Novosti
SUMMIT EU - ZAPADNI BALKAN ODRŽAVA SE U LONDONU

Pejčinović Burić: Korak naprijed u odlučivanju o budućnosti regije
Objavljeno 9. srpnja, 2018.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je u ponedjeljak u Londonu, na početku summita EU – zapadni Balkan, da očekuje kako će se na dvodnevnom sastanku na vrhu napraviti korak naprijed u pitanjima važnima za budućnost regije jugoistočne Europe.


Londonski summit održava se u sklopu Berlinskog procesa, inicijative koju je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi ohrabrila šest zemalja zapadnog Balkana da ustraju u provedbi reformi usmjerenih prema eurointegracijama. "Berlinski proces je prije svega proces za bližu suradnju država jugoistočne Europe - šest država zapadnog Balkana - i zemalja Europske unije među kojima je i Hrvatska, da u tom procesu pomognemo bržoj europskoj i euroatlantskoj integraciji tih naših susjednih država", rekla je Pejčinović Burić. Ona je kazala da bi se na summitu trebalo razgovarati o "važnim pitanjima za budućnost regije, prije svega kroz perspektivu uključivanja mladih u tu budućnost kroz međupovezivost, ‘interconnectivity‘ među tim državama, kroz gospodarsku suradnju". Također je rekla da će se razgovarati i o pitanjima koja su nasljeđe iz prošlosti. "Razgovarat će se o regionalnoj suradnji u potrazi za nestalima, istraživanjima ratnih zločina i drugim pitanjima koja opterećuju odnose u ovoj regiji. Vjerujemo da ćemo danas napraviti još jedan korak (naprijed)", rekla je Pejčinović Burić.
Londonski summit peti je po redu sastanak na vrhu čelnika zemalja članica Europske unije, predstavnika europskih institucija te najviših dužnosnika zemalja s jugoistoka kontinenta koje žele postati članicama EU-a.
Šefovi diplomacija uključenih zemalja i drugi visoki dužnosnici u ponedjeljak su razgovarali i o jačanju ekonomske stabilnosti, regionalnoj sigurnosnoj suradnji, te migracijama i jačanju dobrosusjedskih odnosa.
Drugoga dana u utorak na summitu će se okupiti predsjednici vlada. Sastanak bi kao domaćin trebala otvoriti britanska premijerka Theresa May, a Hrvatsku će predstavljati premijer Andrej Plenković.
Na londonskom summitu sudjeluje šest balkanskih zemalja aspirantica za članstvo u Uniji - Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sedam članica Europske unije uključenih u Berlinski proces – Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Poljska - Velika Britanija kao domaćin te Bugarska, koja je u svibnju 2018. u Sofiji bila domaćin sastanka na vrhu između EU-a i zemalja zapadnog Balkana. H
VAŽNA TEMA POVEZANOSTI
Plenković je u subotu u Sofiji, najavljujući svoje sudjelovanje na summitu EU – zapadni Balkan, kazao da je za Hrvatsku najvažnija tema povezanosti, koja bi u budućnosti trebala biti "u projektnom smislu prisutna u odnosima nekoliko zemalja Europske unije i država jugoistočnog susjedstva." "Hrvatska vjeruje da je svaki takav sastanak jedan plus", rekao je Plenković, podsjećajući da je EU donijela odluku o otvaranju pregovora s Albanijom i Makedonijom. "Želimo dati potporu i Bosni i Hercegovini na europskom putu, to je naš strateški cilj i na tome ćemo raditi", dodao je hrvatski premijer. Britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su glavni ciljevi summita jačanje ekonomske stabilnosti kroz poboljšanje poslovnog okruženja i regionalne povezanosti, jačanje regionalne sigurnosti, uključujući borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala, trgovine ljudima, drogom i oružjem, terorizma i nasilnog ekstremizma te olakšavanje političke suradnje kako bi se brže rješavala bilateralna pitanja.