Kultura
GORDANA GADŽIĆ U OSIJEKU PREDSTAVILA KNJIGU O SVOJEM SUPRUGU

Sjajna monografija "Hod po rubu, s Ivicom"
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Ivica Vidović - veliko ime hrvatskog glumišta, sanjar na pozornici, za života je zaslužio puno više no što je dobio, kažu njegovi obožavatelji, prijatelji, ali i kritičari. Posthumno je pak dobio monografiju "Hod po rubu, s Ivicom", koju potpisuje supruga Gordana Gadžić. Na predstavljanju u okviru Osječkog ljeta kulture doznali smo i kako se odmatalo klupko priče o nastanku knjige.
- Meni nisu bili uzori postojeće monografije i biografije glumaca, premda sam ih sve proučila. Kad sam dobila uvid u cjelokupnu Ivičinu karijeru dugu pola stoljeća, odlučila sam da će me voditi ona, a kamo će me odvesti nisam znala. Klupko je vrludalo - otkriva Gadžić.
Ivica Vidović u životu je odigrao 221 ulogu. Od prve 1953. u Dječjem kazalištu u Splitu u predstavi Zlatna lopta do posljednje 2012. u filmu Top je bio vreo vidljivo je da je kroz cijelu karijeru ‘‘slalomirao‘‘ u svim glumačkim medijima.
- S obzirom na to da ga je bilo i u kazalištu, i na filmu, i na televiziji, nije bilo lako odlučiti na koji način obuhvatiti sve u knjizi, pa sam odabrala kronološki pristup - govori autorica.
Knjiga "Hod po rubu, s Ivicom" privlači pozornost osim opsegom i sadržajem i zarezom u samom naslovu na znakovitom mjestu.
- Temeljni razlog zareza u naslovu je Ivičina glumačka priroda i karijera na rubu. Bio je marginaliziran i zanemarivan sve do 2000-tih. Bez obzira na to, s publikom je uvijek imao duboko emotivnu vezu. A treći je razlog čisto poigravanje riječima – on je s ruba, ja s ivice, pa su to sinonimi - kaže Gadžić, glumica iz Beograda. Knjigu je uz autoricu na OLJK-u predstavio književnik i novinar Davor Špišić. S.Drinić
Možda ste propustili...

PREMIJERA PREDSTAVE “PUBLIKA TO VOLI” SCENE MARTIN U HRVATSKOM DOMU VUKOVAR

Jezero slavnog Woodyja Allena postala je obala našeg Dunava

CRKVA SV. KATARINE

Obnovljene orgulje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

29. IZDANJE KAZALIŠNO-TEATROLOŠKE MANIFESTACIJE

Svakom znanstveniku koji se bavi hrvatskim kazalištem važno je biti sudionikom Krležinih dana

2

U SURADNJI S DOKTORSKOM ŠKOLOM U OSIJEKU

20-ak mladih istraživača glazbe iz osam zemalja

3

ZA KNJIGU "PREDSMRTNI DNEVNIK"

Nagrada "Janko Polić Kamov" pripala Igoru Mandiću