažnjivo. Ako netko smatra da gnijezdo treba premjestiti na neku drugu lokaciju, dužan je obavijestiti Agenciju za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Više informacija o ostvarivanju potpore može se dobiti na telefon 031/200-425. I.G.
Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike