Ekonomija
ADMIRAL MARKETS

Držanje štednje na oročenju sve je manje isplativo
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Budući da su kamatne stope u Europi na najnižim razinama u povijesti, držanje štednje na oročenju je sve manje isplativo. Zbog toga se štediše u potrazi za dodatnim prinosom sve češće odlučuju na ulaganje u ostale valute, koje svojim jačanjem mogu donijeti ponekad i po nekoliko desetaka posto zarade u samo godinu ili dvije dana. Navode to između ostalog u svojoj najnovijoj analizi analitičari Admiral Marketsa. "Neki od primjera mogućnosti zarade na pravovremenoj kupnji ostalih svjetskih valuta su jačanje dolara za gotovo 25 % od proljeća 2014. do proljeća 2015. godine te jačanje švicarskog franka za približno 20 % u samo jednom danu 2015. godine. Slični pomaci tečaja valuta događaju se i dalje, no u nešto manjim amplitudama", navode iz Admirala. Dodaju također da od svjetskih valuta koje su percipirane sigurnim za ulaganje i koje su vjerojatno najviše zastupljene među štedišama, ako se izuzme euro, najviše je oslabio australski dolar.
- To znači da su oni koji su kupili australsku valutu loše prošli tijekom posljednjih mjeseci. Štednja u kanadskom dolaru je također bila loša odluka, dok su oni koji preferiraju britansku funtu i švicarski franak prošli za nijansu bolje nego da su štednju držali u eurima. No, postoje i valute koje se isplatilo kupovati početkom godine, a radi se o američkom dolaru i japanskom jenu, koji je od početka godine ojačao za gotovo 5 %, navode iz Admirala.
Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u drugoj polovini godine moglo doći do prokreta. Naime, američki dolar je trenutačno precijenjen, stoga bi mogao početi slabjeti u odnosu na većinu ostalih valuta, uključujući euro i hrvatsku kunu. Takvom scenariju u prilog idu i komentari nekih visokopozicioniranih dužnosnika Europske centralne banke, koji smatraju da s podizanjem kamatnih stopa ne treba čekati do jeseni iduće godine, nego početi ranije.
- Za razliku od dolara koji bi mogao slabjeti, britanska funta bi mogla jačati u odnosu prema euru. Naime, britanska centralna banka će gotovo sigurno početi dizati kamatne stope već ove godine, što bi trebalo dovesti do masovnog prebacivanja kapitala u ovu valutu i njezina jačanja. Švicarski franak također bi mogao slabjeti u odnosu prema euru i kuni, a glavni razlog je to što švicarska centralna banka radi na namjernom rušenju vrijednosti svoje valute, za koju smatra da je precijenjena. Svaka nova vijest o carinama i trgovinskom ratu koji je pokrenuo američki predsjednik Trump odražava se na kretanje vrijednosti valuta te može dovesti do naglih promjena tečaja, ističu iz Admilrala.
Zdenka Rupčić
Možda ste propustili...

ISPUNILI AMBICIOZNE PLANOVE

Novo povećanje plaća radnicima Peveca

HRVATSKA PROIZVODI DOVOLJNO MEDA

Uvoznici prošle godine nagomilali zalihe meda

POTPORE MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA

Za 163 projekta 58 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike